27 Σεπ 2015

Μπαράζ απαιτήσεων ικανοποίησης των καπιταλιστικών επενδυτικών σχεδίων

Μπαράζ απαιτήσεων ικανοποίησης των καπιταλιστικών επενδυτικών σχεδίων



Eurokinissi
Ο σκληρός πυρήνας των μνημονίων αναδείχνεται πλέον ως εφαλτήριο ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών, τόνωσης των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, στο πλαίσιο της κυρίαρχης στρατηγικής του κεφαλαίου για τη διέξοδό του από την καπιταλιστική κρίση. Η στρατηγική αυτή περνάει αναγκαστικά και αναπότρεπτα μέσα από το σάρωμα του λαϊκού εισοδήματος, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων, όποιων ακόμη απέμειναν και τρεμοπαίζουν στα πόδια τους, και αυτό γιατί μόνο έτσι μπορούν να ανακτηθούν οι απώλειες σε ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, να αναπληρωθεί, έστω και σε ένα τμήμα της, η καταστροφή κεφαλαίων, που επέφερε η καπιταλιστική κρίση.
Την ίδια ώρα, οι φορείς των διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου, με μπαράζ ανακοινώσεων που ακολούθησαν μετά το κλείσιμο της κάλπης, έρχονται να επιβραβεύσουν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να σταθούν στο πλάι της, αλλά και να προβάλουν το δικό τους μείγμα πολιτικής και τις δικές τους απαιτήσεις, γύρω από το κατάλληλο μοντέλο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Καθόλου τυχαία, οι προτάσεις και οι βλέψεις των Ελλήνων βιομηχάνων και των άλλων ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων δεν στέκονται απλά και μόνο στο «στενό» πυρήνα της οικονομίας και της παραγωγής, αλλά επεκτείνονται στα ζητήματα που αφορούν στην «ανάγκη» για ακόμη μεγαλύτερες συναινέσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων, αστικών κομμάτων, στη διαμόρφωση του κατάλληλου, για τους ίδιους, πολιτικού σκηνικού.
Οι Ελληνες βιομήχανοι
«Η νέα κυβέρνηση έχει μια καθαρή εντολή να προχωρήσει μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη και στους Ελληνες πολίτες. Ευελπιστούμε ότι η εθνική ανάγκη για ανάπτυξη θα είναι οδηγός τόσο στην επιλογή των προσώπων όσο και για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, τις οποίες ο ΣΕΒ, ως κοινωνικός εταίρος, θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης».
Αυτό τονίζει ο ΣΕΒ, που βέβαια δε χάνει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τον αρνητικό για το λαό συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αυτός εκφράστηκε σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Σύμφωνα με τους Ελληνες βιομήχανους, το αποτέλεσμα της κάλπης «εκφράζει επίσης μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση να εργαστούμε όλοι μας, ώστε να έλθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς άλλες ψευδαισθήσεις και χρονοτριβές». Επιπλέον, διαπιστώνουν πως το αποτέλεσμα «αντανακλά την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καταργώντας στην πράξη τη διαίρεση μεταξύ "μνημονιακών" και "αντιμνημονιακών" δυνάμεων».
Μάλιστα, για το «καλωσόρισμα» της νέας κυβέρνησης, δηλώνουν έτοιμοι να της διαθέσουν και «πόρους», προκειμένου να εφαρμοστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το τρίτο μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, σε προεκλογικού χαρακτήρα παρέμβαση, εστίαζε στην ανάγκη δημιουργίας «μιας νέας ευέλικτης και ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων». Επανερχόμενοι, λοιπόν, στο ζήτημα, δηλώνουν έτοιμοι να διαθέσουν «πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση με τρεις στόχους», και συγκεκριμένα:
-- Την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
-- Το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης.
-- Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να βελτιωθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα.
Αποδίδοντας εύσημα στην... ανταπόκριση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στις παρεμβάσεις που έκανε το εγχώριο κεφάλαιο και κατά την προεκλογική περίοδο, ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι «το πρώτο βήμα είναι η ανασύσταση του χαρτοφυλακίου βιομηχανίας με επισπεύδοντα υφυπουργό» (σ.σ. το πήραν).
Πλέον, ως «κρίσιμο παράγοντα» θεωρούν «τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις γενικές γραμματείες κάθε παραγωγικού υπουργείου, να διαθέτουν αυξημένη τεχνική κατάρτιση για κάθε τομέα ευθύνης».
Παράλληλα, δεν κρύβουν και τις βλέψεις γύρω από τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και των ευρύτερων «συναινέσεων» σε επίπεδο κυβερνητικής διαχείρισης, τονίζοντας τα εξής:
1.«Η χώρα θα πρέπει να μάθει να πορεύεται με κυβερνήσεις συνασπισμού κομμάτων, που είναι απότοκο του κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος».
2.«Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη (...) φαίνεται όντως να ασκούν παιδευτικό ρόλο στην πολιτική σκηνή»...
3.«Το πολιτικό προσωπικό φαίνεται να ασπάζεται σταδιακά όλο και περισσότερο, λόγω των αδιεξόδων του πελατειακού συστήματος, την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές».
4. «Μακροπρόθεσμα, η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος θα ενισχύεται με τη διαμόρφωση ισχυρότερων κυβερνητικών κομμάτων, ικανών να συνεργαστούν με άλλα ομοειδή κόμματα που είναι προσανατολισμένα πολιτικά προς την Ευρώπη και οικονομικά προς τις αγορές».
5. Ο ΣΕΒ ομολογεί ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο στην πορεία για την καπιταλιστική ανάκαμψη και μάλιστα σε συνδυασμό με την κατάλληλη για το κεφάλαιο διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού και των κυβερνήσεών του. Σε αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτουν: «Στο μεταβατικό διάστημα, η συνεκτικότητα του συστήματος εξυπηρετείται από την εφαρμογή του μνημονίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πορεία προς τη σταθερότητα θα είναι γραμμική». Καταλήγουν λέγοντας: «Το στοίχημα θα κερδηθεί μόνον εάν η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει και να δημιουργεί δουλειές για όλους, έτσι ώστε να αρχίσει να ενισχύεται η πολιτική σταθερότητα»...
Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο
Από την πλευρά του, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επισημαίνει: «Με δεδομένη την προγραμματική δέσμευση του πρωθυπουργού να εφαρμόσει το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου και τη συντριπτική υποστήριξη της κοινής γνώμης και της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν όλες εκείνες οι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αναπτυχθεί στο μέλλον».
Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, η νέα κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τη θετική πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας, στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και στην άρση των «capital controls». Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και αυτό ζήτησαν οι πολίτες με την ψήφο τους»...
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού
Την ίδια ώρα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, σε επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Αλ. Τσίπρα, τονίζουν: «Ευελπιστούμε πως, με την ξεκάθαρη εντολή που έλαβε, η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας μας με αποφασιστικότητα, τόλμη αλλά και ρεαλισμό, ώστε να ανακτηθεί η σταθερότητα και να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης». Παράλληλα, σημειώνει πως «στο πλέγμα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, η σύνθεση των πολιτικών που θα εφαρμοστούν και η ταχύτητα στην υλοποίησή τους είναι οι παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί η πορεία της χώρας».
Διαγκωνισμοί για τις τράπεζες
Στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, διεξάγεται έντονη διαπάλη ανάμεσα σε ιδιώτες σημερινούς μεγαλομετόχους των τραπεζών και άλλους επίδοξους «επενδυτές», γύρω από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, το ύψος που αυτή θα έχει για κάθε τράπεζα, τους τρόπους υπολογισμού των κεφαλαιακών αναγκών και των υποθηκευμένων στις τράπεζες ακινήτων και μια σειρά από άλλα «τεχνικά» ζητήματα.
Καθόλου τυχαία, «πληροφορίες» που διοχετεύονται στον Τύπο, φέρουν τον καναδικό όμιλο «Fairfax» να πραγματοποιεί αυτή τη βδομάδα, στην Αθήνα, την παρουσίαση των επιχειρηματικών στόχων που θέτει για το 2016. Να σημειωθεί ότι η «Fairfax» μετέχει με σημαντικά ποσοστά στα μετοχικά κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων «Eurobank», «Μυτιληναίος», καθώς και άλλων ελληνικών επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση επί του ζητήματος της ανακεφαλαιοποίησης στελέχους της «Fairfax», που είπε ότι ο όμιλος επενδύει εκεί όπου διακρίνει ότι υπάρχει «αξία», ακόμη και υπό εξαιρετικά δύσκολες έως αρνητικές συνθήκες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «επένδυσαν» στην Ελλάδα σε μια περίοδο μεγάλων προβλημάτων, ωστόσο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις «αναστροφής» στην οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο, διαγκωνίζονται γύρω από την ανάκτηση της «χασούρας» που υπήρξε την προηγούμενη περίοδο αλλά και για την απόσπαση κερδών.
Κεντρικό ζητούμενο είναι ο έλεγχος των τραπεζών, τα ποσοστά των μετοχικών πακέτων που θα περάσουν στους ιδιώτες, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, ο επιμερισμός της ανάμεσα στους ιδιώτες «επενδυτές» και το ελληνικό κράτος, το οποίο από την πλευρά του θα συμβάλει μέσω της νέας δανειακής σύμβασης, που φορτώνεται στο κρατικό χρέος και βέβαια στις πλάτες του λαού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών στις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην προκύψουν και νέες ανάγκες στη συνέχεια, εξαιτίας των «αβεβαιοτήτων» που εκδηλώνονται γενικότερα στην Ευρωζώνη, αλλά και για το ενδεχόμενο μεγαλύτερων ρυθμών πτώσης στο ελληνικό ΑΕΠ, από αυτό που προβλέπεται στο «βασικό σενάριο» των διαγνωστικών ελέγχων. Ορισμένες πληροφορίες, που βέβαια δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, φέρουν το τελικό ύψος της ανακεφαλαιοποίησης, για τις 4 «συστημικές» τράπεζες, να κλειδώνει περίπου στα 15 δισ. ευρώ (πάνω από 8% του ελληνικού ΑΕΠ)!
Το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών - «επενδυτών» (παλαιών και νέων) θα κριθεί από τους υπό διαμόρφωση όρους της ανακεφαλαιοποίησης, ενώ τα ποσά που θα απομείνουν θα περάσουν στο κράτος. Αυτό, με τη σειρά του, θα εκχωρήσει στους ιδιώτες τόσο τα παλαιότερα όσο και τα νέα, υπό κρατική διαχείριση, μετοχικά πακέτα, «όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν», όπως προβλέπεται στο μνημόνιο...
Τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες επεξεργάζονται διάφορες «λύσεις», προκειμένου να διαχειριστούν τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια, πρώτα και κύρια τα μεγάλα επιχειρηματικά. Η επιχειρηματική διαπάλη έχει συνέχεια γύρω από τη διαχείριση των πολύ μεγάλων «κοινοπρακτικών» δανείων, που έχουν χορηγήσει από κοινού περισσότερες από μία ή και όλες μαζί οι τράπεζες σε επιχειρηματικούς ομίλους και συμπράξεις μεγαλοεπιχειρηματιών. Ολα αυτά αποτελούν κομβικά ζητήματα, προκειμένου στη συνέχεια να τονωθεί η χρηματοδότηση των «υγιών» επιχειρηματικών ομίλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναλάβουν την εκτέλεση έργων μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και του λεγόμενου «επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ».
Σε αυτό το φόντο, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να ταΐσει το λαό με «κουτόχορτο». Και, βέβαια, δεν είναι τυχαίες οι αναφορές της, π.χ. σχετικά με τη «νέα» και «υγιή» επιχειρηματικότητα, τα «θαλασσοδάνεια» που χορηγήθηκαν και που θα αποσταλούν στον «εισαγγελέα» κ.ο.κ. Ολα αυτά σχετίζονται με την επιχειρηματική διαπάλη για τη διάσωση επιχειρηματικών ομίλων από την κρίση, την απόσπαση των κερδών από την επιχειρηματική πίτα, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της βαρβαρότητας απέναντι στο λαό.
Την ίδια ώρα, η διάσωση των τραπεζών με κρατικό χρήμα, μαζί και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αποτελεί βήμα και προϋπόθεση για την τόνωση των κερδοφόρων επενδύσεων και για επιχειρηματικές συμπράξεις μεγάλης κλίμακας.
Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, επικαλείται τους ανέργους «που δεν μπορούν να περιμένουν», αλλά και την ανεπάρκεια της εγχώριας αποταμίευσης, βλέποντας τη διέξοδο στη «μαζική εισροή επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό». Μάλιστα, σημειώνουν ότι θα απαιτηθούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 105 δισ. ευρώ την ερχόμενη επταετία, προκειμένου να διατηρηθεί το «σημερινό επίπεδο ευημερίας» - δηλαδή ούτε καν σχετική βελτίωση. Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει «επίπεδο ευημερίας» την παραγωγική ικανότητα του κεφαλαίου (εργοστάσια, μηχανές παραγωγής) σε συνδυασμό με τις αναγκαίες υποδομές που αφορούν στη διακίνηση των παραγόμενων εμπορευμάτων σε ανταγωνιστικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ