21 Μαΐ 2017

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ «Καίγεται» για το «προϊόν» της... «καίγοντας» τις εθνικές ομάδες

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
«Καίγεται» για το «προϊόν» της... «καίγοντας» τις εθνικές ομάδες
Αντιδράσεις από Ισπανούς και Ελληνες παίκτες



Τα κέρδη της Ευρωλίγκας δεν επιτρέπουν καμία διακοπή των αγώνων, έστω κι αν πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις
Eurokinissi Sports
Τα κέρδη της Ευρωλίγκας δεν επιτρέπουν καμία διακοπή των αγώνων, έστω κι αν πρόκειται για διεθνείς υποχρεώσεις
Το ότι πρόθεση των ανθρώπων της Ευρωλίγκας ήταν η δημιουργία κλειστής Λίγκας των ισχυρών, με σκοπό να μοιράζεται η «πίτα» των κερδών σε λίγους και εκλεκτούς, δεν έπαψε ποτέ να ισχύει... Το αντίθετο μάλιστα. Οι διάφορες τροποποιήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα οργανωτικά πλάνα της διοργάνωσης ουσιαστικά έχουν ως «οδηγό» τον συγκεκριμένο στόχο, αποτελώντας βήματα προς την υλοποίησή του.
Από τη μείωση των ομάδων σε 16, τη δημιουργία ουσιαστικά ενός ενιαίου πρωταθλήματος, όπως είδαμε φέτος, μέχρι και τις διπλές αγωνιστικές υποχρεώσεις για τις ομάδες σε μια βδομάδα (αγώνες από Τρίτη έως Παρασκευή), τα σχέδια των ανθρώπων της Λίγκας των ισχυρών ομάδων δεν κρύβονται. Ούτε οι λογικές που επικρατούν, για μια διοργάνωση - προϊόν προς πώληση, με σκοπό τα κέρδη, και φυσικά οι πρακτικές προστασίας του με κάθε τρόπο, προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή απώλεια κερδών.
«Αγκάθι» για τη Λίγκα τα προκριματικά
Το τι συμβαίνει αποδεικνύεται ξεκάθαρα από τη στάση των διοικούντων της Ευρωλίγκας και ιδιαίτερα του ισχυρού άνδρα της, Τζόρντι Μπερτομέου, στο θέμα που έχει ανακύψει με την επαναφορά από τη FIBA της διαδικασίας των προκριματικών αγώνων για τις εθνικές ομάδες, όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις διεθνείς διοργανώσεις (π.χ. Παγκόσμιο Κύπελλο, Ευρωμπάσκετ). Με δεδομένο ότι αυτοί οι αγώνες θα πρέπει να διεξάγονται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν, ένα από τα πρώτα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσε τη στάση της Ευρωλίγκας στο ενδεχόμενο διακοπής της διοργάνωσης σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Η προστασία του «προϊόντος» είναι πάνω απ' όλα για τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου
Eurokinissi Sports
Η προστασία του «προϊόντος» είναι πάνω απ' όλα για τον ισχυρό άνδρα της Ευρωλίγκας, Τζόρντι Μπερτομέου
Αυτή δεν άργησε να φανεί, αφού εξαρχής η Λίγκα είχε εκφράσει αντιρρήσεις στη συμμετοχή σε εμβόλιμους διεθνείς αγώνες παικτών των ομάδων που αγωνίζονται στη διοργάνωση.
Μέχρι τώρα, οι αρνητικές διαθέσεις της Λίγκας έως προς τη διεξαγωγή των προκριματικών των εθνικών ομάδων ήταν ως ένα βαθμό ανεπίσημες, καθώς εκφράζονταν με τη μορφή δηλώσεων στελεχών της Λίγκας. Ωστόσο, με αφορμή και τη διεξαγωγή του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης αυτό το τριήμερο (19 - 21 Μάη), ο Τζόρντι Μπερτομέου, μιλώντας για θέματα της διοργάνωσης (ως είθισται κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης), φρόντισε να κάνει πιο επίσημη τη θέση της Λίγκας. Κάτι το οποίο προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με τους συνδέσμους των Ισπανών και των Ελλήνων παικτών (ΠΣΑΚ) να παίρνουν θέση, ενώ αναμένονται και άλλες αντιδράσεις.
Το «προϊόν» πάνω απ' όλα...
Μιλώντας σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας ουσιαστικά ξεκαθάρισε ότι οι παίκτες των ομάδων της διοργάνωσης δεν θα συμμετέχουν με τις εθνικές ομάδες στα προκριματικά της FIBA. Οπως υποστήριξε μάλιστα, από τη στιγμή που δεν θα αγωνίζονται σε αυτά οι προερχόμενοι από το ΝΒΑ παίκτες, δεν έχει νόημα να παίζουν και οι παίκτες των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης.
«Τόσο το ΝΒΑ όσο και η Ευρωλίγκα έχουν πάρει θέση για το θέμα εδώ και καιρό. Είχαμε συγκεντρωθεί πριν από ενάμιση χρόνο, με τις ομάδες να αποφασίζουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο νέο πρότζεκτ της FIBA. Και έχουμε ακόμα την ίδια θέση. Θα έχουμε νέα συνάντηση τον Ιούλιο, όπου θα συζητήσουμε το πρόγραμμα ενόψει της νέας σεζόν και ίσως βοηθήσουμε, κυρίως μέσω του EuroCup, αλλά με την Ευρωλίγκα αυτό θα είναι σχεδόν αδύνατο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τζόρντι Μπερτομέου.

Αμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων παικτών, όπως και των Ισπανών, στις επιδιώξεις της Ευρωλίγκας για τις εθνικές ομάδες
Eurokinissi
Αμεση ήταν η αντίδραση των Ελλήνων παικτών, όπως και των Ισπανών, στις επιδιώξεις της Ευρωλίγκας για τις εθνικές ομάδες
Απ' την άλλη, για τον ίδιο, τη μεγαλύτερη ευθύνη για το θέμα που έχει ανακύψει φέρει η FΙΒΑ, όχι μόνο που επανέφερε το συγκεκριμένο σύστημα, αλλά και γιατί δεν εισάκουσε τις προτάσεις των ισχυρών, προτείνοντας μάλιστα στους ανθρώπους της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας να το ...ξανασκεφτούν! «Δεν γίνεται αυτό να είναι δικό μας πρόβλημα. Το πρόβλημα το έχει όποιος έφτιαξε αυτό το παράδοξο σύστημα διεξαγωγής, γνωρίζοντας ότι οι καλύτεροι παίκτες δεν θα δώσουν το "παρών". Δεν βγάζει νόημα αυτό το σχέδιο και θα ήταν καλό να το ξανασκεφτούν. Το λέμε αυτό εδώ και 4 χρόνια, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, αλλά φαίνεται να μην υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά», τόνισε χαρακτηριστικά ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας.
ABP: «Για την εθνική δεν αποφασίζει η Ευρωλίγκα»
Τα όσα δήλωσε ο Τζόρντι Μπερτομέου και η πρόθεση για απαγόρευση συμμετοχής των παικτών στις εθνικές ομάδες προκάλεσαν άμεσα αντιδράσεις. Ο πρώτος που άνοιξε το «χορό» ήταν ο ισπανικός σύνδεσμος των παικτών, με τους συμπατριώτες του Ισπανού παράγοντα να αντιτίθενται στα σχέδια της Ευρωλίγκας και να καυτηριάζουν με χαρακτηριστικό τρόπο τις δηλώσεις του.
Ο σύνδεσμος παικτών της Ισπανίας (ΑΒΡ) τόνισε πως η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να απαγορεύσει σε έναν παίκτη τη συμμετοχή στην εθνική ομάδα της χώρας του βάσει του εγχώριου αθλητικού νόμου. «Η Ευρωλίγκα δεν μπορεί να το κάνει αυτό, γιατί είναι στις υποχρεώσεις ενός αθλητή σύμφωνα με το νόμο της χώρας. Είναι το άρθρο 47 του αθλητικού νόμου, όπου αναφέρεται πως οι παίκτες πρέπει να ανταποκρίνονται στην κλήση για συμμετοχή στις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, αγώνων ή προετοιμασίας. Ο νόμος καλύπτει σε κάθε περίπτωση τους αθλητές για συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε υποχρέωση της εθνικής ομάδας», τόνισε ο Ράφα Χοφρέσα, γενικός γραμματέας του συνδέσμου.
Ιδιαίτερα καυστικός στα σχόλιά του για τις δηλώσεις Μπερτομέου ήταν και ο πρόεδρος του ΑΒΡ, Αλφόνσο Ρέγες: «Εμείς θα παίξουμε στα παράθυρα της FIBA όταν έρθει η ώρα. Γινόταν μέχρι τώρα και δεν υπήρχε κανένα θέμα. Το πρόβλημα υπάρχει πλέον, γιατί η Ευρωλίγκα αύξησε τον αριθμό των αγώνων. Ο Μπερτομέου θα αποφασίσει ποιος θα πάει στην εθνική ομάδα και ποιος όχι; Ποιος είναι αυτός για να αποφασίσει κάτι τέτοιο;».
ΠΣΑΚ: Οι εθνικές ομάδες είναι πάνω απ' όλα
Από ελληνικής πλευράς, δεν έμεινε αμέτοχος στα όσα συμβαίνουν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), αφού ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών συναδέλφων τους και οι Ελληνες παίκτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις πρακτικές της Ευρωλίγκας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΣΑΚ σχολιάζει την τακτική Μπερτομέου να προστατέψει το «προϊόν» του, ωστόσο, όπως τονίζει, οι εθνικές ομάδες είναι πάνω απ' όλα. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΣΑΚ αναφέρει:
«Τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τζόρντι Μπερτομέου, αναφορικά με τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τις υποχρεώσεις των παικτών που αγωνίζονται στην Ευρωλίγκα. Κατανοούμε την επιθυμία του, διότι θέλει να προστατέψει το "προϊόν" του, όμως, όλα δεν είναι λεφτά...
Οι εθνικές ομάδες είναι πάνω απ' όλα και διαφωνούμε κάθετα με τον κύριο Μπερτομέου.
Είμαστε "συμπαίκτες" των Ισπανών καλαθοσφαιριστών, οι οποίοι δεν δίστασαν να τα βάλουν με τον συμπατριώτη τους. Τις αποφάσεις αυτές τις παίρνουν οι πρωταγωνιστές του μπάσκετ, δηλαδή οι παίκτες, καθώς και η Ομοσπονδία κάθε χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ