Αντιλαϊκή κλιμάκωση με πολεμικό χρονοδιάγραμμα, στο φόντο του Brexit
Ενορχηστρωμένη ένταση των εκβιασμών απέναντι στο λαό, για να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο
«Μετά το Brexit υπάρχουν πιο πολλοί λόγοι να εφαρμόσει πιο γρήγορα η Ελλάδα το πρόγραμμα», τόνιζε χαρακτηριστικά μέσα στη βδομάδα, από τις Βρυξέλλες, υψηλόβαθμος παράγοντας της ΕΕ, με ειδικό ρόλο και παρουσία στην εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος στη χώρα.
Κάπως έτσι, οι αντίστοιχες «επισημάνσεις» όλου του τελευταίου διαστήματος, που προβάλλονταν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το εγχώριο κεφάλαιο και τους «εταίρους» του, την ΕΕ, την ΕΚΤ, τις κυβερνήσεις κρατών - μελών, ότι «δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο» στην υλοποίηση και εφαρμογή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο, ήρθαν να «κουμπώσουν» με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, για να ενταθούν οι εκβιασμοί απέναντι στο λαό, οι πιέσεις να δεχτεί αδιαμαρτύρητα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, προκειμένου «να μην προστεθεί κι άλλη αβεβαιότητα μετά το Brexit», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, βέβαια, η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από Brexit αποδείχνεται βαθιά αδιέξοδη και εχθρική, είναι υπόθεση που αφορά στους οξυμένους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται «εντός των τειχών» της εξουσίας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, στην υπηρεσία του ενός ή του άλλου τμήματος του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.
Πέρα και πάνω από τους μεταξύ τους οξυμένους ανταγωνισμούς, ως απόρροια και των αναιμικών ρυθμών ανάκαμψης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, η υπόθεση Βrexit αξιοποιείται ως μια ακόμη «καλή» αφορμή για την επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος απέναντι στον ελληνικό λαό, όσο και συνολικά απέναντι στους ευρωπαϊκούς λαούς, ανεξάρτητα από μνημόνια, μείγματα πολιτικής και διαφορετικά νομίσματα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ηλεκτρονική αλληλογραφία της συγκυβέρνησης με τους «θεσμούς» «σφραγίζεται» πλέον και από την ανάγκη επιτάχυνσης του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος, αυτή τη φορά και λόγω της αυξημένης «αβεβαιότητας» που προκαλούν τα αντιλαϊκά παζάρια και οι διεργασίες, στο φόντο του βρετανικού δημοψηφίσματος...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις αξιωματούχου του κουαρτέτου, από την πλευρά της Κομισιόν, σύμφωνα με τον οποίο, «η Ελλάδα είναι η πιο προστατευμένη χώρα του Νότου λόγω του προγράμματος», ωστόσο «η υπομονή θα είναι μικρότερη».Χαρακτηριστικές του κλίματος που διαμορφώνεται και από τα επιτελεία της ΕΕ, είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις:
-- Εξαιτίας του Brexit «θα δημιουργηθεί μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα» στην ΕΕ και αυτό «αντίθετα με όσα πιστεύουν κάποιοι, δεν θα είναι απαραίτητα "καλό" για την περίπτωση της Ελλάδας».
-- «Δεν υπάρχει λόγος τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου να μη γίνουν τον Ιούλιο ή έστω τον Αύγουστο, δεν υπάρχει δικαιολογία αν δεν γίνουν», επισήμαναν οι ίδιοι παράγοντες αναφορικά με το πακέτο που συνδέεται με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
-- Σε ό,τι αφορά την κατακρεούργηση των Εργασιακών, επισημαίνεται πως δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο πλαίσιο που υπήρχε πριν από το μνημόνιο. Ειδική αναφορά γίνεται στην επίτευξη «λύσης» στο ζήτημα της υπουργικής υπογραφής στις ομαδικές απολύσεις.
-- Ως κεντρικά πεδία της δεύτερης «αξιολόγησης» αναφέρονται οι απελευθερώσεις στις αγορές προϊόντων, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο, οι «τομές στη Δικαιοσύνη». Τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης» εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθούν στο δεύτερο 15θήμερο του Οκτώβρη.
-- Προαναγγέλθηκε ότι το συμβούλιο εποπτείας του νέου «υπερ-ταμείου» ιδιωτικοποιήσεων θα έχει συσταθεί σε 2 - 3 βδομάδες.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Από την πλευρά του, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, σε δηλώσεις του την Παρασκευή επισήμανε ότι «η ελληνική κρίση έδειξε την αδυναμία του σημερινού μοντέλου της Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται αργά και έχουν υψηλό κόστος για όλους.Σε συνέντευξη που έδωσε στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», υποστήριξε την ανάγκη ισχυρότερης ενοποίησης της Ευρωζώνης, σημειώνοντας: «Το ευρώ είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να προστατευθεί. Αυτό υποθέτει ότι θα κινηθούμε στην κατεύθυνση της ενοποίησης σε χρηματοοικονομικά και δημοσιονομικά θέματα, η οποία θα εστιάζει σε κοινούς θεσμούς της Ευρωζώνης που θα λογοδοτούν στους πολίτες». Οπως είπε, «η εμπειρία από την κρίση με έχει πείσει ότι μία διακυβερνητική Ευρώπη, όπου οι δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις λαμβάνονται μόνο από τις κυβερνήσεις, θα καταδίκαζε το ευρώ σε μακροχρόνια αδυναμία».
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Γ. Βάιντμαν, υπογραμμίζει πως η Βρετανία κάνει λάθος που αποχωρεί από την ΕΕ, ωστόσο αυτό μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη Φρανκφούρτη να καταστεί ένας μεγαλύτερος οικονομικός κόμβος.
«Για το οικονομικό κέντρο της Φρανκφούρτης, νέες ευκαιρίες θα μπορούσαν να προκύψουν» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «αυτό θα απαιτούσε πολιτική στήριξη, όμως, πρέπει να υποδεχτούμε τη μεταφορά επιχειρήσεων στη Φρανκφούρτη από το Λονδίνο».
Αβέβαιη η ανάκαμψη
Θεωρείται
απόλυτα βέβαιο ότι στο επόμενο διάστημα οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί
(Κομισιόν, ΔΝΤ κ.ά.) θα προχωρήσουν και σε παραπέρα υποβάθμιση των
εκτιμήσεών τους ως προς τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τόσο
στην Ευρωζώνη και την ΕΕ όσο και γενικότερα στην παγκόσμια οικονομία.Προαναγγέλλοντας την εξέλιξη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, τόνισε ότι το ΔΝΤ διαβλέπει αυξημένους κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Βρετανία.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, με αφορμή την πτώχευση της «Μαρινόπουλος», υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ ανησυχεί με τέτοιου είδους εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, προ των πυλών βρίσκεται η διαμόρφωση και νέας γενιάς «προβληματικών» δανείων στις εγχώριες τράπεζες, σε μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων σημαίνει τη μείωση των ρυθμών της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τους ρυθμούς της όποιας αναμενόμενης καπιταλιστικής ανάκαμψης στην Ελλάδα.
Σε στρατηγική σύμπλευση και η συγκυβέρνηση
Εξίσου αποκαλυπτικές είναι και οι δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την επιτάχυνση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, αλλά και τους εκβιασμούς με τους οποίους θα σερβιριστούν στο λαό.Σε αυτό το επίπεδο και πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist» στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου» και ακόμη ότι «κατά τη δεύτερη αξιολόγηση (...) θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση, ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης».
Ο ίδιος, άλλωστε, μιλώντας λίγες πριν στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, διαβεβαίωνε ότι «για να εγκαινιάσουμε μια νέα εποχή ανάκαμψης και ευημερίας (...) είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια σφιχτή και καλά σχεδιασμένη μεταρρυθμιστική πολιτική (...) Προϋπόθεση είναι η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος. Πρόγραμμα που κατόπιν δικής μας επιλογής ήταν εμπροσθοβαρές»...
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, τόνιζε ότι «στόχος είναι να κρατήσουμε το μομέντουμ και να κλείσουμε το δεύτερο έλεγχο έως το τέλος Οκτωβρίου».
Εξίσου χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον ίδιο, «φτάνοντας το 2014, η δημοσιονομική προσπάθεια ήταν επαρκής, αλλά καθώς έφτανε η περίοδος των εκλογών - μετά τα μέσα του έτους - χαλάρωσαν». Στο «διά ταύτα», τόνισε: «Πρέπει αυτή την κληρονομιά να την εξαλείψουμε, πρέπει να επαναφέρουμε τις δημοσιονομικές πολιτικές σε ένα σταθερό πλαίσιο, με αξιοπιστία, η οποία να αναγνωρίζεται από τους θεσμούς»...
«Προσήλωση» στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων αξιώνει το κεφάλαιο
«Ενα ανυπολόγιστα βαρύ πλήγμα για την ευρωπαϊκή ενοποίηση» είναι το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, επισήμανε από την πλευρά του ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, εστιάζοντας στη στρατηγική του εγχώριου κεφαλαίου για την «προσήλωση
της Ελλάδος στην επίτευξη των στόχων του μνημονίου, καθώς οι αγορές,
αλλά και οι ηγεσίες στην Ευρωζώνη, εμφανίζουν όλο και μικρότερες πλέον
ανοχές στην οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα».Χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ τονίζει: «Θα είναι ανεπίτρεπτη και αλόγιστη συμπεριφορά να χαλαρώσουμε την εφαρμογή του προγράμματος και να τρενάρουμε τις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες αξιολογήσεις όπως στο παρελθόν. Δεν υπάρχει πλέον ούτε η διάθεση ούτε τα περιθώρια επιεικούς διαχείρισης της ελληνικής ιδιαιτερότητας, διότι κάτι τέτοιο τροφοδοτεί τον ευρωσκεπτικισμό και φέρνει την Ευρώπη πιο κοντά στη διάσπαση»...
Από την άλλη πλευρά, είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγχώριοι βιομήχανοι, αξιοποιώντας το Brexit, μπαίνουν στο «χορό» των οξυμένων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, διεκδικώντας αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης: «Η Ελλάδα έχει μία ανεπανάληπτη ευκαιρία να προσπαθήσει να αναπτύξει τον Πειραιά ως μεγάλο ναυτιλιακό/ασφαλιστικό κέντρο και να υποκαταστήσει το Λονδίνο ως οικονομικό κέντρο εξυπηρέτησης της ναυτιλίας» τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι το λιμάνι του Πειραιά «έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στο ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα που γίνεται μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο».
Μάλιστα, αναφέρουν ότι τα παραπάνω «προϋποθέτουν να φτιαχτεί ένα κλίμα προσέλκυσης ναυτιλιακών γραφείων παντός είδους, με το κατάλληλο σταθερό φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο».
Μπαράζ νέων αντιλαϊκών μέτρων
Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη «αξιολόγηση» του μνημονίου,
πέρα από το ζήτημα των νέων χτυπημάτων στα Εργασιακά, περιλαμβάνει ένα
μπαράζ αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με νομοσχέδια που είναι βγαλμένα από
τα «κιτάπια» του κεφαλαίου.Σε αυτά συγκαταλέγονται οι παρεμβάσεις που έρχονται να «κουμπώσουν» με το νέο «αναπτυξιακό νόμο», όπως οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις «στρατηγικές επενδύσεις», την «εφοδιαστική αλυσίδα» (logistics), τις «απελευθερώσεις» στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, τις διαδικασίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, το νέο κανονισμό για παροχή υπηρεσιών ύδρευσης (συνδέεται με τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο), τον «οδικό χάρτη» για την πλήρη «απελευθέρωση» επαγγελμάτων, νέα νομοθεσία για την «κινητικότητα» στο δημόσιο τομέα, αναμόρφωση της νομοθεσίας για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού». Την ίδια ώρα, η εφαρμογή των προγραμμάτων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» συνδέεται με την «αξιολόγηση των κοινωνικών παροχών», για τις οποίες φαίνεται να σχεδιάζεται και νέο σφαγείο.
Σε ό,τι αφορά το γενικότερο κάδρο, σήμερα, με αφορμή το Brexit, σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες και τους τριγμούς που αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες της ΕΕ και τους οξυμένους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, η αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στους ευρωπαϊκούς λαούς προσλαμβάνει το χαρακτήρα πολεμικού χρονοδιαγράμματος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου