21 Μαΐ 2017

Εάν ο Παπαφλέσσας ήταν ο Παΐσιος…

       

Εάν ο Παπαφλέσσας ήταν ο Παΐσιος σήμερα θα γιόρταζαν πολλές εκκλησίες, σήμερα θα χτυπούσαν πολλές καμπάνες, σήμερα θα ακούγονταν πολλοί πανηγυρικοί για την προσφορά του στην Χριστιανοσύνη και στον πολιτισμό, σήμερα η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία θα πανηγύριζε κι ας πέθανε φυσιολογικά ο Άγιος Παΐσιος κι ας μην μαρτύρησε!
Σαν σήμερα ο Παπαφλέσσας έπεσε μαχόμενος μαζί με 300 άνδρες στο Μανιάκι αντιμετωπίζοντας τον Ιμπραήμ πασά και ξανανάβοντας την φλόγα της επανάστασης που κόντεψε να σβήσει από τις έριδες μεταξύ των επαναστατών! Σαν σήμερα ο Παπαφλέσσας στήθηκε στον Μανιάκι απέναντι στην πανίσχυρη στρατιά του Ιμπραήμ πασά αποφασισμένος να πεθάνει, αποφασισμένος να μαρτυρήσει! Σαν σήμερα ο Παπαφλέσσας τίμησε τα ράσα του!
Όμως σήμερα εκκλησίες δεν γιορτάζουν, καμπάνες δεν χτυπάνε και πανηγυρικοί δεν ακούγονται για τον Γρηγόριο Δικαίο, γιατί ο Παπαφλέσσας δεν ήταν ένας συνηθισμένος ρασοφόρος! Ο Παπαφλέσσας δεν πολεμούσε για να διώξει μόνο τον πασά, αλλά για να διώξει συνάμα και τον κοτζάμπαση! Ο Παπαφλέσσας δεν ήταν απλός αρχιμανδρίτης! Ήταν λεβεντόπαπας και ήρωας, ο Παπαφλέσσας ήταν επαναστάτης! Όσο αγαπούσε τον Παπαφλέσσα ο λαός και ο κατώτερος κλήρος, τόσο τον μισούσαν οι προύχοντες και ο ανώτερος κλήρος!
Ο Παπαφλέσσας δεν κηρύχτηκε Άγιος γιατί δεν είχε τα χαρακτηριστικά του Αγίου και σήμερα η εκκλησία δεν τον γιορτάζει, αλλά ούτε και τον μνημονεύει! Ο Παπαφλέσσας κηρύχτηκε ήρωας, αλλά σιγά – σιγά κοντεύουν να πάψουν να τον μνημονεύουν οι πάντες γιατί το παράδειγμα του Παπαφλέσσα είναι επικίνδυνο για την νέα γενιά! Το παράδειγμα του Παπαφλέσσα μπορεί να βάλει φωτιά και να κάψει όχι μόνο τα μνημόνια, αλλά και την σάπια καπιταλιστική κοινωνία, γι’ αυτό ο Παπαφλέσσας έπαψε να μνημονεύεται και προσπαθούν να θάψουν την μνήμη του στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Όμως όσο οι δυνάστες προσπαθούν να εξαφανίσουν το πέρασμα του Παπαφλέσσα από αυτήν την γης, τόσο εμείς τον αγαπάμε περισσότερο γιατί βεβαιωνόμαστε ότι σωστά τον αγαπάμε! Και να είναι σίγουρος ο Παπαφλέσσας πως τον αγαπάμε τόσο πολύ που το πορτρέτο του το έχουμε ανάμεσα σε πορτρέτα αληθινών μαρτύρων και όχι Αγίων σαν τον Παΐσιο! Να είναι ήσυχος ο Παπαφλέσσας καθώς το πορτραίτο του κάνει παρέα στο πορτρέτο του Άρη και είμαστε σίγουροι ότι εκεί στα ξάγναντα μαζί τα πίνουν και περιμένουν να βαδίσουμε στα βήματά τους για ν’ αλλάξουμε τον κόσμο!
Καλά που ο Παπαφλέσσας δεν είναι Παΐσιος!

Χαρίδημος Πένσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ