25 Ιουλ 2016

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» και τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς

Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο τις «αβεβαιότητες» και τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς
Κοινός παρονομαστής των επισκέψεων Μοσκοβισί και Λιου την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα η προσήλωση στην υλοποίηση και επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο

Τόσο ο Τζ. Λιου όσο και ο Π. Μοσκοβισί έδωσαν εύσημα στην κυβέρνηση για τη «σκληρή δουλειά και πρόοδο» στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων...
Eurokinissi
Τόσο ο Τζ. Λιου όσο και ο Π. Μοσκοβισί έδωσαν εύσημα στην κυβέρνηση για τη «σκληρή δουλειά και πρόοδο» στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων...
Σε ένα «ντόμινο» αντιλαϊκών διεργασιών και με φόντο τα ρίσκα και τις εντεινόμενες αβεβαιότητες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στις οικονομίες της ΕΕ και στην παγκόσμια οικονομία, εξελίσσονται οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο, αλλά και με τη συμμετοχή και τους διεμβολισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η Κομισιόν και το ΔΝΤ προχώρησαν την περασμένη βδομάδα σε νέα συγχρονισμένη υποβάθμιση των προβλέψεών τους, διαβλέποντας περαιτέρω επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάκαμψης, εν μέσω της «αστάθειας» και των γεωπολιτικών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Χαρακτηριστικά, στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι χωρίς πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση μετά την έξοδο της Βρετανίας (π.χ. σε εμπόριο, κινητικότητα αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας, πολιτικές απαντήσεις), «η "νέα ισορροπία" είναι αδύνατο να καθοριστεί»...
Ακριβώς σε αυτό το φόντο, «ένα το κρατούμενο» από τις συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και το οικονομικό επιτελείο της συγκυβέρνησης, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, όσο και με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, δηλαδή και στο πλαίσιο της περιβόητης «κανονικότητας» του εγχώριου κεφαλαίου, πέρα και πάνω από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Η διαχείριση του κρατικού χρέους στο «κάδρο» των γεωπολιτικών ανταγωνισμών
Οι διεμβολισμοί στην υπόθεση διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία συνδέει ανοιχτά το θέμα του χρέους με το γενικότερο «κάδρο» των εντεινόμενων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, αποτελούν το νέο κρούσμα της αντιλαϊκής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, ο οποίος τόνισε: «Θα ήθελα να ελπίζω ότι η πρόσφατη περιφερειακή αναταραχή θα αλλάξει το κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, επειδή αυτή είναι η σωστή κίνηση και επειδή είναι μία πολύ καλή στιγμή για να ενισχυθεί το δημοσιονομικό μέλλον της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μία θέση μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».
Μιλώντας στους «Financial Times», ο Τζ. Λιου αξιοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Τουρκία, λέγοντας πως κάνει περισσότερο από ποτέ σημαντική τη λύση του οικονομικού προβλήματος της γειτονικής Ελλάδας, ώστε η τελευταία να λειτουργήσει ως «άγκυρα σταθερότητας στην περιοχή». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, ακόμα και πριν την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας ως σημείο διαμετακόμισης των προσφύγων που καταφτάνουν στην Ευρώπη από τη Συρία, το Ιράκ και αλλού, είχε οδηγήσει στο να έρθει στο προσκήνιο η γεωπολιτική σημασία της χώρας.
Ταυτόχρονα, βέβαια, κάλεσε την ελληνική πολιτική ηγεσία να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το όποιο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ απέδωσε εύσημα στη συγκυβέρνηση για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει, «για μία πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο». Επιπλέον, όπως είπε, «χρειάζεται να γίνει κι άλλη δουλειά και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράψατε και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, το ποια πρέπει να είναι η διαχείριση του κρατικού χρέους, η θέση των ΗΠΑ ουσιαστικά παραμένει η ίδια, στη γραμμή που έχει υποδείξει και η πλευρά του ΔΝΤ: «Νομίζω ότι έχουμε ξεπεράσει την περίοδο κατά την οποία πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δε Αλ. Τσίπρας, υποδεχόμενος τον Τζ. Λιου, υπογράμμισε: «Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή».
Απαρέγκλιτη εφαρμογή και μονιμοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων
Την Αθήνα επισκέφτηκε την περασμένη βδομάδα και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, με την κυβερνητική ανακοίνωση για τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα να αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε σε «ιδιαίτερα θετικό κλίμα» και διαπιστώθηκε το «πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν. Ταυτόχρονα, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».
Και βέβαια, τα περί «ευρωπαϊκού κεκτημένου» αποτελούν έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς η ΕΕ, σε συνεργασία και με το ΔΝΤ, πρωτοστατεί στο σάρωμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ακριβώς γιατί αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι ο Π. Μοσκοβισί είχε κοινή συνάντηση εργασίας με τον Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου και του οικονομικού επιτελείου της συγκυβέρνησης. Στις συναντήσεις αυτές, ο Αλ. Τσίπρας «υπογράμμισε, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης, την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες του καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του χρέους».
Ο Π. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, προλειαίνοντας το έδαφος για τις επόμενες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, έκανε λόγο για τις «δυσκολίες» που αφορούν το ζήτημα των «λύσεων» για την «αγορά εργασίας» στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της ελληνικής Βουλής, περιέγραψε τους γενικότερους άξονες των συνεννοήσεων με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τονίζοντας: «Διερχόμαστε τώρα μια μεταβατική περίοδο πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος το προσεχές φθινόπωρο (...) Καλύπτονται η λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η συνέχιση των εργασιών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η προώθηση των συμπερασμάτων της ανάλυσης της αγοράς εργασίας, που θα είναι δύσκολη και επί της οποίας ελπίζουμε να συνεργαστούμε».
Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, «αντιμετωπίζουμε όλοι μας δύσκολους καιρούς», «συνεχίζουμε να έχουμε ευάλωτα σημεία», ενώ εμφανίζονται και νέες «προκλήσεις»...
Μάλιστα, έβαλε στο «κάδρο» και την ανάγκη διαμόρφωσης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων, όπως έχει υποδείξει και η πλευρά του ΣΕΒ: «Η πρόκληση είναι διπλή: Αφενός να εξασφαλίσουμε ότι όλο το πολιτικό φάσμα συνεργάζεται προς το σκοπό αυτό, ακολουθώντας την ίδια κατεύθυνση - τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί και προσπάθεια για τη μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική σταθερότητα υπέρ αυτών των νέων γενεών. Και αφετέρου εξασφάλιση της βιωσιμότητας των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και βέβαια, τα περί... «βιωσιμότητας των αλλαγών που έχουν ξεκινήσει» σημαίνουν τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και των προκατόχων της, ανεξάρτητα από μνημόνια και δανειακές συμβάσεις.
Αποδίδοντας και αυτός εύσημα στην κυβέρνηση για το αντιλαϊκό της έργο, σημείωσε πως «οι προσπάθειες των τελευταίων μηνών πιστοποιούν την ικανότητα της Ελλάδος να λάβει δύσκολες αποφάσεις», ενώ στο «δια ταύτα» τόνισε: «Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτά δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως ευκαιρία επανάπαυσης ή οπισθοδρόμησης. Γιατί παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι. Οσοι υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες αυτές δεν αξίζουν, κινδυνεύουν να θέσουν σε κίνδυνο την ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος. Η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των θετικών σημείων απαιτεί την προώθηση και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο μακροπρόθεσμα».
Οπως είπε, «κριτήριο οικονομικής και πολιτικής αξιολόγησης αποτελεί η υλοποίηση των μέτρων», που «είναι απόλυτα σημαντική ώστε να εδραιωθεί πλέον η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να παγιωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για να στηριχτεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας».
Την ίδια ώρα, η ανάκαμψη του κεφαλαίου προϋποθέτει διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα. «Αυτό συνεπάγεται βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου, πέραν των όσων έχουν επιτευχθεί ήδη, αλλά και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας. Θα πρέπει επίσης να εξεταστούν λεπτομερώς οι πηγές χρηματοδότησης και η ανάπτυξη των στοιχείων ενεργητικού για την τόνωση των επενδύσεων και την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό», σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί.
Παζάρια για τα πρωτογενή πλεονάσματα
«Συμφωνήσαμε να τελειώσουμε με τα ορόσημα του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να περάσουμε στη δεύτερη αξιολόγηση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Π. Μοσκοβισί.
Αναφερόμενος στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων (μετά το 2018), σημείωσε πως «θα θέσουμε το ζήτημα, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση».
Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί, σχετικά με τις αλλαγές των στόχων για τα πλεονάσματα, ανέφερε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή».
Σχετικά, τέλος, με το αίτημα της συγκυβέρνησης για τροποποιήσεις στο νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, ουσιαστικά απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ