22 Αυγ 2016

Τα ζητούμενα του κεφαλαίου καθορίζουν τη στάση της εντός και εκτός της χώρας

Τα ζητούμενα του κεφαλαίου καθορίζουν τη στάση της εντός και εκτός της χώρας



Από συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι
Eurokinissi
Από συνάντηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στο Παρίσι
Με το στόχο να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία στην Ελλάδα, η κυβέρνηση κοιτάζει με το ένα «μάτι» στην ΕΕ και με το άλλο στο εσωτερικό της χώρας, επιδιώκοντας να επιδράσει σε παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν την πορεία επίτευξης του στόχου αυτού. Ετσι, αφενός διεκδικεί στο πλαίσιο της ΕΕ λιγότερη «λιτότητα», δηλαδή μεγαλύτερη γενναιοδωρία στη στήριξη του κεφαλαίου, αφετέρου στο εσωτερικό της χώρας πασχίζει να χειραγωγήσει το λαό στην αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου από το λαό και συνολικότερα συνθήκες πολιτικής σταθερότητας στο κεφάλαιο.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς της εντάσσεται η «εξωστρεφής» κινητικότητα της κυβέρνησης, στο φόντο πάντα της αβεβαιότητας που επικρατεί σε ΕΕ - Ευρωζώνη για την πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, της αναδιάταξης συμμαχιών και αξόνων καθ' υπαγόρευση των ιδιαίτερων συμφερόντων των μονοπωλίων κάθε κράτους - μέλους τους.
Ετσι, στις 28 του μήνα τα ζητήματα της ανάπτυξης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, την οποία θα παρακολουθήσει ο Αλ. Τσίπρας. Αλλά και στη σύνοδο που ο ίδιος συγκαλεί στην Αθήνα, στις 9 Σεπτέμβρη, των αρχηγών κρατών του ευρωπαϊκού Νότου. Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες και ως τότε ενδέχεται πολλά να αλλάξουν, γύρω απ' το ίδιο τραπέζι ετοιμάζονται να κάτσουν ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μ. Ραχόι, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Α. Κόστα, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζ. Μούσκατ, και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδης.
Διεργασίες υπέρ του κεφαλαίου
Οπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η ατζέντα θα συμβαδίζει με τη θεματολογία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 16 Σεπτέμβρη, στην Μπρατισλάβα, και θα ασχοληθεί με το Brexit, το Προσφυγικό, την ανάπτυξη κ.λπ. Εντούτοις, κυβερνητικοί κύκλοι δεν κρύβουν τη φιλοδοξία η σύνοδος να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα συντονισμού γύρω απ' το κοινό αίτημα για «περισσότερη ανάπτυξη αντί για λιτότητα».
Εν ολίγοις, στο τραπέζι θα βρεθεί - παρότι επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι, καθώς το Βερολίνο φρόντισε ήδη να διαμηνύσει την εναντίωσή του - η αξίωση των αστικών τάξεων των κρατών αυτών για εμπλουτισμό του μείγματος διαχείρισης με περισσότερα επεκτατικά μέτρα και χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να υπάρχει δυνατότητα από τους κρατικούς «κορβανάδες» να συνδράμουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους με την αναγκαία για επενδύσεις κρατική χρηματοδότηση. Τα τεράστια ελλείμματα και χρέη των κρατών του Νότου, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας της ΟΝΕ, τους δυσκολεύουν και αναζητούν τρόπους χαλάρωσης.
Ηταν σαφής στα μέσα της βδομάδας ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κ. Καλέντα, ο οποίος δήλωσε ότι επιδιώκεται μια νέα συμφωνία με την ΕΕ, ώστε να μπορέσει να δώσει ώθηση στην οικονομία της, με έναν επεκτατικό προϋπολογισμό για το 2017. «Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει επικαιροποιημένα στοιχεία το Σεπτέμβριο. Δεν μπορώ να κρύψω το γεγονός ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά», δήλωσε στην εφημερίδα «La Stampa». «Συζητάμε με την Ευρώπη πώς να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν ως απάντηση στην προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ρώμη θα πρέπει να σκληρύνει τη δημοσιονομική πολιτική της το επόμενο έτος. Η Κομισιόν έχει θέσει στην Ιταλία στόχο για το έλλειμμα στο 1,8% για το 2017, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος της προσαρμογής είναι απαραίτητο για να αντιστραφεί η ανοδική τάση του μεγάλου χρέους της χώρας, το οποίο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 2,25 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον Ιούνη.
«Προτιθέμεθα να τηρήσουμε τους κανόνες, αλλά ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε για να τους αλλάξουμε», δήλωσε ο Καλέντα, δείχνοντας το ζόρι που έχει η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα ντόπια μονοπώλια και τους ανταγωνισμούς που διατηρούνται και οξύνονται στην ΕΕ. «Το σταθερό όριο είναι το χρέος, το οποίο δεν μπορεί να αυξηθεί. Εχουμε ήδη λάβει μεγάλη ευελιξία, σκοπεύουμε να ζητήσουμε περισσότερα, το μέγιστο δυνατό, αλλά πάντα σύμφωνα με τους κανόνες», είπε στη συνέχεια.
Μέτρα κατά του λαού
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να ικανοποιήσει ζητούμενα του κεφαλαίου, παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα βαραίνουν όλο και περισσότερο στην πλάτη του λαού, διαμορφώνοντας μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό, της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας, δυνάμει απειλητικής για τις συνθήκες πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας που χρειάζεται το κεφάλαιο, λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα κυβερνητικά επιτελεία και εντατικοποιούν τις προσπάθειες να χειραγωγήσουν το λαό και να διατηρήσουν τη δυσαρέσκειά του σε όρια ασφαλείας.
Ετσι, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστεί στις πολυεπίπεδες διεργασίες ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο να διασφαλίσει το σύστημα σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας και ευρύτερες συναινέσεις στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Την επιδίωξη αυτή υπηρετεί και ο νέος εκλογικός νόμος. Πέρα από τη μετατροπή του σε κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και το συνεχές «άνοιγμα» σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν κρύβει τη συμπάθειά του και για ορισμένα στελέχη της ΝΔ, του λεγόμενου «καραμανλικού» στρατοπέδου, τα οποία προσπαθεί να διαχωρίσει από την πολιτική που ασκεί σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά να αθωώσει και την αντιλαϊκή πολιτική που υπηρέτησαν και οι ίδιοι, όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή. Ετσι, σύμφωνα με συνέντευξη («ΣΚΑΪ») του Κ. Ζαχαριάδη, διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Καραμανλή «σε σειρά ζητημάτων είχε μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τη ΝΔ του Σαμαρά και τον σχεδιασμό του κ. Μητσοτάκη», ενώ διέγνωσε θετικά στοιχεία και στις κυβερνήσεις του Κ. Σημίτη. Παρεμβαίνει εμμέσως στο εσωτερικό αυτών των κομμάτων, πασχίζοντας να τους εντείνει τις όποιες διαφορές εκφράζονται ανάμεσα σε διαφορετικές μερίδες τους, ως στοιχείο επίσης βολικό για την κυβερνητική δράση τώρα.
Παράλληλα, επιδίδεται σε έναν αγώνα να αποπροσανατολίσει, σηκώνοντας κουρνιαχτό στην ανούσια κόντρα με τη ΝΔ για ζητήματα ήσσονος σημασίας, όπως π.χ. οι πρόωρες εκλογές, ή ο ανασχηματισμός. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει αλλού τη συζήτηση δεν είναι άσχετη με την αγωνία της μπροστά σε ένα «καυτό» φθινόπωρο, με τη δεύτερη «αξιολόγηση» να εγκυμονεί νέα μέτρα και με ορατό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του αυτόματου κόφτη δαπανών.
Ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται και για την παρουσία του στη ΔΕΘ, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά σε ό,τι αφορά την απόσπαση ανοχής και χρόνου απ' το λαό. Αν και όλοι στην κυβέρνηση ομολογούν ότι περιθώριο παροχών δεν υπάρχει, εντούτοις είναι βέβαιο ότι θα στηθεί ξανά το γνωστό εμπόριο ελπίδας και θα γίνει προσπάθεια να παρουσιαστούν δράσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας ως προανάκρουσμα της «δίκαιης ανάπτυξης» και παρεμβάσεις, όπως αυτή για το ξαναμοίρασμα της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, ως νικηφόρα μάχη κατά της διαπλοκής. Περίοπτη θέση θα έχουν κι άλλες μεταρρυθμίσεις, στην πραγματικότητα προσαρμογές στις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως οι λεγόμενες θεσμικές.
Μια γεύση της απόπειρας να καλλιεργηθούν φρούδες προσδοκίες στο λαό και να τον σπρώξουν σε εφησυχασμό έδωσε π.χ. μέσα στη βδομάδα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, υποστηρίζοντας ότι «ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί. Το 2017 και το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη της τάξης του 3% και σοβαρότατη μείωση της ανεργίας. Σε έναν χρόνο από τώρα, το καλοκαίρι του 2017, πιθανότατα η Ελλάδα, με ένα σχεδιασμό που έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να ξαναβγεί στις αγορές για να τεστάρει τα νερά. Το στοίχημα για την Ελλάδα και τους Ελληνες είναι το τρίτο Μνημόνιο να είναι και το τελευταίο και να επουλώσουμε τις πληγές που δημιούργησαν η κακή διακυβέρνηση επί μια δεκαετία και τα έξι χρόνια της σκληρής λιτότητας».
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της παρουσίας στη ΔΕΘ, ο Αλ. Τσίπρας προγραμματίζει σειρά επαφών με υπουργούς τις επόμενες μέρες αλλά και σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, για το σχεδιασμό του επόμενου διαστήματος, το οποίο περιλαμβάνει, πέραν της ΔΕΘ, συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 9 του Σεπτέμβρη, όπου το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει να διαφανούν οι εντυπώσεις απ' την έως τώρα πορεία υλοποίησης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και οι προθέσεις μπροστά στη δεύτερη «αξιολόγηση», αλλά και σε σχέση με την επιδίωξη για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διευθέτηση του χρέους κ.λπ.
Μέχρι και σε εντυπωσιοθηρία θα επιδοθεί ο πρωθυπουργός προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, την ώρα που θα του «ράβει» νέο αντιλαϊκό «κοστούμι». Πέραν των επιτροπών στήριξης του κυβερνητικού έργου κατά τόπους, που φημολογείται ότι θα ήθελε το Μαξίμου να συγκροτηθούν, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλή, το Σεπτέμβρη ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να ανακοινώσει ειδικά μέτρα στα νησιά σε όφελος τάχα των ανθρώπων του μόχθου, κατά την επίσκεψή του σε ένα μικρό νησί...

Β. Ν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ