31 Αυγ 2016

Τα ραβασάκια και το θράσος

Τα ραβασάκια και το θράσος
Και μονιμοποίηση του βάρβαρου και άδικου χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ και... πανηγύρια γιατί τάχα έγινε «πιο δίκαιη και πιο αναλογική» η κατανομή του!
Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστεί η θρασύτατη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνοδεύει από τη Δευτέρα τα εκκαθαριστικά ραβασάκια με τη λυπητερή για το χαράτσι του 2016...
***
Τι λέει η κυβέρνηση; Ψηφίσαμε μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι τη διατήρηση του χαρατσιού και του εισπρακτικού στόχου των 2,65 δισ. ευρώ το χρόνο, αλλά εμείς, ως πιο «κοινωνικά ευαίσθητοι», κάναμε τον ΕΝΦΙΑ πιο «δίκαιο» και «αναλογικό», με «μεταφορά βαρών στους μεγαλοϊδιοκτήτες», όπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά η «Αυγή» στο χτεσινό πρωτοσέλιδο τίτλο της.
Ποια είναι η αλήθεια;
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρέα με όλους αυτούς με τους οποίους κατά τ' άλλα «τους χωρίζει άβυσσος», ψήφισαν πράγματι με χέρια και με πόδια τη μονιμοποίηση του χαρατσιού που ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι θα καταργούσε! Την ψήφισαν όλοι μαζί γιατί αυτό επέβαλλαν οι εισπρακτικοί (και όχι μόνο) στόχοι του κεφαλαίου, καθώς και το μνημόνιο που υπέγραψαν με τους «εταίρους» του.
Καμιά όμως «δικαιοσύνη» και καμιά «αναλογικότητα» δεν υπάρχει, ούτε και μπορεί να υπάρξει ποτέ, σε ένα χαράτσι που επιβάλλεται σε κάθε σπιθαμή μικρής ακίνητης περιουσίας και εργατικής - λαϊκής κατοικίας!
***
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μονιμοποιεί το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των οποίων το εισόδημα εξανεμίζεται περαιτέρω, μεταξύ άλλων, και από τα νέα βάρβαρα φορολογικά μέτρα που αυτή ψήφισε, έρχεται με περίσσιο θράσος να παρουσιάσει ως «δικαιοσύνη» το γεγονός ότι δίνει σε ορισμένα από αυτά τα νοικοκυριά μια... «έκπτωση» σε ένα χαράτσι που δε θα έπρεπε να πληρώνουν καθόλου!
Με το ίδιο θράσος, μάλιστα, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι η «μεταφορά βαρών» αφορά τάχα μόνο τους «μεγαλοϊδιοκτήτες», όταν από τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι πάνω από 2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος μεγαλύτερο χαράτσι από πέρσι...
Το εν λόγω στοιχείο, βέβαια, ήταν αναμενόμενο, αφού σε μια σειρά από πλευρές του το αντιλαϊκό χαράτσι του ΕΝΦΙΑ έγινε από φέτος ακόμα χειρότερο, καθώς αυξήθηκαν οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου του ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα, καταργήθηκε η έκπτωση του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και μειώθηκε το όριο της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος, από τις 300.000 ευρώ στις 200.000 ευρώ.
Πολύ περισσότερο, με βάση διάταξη που έχει ήδη ψηφίσει η συγκυβέρνηση μέσα στο πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα, τον περασμένο Μάη, η εφαρμογή της οποίας αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή και μόνο για φέτος, στον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου θα συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια, καθώς και τα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Είναι προφανές, δηλαδή, ότι η εφαρμογή αυτής της πρόβλεψης από το 2017, σε συνδυασμό με τη μείωση του ορίου για την επιβολή συμπληρωματικού φόρου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ, θα σημάνει ότι μεγάλο κομμάτι λαϊκών νοικοκυριών θα βρεθεί αντιμέτωπο και με νέο, συμπληρωματικό χαράτσι...
***
Εκεί, όμως, που γίνεται κατανοητό ότι η λέξη «θράσος» είναι τελικά πολύ λίγη για να περιγράψει την προκλητικότητα της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «κοινωνικής δικαιοσύνης», είναι όταν δει κανείς αυτήν την προπαγάνδα μέσα στο πλαίσιο της συνολικότερης κλιμάκωσης της αντιλαϊκής φοροληστείας, αλλά και στο μπαράζ κατασχέσεων και απειλών για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στα οποία προχωρά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το πιάσιμο των στόχων του κεφαλαίου και του μνημονίου.
Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα συνολικά φορολογικά έσοδα του κράτους το πρώτο 7μηνο του 2016 έφτασαν στα 24,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο 7μηνο του 2015 και υπέρβαση του στόχου κατά 533 εκατ. ευρώ.
Μόνο από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 850 εκατ. ευρώ, από άλλους φόρους κατανάλωσης κατά 374 εκατ. ευρώ και από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 262 εκατ. ευρώ...
Αντίστοιχα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μόνο μέσα στον Ιούνη (οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας κλίμακας φόρου εισοδήματος με το ακόμα πιο πετσοκομμένο αφορολόγητο και την αυξημένη παρακράτηση φόρου), τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου από μισθούς και συντάξεις αυξήθηκαν κατά 60 εκατ. ευρώ ή 15%, ενώ τα έσοδα από το φόρο στο εισόδημα με τη μορφή προκαταβολής αυξήθηκαν κατά 11,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 252,6%)...
***
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι ακριβώς τέτοιου είδους «δικαιοσύνη» και «αναλογικότητα» θα χαρακτηρίζει και το όποιο «νέο» χαράτσι, το οποίο, σύμφωνα με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, θα «αντικαταστήσει» κάποια στιγμή τον ΕΝΦΙΑ.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι στον νέο «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προβλέπει έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι και το 2031, επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά χαράτσια θα διατηρούνται σε βάθος χρόνου, πέρα και πάνω από το υπό διαμόρφωση «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο» και το τρέχον μνημόνιο...
Ταυτόχρονα, είναι εξίσου σαφές ότι - σε συνδυασμό με τη συνολική αντιλαϊκή επίθεση, την παράδοση των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στα περιβόητα «funds» (παράδοση της διαχείρισής τους άμεσα και άρση όποιας προστασίας έχει απομείνει από το 2018), την ένταση της επίθεσης ενάντια στους φτωχούς και μεσαίους αγρότες κ.ο.κ. - η μονιμοποίηση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ, όπως και αν αυτός ενδεχομένως μετονομαστεί στο μέλλον, πέραν του φοροεισπρακτικού του χαρακτήρα, εξυπηρετεί και την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της ακίνητης περιουσίας σε όλο και λιγότερα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ