24 Αυγ 2016

Τι προετοιμάζουν;

Τι προετοιμάζουν;
Αμέσως μετά τη συγκρότηση της σημερινής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Β. Σταϊνμάγερ, στις προγραμματικές δηλώσεις της, υπεραμύνθηκε της ανάγκης «η Γερμανία να αποκτήσει ενεργότερο ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμετέχει με μεγαλύτερες δυνάμεις σε διάφορες στρατιωτικές επεμβάσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Γερμανία πρέπει επιτέλους να πάρει διαζύγιο από τις "ενοχές" του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». Υπενθυμίζουμε ότι η Γερμανία, με βάση τη Συνθήκη Ειρήνης μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου δεν μπορούσε να διεξάγει πόλεμο έξω από τα σύνορά της, επιθετικό, και αυτό υπήρχε και στο Σύνταγμά της. Μετά την αντεπανάσταση και την ανατροπή του σοσιαλισμού, την ενοποίηση της Γερμανίας, όχι μόνο άλλαξε ως προς αυτό το Σύνταγμά της αλλά άρχισε ιμπεριαλιστική πολεμική δράση έξω από τα σύνορά της, π.χ. στρατός στο Αφγανιστάν. Αλλωστε, η Γερμανία είναι κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ. Η δήλωση του ΥΠΕΞ δεν ήταν η αρχή. Η απενοχοποίησή της, όμως, για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ένα συμβολισμό, σηματοδοτεί την ετοιμότητα για διεξαγωγή ιμπεριαλιστικού πολέμου. Και με δεδομένους τους οξύτατους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την καπιταλιστική οικονομική κρίση να την διαδέχεται μια ασθενική ανάκαμψη, τότε όλα είναι πιθανά. Αλλωστε, η Ιστορία έχει δείξει ότι η απόσταση ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και ιμπεριαλιστική ειρήνη δεν είναι μεγάλη.
***
Υπενθυμίζουμε όλ' αυτά μετά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σοντανγστσάιτουνγκ», που αποκάλυψε σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης να υποχρεώσει τους πολίτες να συγκεντρώσουν αποθέματα τροφίμων για δέκα μέρες και νερού για πέντε μέρες ώστε να αντιμετωπίσουν μία «επίθεση ή μια καταστροφή». Η πρόταση αυτή φέρεται πως προβλέπεται στην «Αντίληψη για την Πολιτική Προστασία», σχέδιο που έχει προετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών και είχε ζητηθεί από το 2012. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου, στην 69 σελίδων έκθεση, αναφέρεται ότι οι Γερμανοί πολίτες πρέπει «να προετοιμαστούν κατάλληλα για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή μας και η οποία δεν πρέπει να αποκλειστεί κατηγορηματικά για το μέλλον». Και ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο σύστημα συναγερμού, καλύτερη δομική προστασία των κτιρίων αλλά και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Υγείας. Κάποιοι σχολιάζουν ότι είναι σαν προετοιμασία για πόλεμο. Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σοντανγστσάιτουνγκ» αναφέρει ότι για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η γερμανική κυβέρνηση καλεί τους Γερμανούς πολίτες να εφαρμόσουν «ψυχροπολεμικά σχέδια».
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων DPA υποστήριξε ότι στα άμεσα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης είναι και η επανεπιβολή του υποχρεωτικού χαρακτήρα της στρατιωτικής θητείας, που είχε καταργηθεί το 2011, σηματοδοτώντας τότε και επίσημα τη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό. Σύμφωνα με το DPA, η επιστροφή του υποχρεωτικού χαρακτήρα της θητείας εντάσσεται στη «νέα αντίληψη για την άμυνα των πολιτών» και η σχετική έκθεση που ετοίμασε το υπουργείο Εσωτερικών φέρει τον τίτλο «Υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων».
Εμείς να θυμίσουμε επίσης ότι αμέσως μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και την απόφαση για Brexit, η Α. Μέρκελ έβαλε ζήτημα ασφάλειας για την Ευρώπη, λέγοντας ότι μετά απ' αυτήν την απόφαση, οι παράγοντες που διατηρούσαν την ειρήνη και την ασφάλεια έχουν διαταραχθεί. Γίνεται φανερό ότι τέτοιες δηλώσεις, με δεδομένους τους οξύτατους ανταγωνισμούς με τις ΗΠΑ, αλλά και μέσα στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ, δε γίνονται αβασάνιστα και αβάσιμα, ούτε είναι χωρίς περιεχόμενο. Εδράζονται στη με κάθε μέσο, ακόμη και πολεμικό αν χρειαστεί, προστασία και προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της Γερμανίας στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή.
Η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σοντανγστσάιτουνγκ» έγραψε ακόμη ότι η Γερμανία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά τις δύο επιθέσεις ισλαμιστών και το μακελειό που προκάλεσε ένας ψυχικά ασταθής νέος τον περασμένο μήνα. Ανακοίνωσε δε, πρόσφατα, μέτρα στο πλαίσιο των οποίων θα αυξηθούν οι δαπάνες για την αστυνομία και τις δυνάμεις ασφαλείας και θα δημιουργηθεί μια ειδική μονάδα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο.
***
Σε τελευταία ανάλυση, αστικά κράτη και κυβερνήσεις όταν αναφέρονται στα ζητήματα ασφάλειας, δεν τη διαχωρίζουν, όπως παλιότερα, σε εσωτερική, δηλαδή αυτή που αντιμετωπίζει ενέργειες στο εσωτερικό των κρατών από τους μηχανισμούς καταστολής (αστυνομία κ.λπ.), και εξωτερική, δηλαδή προστασία από πολεμική επίθεση που αντιμετωπίζεται από το στρατό ο οποίος προστατεύει τα σύνορα. Ουσιαστικά έχουν ενοποιήσει την αντιμετώπιση και επιτελικά και με τη συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών κ.λπ. Ολες δε τις ενέργειες που αποδίδονται στους τζιχαντιστές τις θεωρούν και είναι μια μορφή πολέμου, ασύμμετρου.
Αυτά περιλαμβάνονται στη «Λευκή Βίβλο για τη γερμανική ασφάλεια και το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας», που παρουσίασε στις 13 Ιούλη η υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στον πρόλογο η Α. Μέρκελ γράφει: «Ο κόσμος του 2016 είναι αναστατωμένος (...) Η ειρήνη και η σταθερότητα δεν είναι κάτι δεδομένο ακόμα και για την Ευρώπη. Σε αυτήν την αλλαγμένη κατάσταση, η αποστολή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να επαναπροσδιορίσει τα ενδιαφέροντα, τις προτεραιότητες και τους σκοπούς της πολιτικής ασφάλειας της χώρας μας (...) Το οικονομικό και πολιτικό βάρος της Γερμανίας σημαίνει ότι είναι καθήκον μας να αναλάβουμε ευθύνες για την ασφάλεια της Ευρώπης, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και υπερατλαντικούς εταίρους μας...».
***
Η «Λευκή Βίβλος», δίπλα στην«αναγέννηση των παραδοσιακών πολιτικών πυγμής, που περιλαμβάνουν τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων», γράφει επίσης: «Επιπρόσθετα, μη κρατικοί παράγοντες και συγκεκριμένα κράτη καταφεύγουν σε μεθόδους "υβριδικού" πολέμου. Αυτός περιλαμβάνει τη χρήση στρατιωτικών μέσων κάτω από το κατώφλι του συμβατικού πολέμου. Ο σκοπός είναι η υπονόμευση ενός κράτους με ένα συγκαλυμμένο τρόπο. Αυτή η προσέγγιση συνδυάζει διαφορετικά πολιτικά και στρατιωτικά μέσα και εργαλεία, με έναν τρόπο ο οποίος δεν αποκαλύπτει τις πραγματικές επιθετικές προθέσεις, έως ότου όλα τα μέρη του παζλ να έχουν συμπληρωθεί...».
«Οι υβριδικές τακτικές», λέει το κείμενο, μιλώντας για τις νέες μορφές που παίρνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, «θολώνουν τα όρια ανάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη (...) Οι ρόλοι του επιτιθέμενου και της αμυνόμενης παράταξης γίνονται εσκεμμένα δυσδιάκριτοι. Η πρόθεση είναι να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν εντελώς την άμεση και αποφασιστική απάντηση του κράτους που βρίσκεται υπό επίθεση και της διεθνούς κοινότητας».
Αυτός ο «θολός» πόλεμος - επέκταση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης αξιοποιείται και για συνολικότερα μέτρα θωράκισης της αστικής εξουσίας με το προχώρημα μιας σειράς μέτρων καταστολής, αλλά και την επιδίωξη στοίχισης των λαών με τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Γράφει το κείμενο: «Η επιτυχής πρόληψη των υβριδικών απειλών επιτάσσει την κρατική και κοινωνική αντοχή (...) Ενα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης», βασισμένο «σε ένα ακριβές και ευέλικτο σύστημα δεικτών και ισχυρές αναλυτικές ικανότητες» (Βλέπε αναλυτικά στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στις 31/7/2016). Κάτι σαν το δημοσίευμα της «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Σοντανγστσάιτουνγκ».
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι η εργατική τάξη κάθε χώρας όχι μόνο δεν μπορεί να σέρνεται πίσω από τους φανερούς ή «δυσδιάκριτους» σχεδιασμούς της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά πρέπει να χαράξει τη δική της αυτοτελή γραμμή πάλης και διεξόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ