8 Οκτ 2015

ΟΗΕ: «Παραμάγαζο» στην έδρα του Οργανισμού είχαν φτιάξει ξένοι διπλωμάτες

ΟΗΕ: «Παραμάγαζο» στην έδρα του Οργανισμού είχαν φτιάξει ξένοι διπλωμάτες
Ο εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος (Πηγή: ΑΡ)

Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτεται το τελευταίο 24ωρο στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη, με πρωταγωνιστή τον πρώην πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Τζον Ας και άλλους πέντε ξένους διπλωμάτες - πρώην στελέχη του ΟΗΕ, που συνελήφθησαν με την κατηγορία της δωροδοκίας από Κινέζο δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα της αμερικανικής αγοράς ακινήτων Ντζι Λακ Σενγκ.
Ο πρέσβης του νησιωτικού συμπλέγματος Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Τζον Ας, είχε διατελέσει πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης από το Σεπτέμβρη του 2013 ως το Σεπτέμβρη του 2014, κατηγορείται ότι μαζί με πέντε άλλους διπλωμάτες, όπως ο Φράνσις Λορέντζο, αναπληρωτής πρέσβης της Δομινικανής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ που ζει στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης είχαν στήσει συνωμοσία «συνεργασίας» με τον Κινέζο μεγιστάνα Ντζι Λακ Σενγκ, μετατρέποντας (όπως ανακοίνωσαν χτες βράδυ αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της αστυνομίας της Ν. Υόρκης) την έδρα του διεθνή οργανισμού... «σε μία πλατφόρμα κέρδους και "ευκαιριών" δωροδοκίας» από τον 67χρονο Κινέζο επιχειρηματία.
Ειδικότερα, ο Τζον Ας κατηγορείται ότι πήρε πάνω από 1.200.000 δολάρια από τον Κινέζο επιχειρηματία, ακριβά δώρα και ταξίδια πολυτελείας για τον ίδιο και τα μέλη της οικογένειάς του, με αντάλλαγμα διάφορες «διευκολύνσεις», ώστε μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθεί μεγάλη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σε συνεδριακό κέντρο που είχε φτιάξει ο επιχειρηματίας, στο Μακάο της Κίνας.
Ο Αμερικανός εισαγγελέας Πριτ Μπχαράρα, ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες «πούλησαν τον εαυτό τους» στον Κινέζο επιχειρηματία (που συνελήφθη πριν μία βδομάδα), τονίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως «ο καρκίνος της διαφθοράς... πλήττει και τα Ηνωμένα Έθνη». Προανήγγειλε ότι ενδέχεται να απαγγελθούν κατηγορίες για την ίδια υπόθεση και σε άλλα άτομα, νυν και πρώην αξιωματούχους, που δραστηριοποιούνται στον ΟΗΕ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπό του ο ΓΓ του ΟΗΕ ο Μπαν Γκι Μουν, δήλωσε ήδη «σοκαρισμένος και πολύ ταραγμένος» και απαίτησε πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ