24 Μαΐ 2017

Η λαϊκή κατοικία στο στόχαστρο!

Η λαϊκή κατοικία στο στόχαστρο!
Αντιμέτωπα και με το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια προς τις τράπεζες θα βρεθούν το επόμενο διάστημα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ή το αργότερο από το φθινόπωρο σύμφωνα με όσα γράφονται, τα λαϊκά νοικοκυριά, ως αποτέλεσμα σχετικής διάταξης που πέρασε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο. Η περίπτωση των «κόκκινων» στεγαστικών είναι και αυτή ενδεικτική τού ποιον έρχεται να υπηρετήσει η περιβόητη ανάκαμψη, αλλά και τι σημαίνει το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας, για την οποία πασχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
***
Με τις σημερινές διατάξεις, που πέρασε στο πλαίσιο του 4ου μνημονίου, επεκτείνοντας το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο, η κυβέρνηση στην πραγματικότητα «λύνει» τα χέρια των τραπεζών και έρχεται να επιταχύνει τις διαδικασίες, βάζοντας στο παιχνίδι κάθε είδους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» και άλλα «κοράκια», τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, που βέβαια αποκτούν άμεση πρόσβαση στην προσφερόμενη «πραμάτεια».
Στο εξής, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν και σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα, για τρεις μέρες μέσα σε μια βδομάδα (κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή), αντί μιας μέρας τη βδομάδα που ίσχυε μέχρι σήμερα αποκλειστικά στις αίθουσες των αρμόδιων δικαστηρίων.
Επιπλέον, από το Γενάρη του 2018, το σύνολο των στεγαστικών δανείων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από τα 140.000 ευρώ, θα μπορεί να μεταβιβάζεται από τις τράπεζες στις κάθε είδους εταιρείες διαχείρισης, που ήδη έχουν αρχίσει να πιάνουν «πόστα» στην ελληνική αγορά, διαβλέποντας στην περίπτωση των «κόκκινων» δανείων νέα πεδία κερδοφορίας.
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι με προηγούμενο νόμο της σημερινής κυβέρνησης, ως πρώτη τιμή εκκίνησης των πλειστηριασμών (είτε ηλεκτρονικά, είτε στις αίθουσες των δικαστηρίων) προβλέπεται η εμπορική αξία των ακινήτων και όχι η κατά πολύ μεγαλύτερη αντικειμενική τιμή, προκειμένου, βέβαια, να διευκολυνθεί η «επιτυχής έκβαση» των πλειστηριασμών.
***
Οι εγχώριες τράπεζες, είτε άμεσα είτε μέσω εταιρειών διαχείρισης, έρχονται έτσι να σφίξουν τη θηλιά των εκβιασμών απέναντι σε οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά, προκειμένου να «κόψουν το λαιμό τους» εξαναγκάζοντάς τα να πληρώσουν τις τράπεζες σε βάρος ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή ανοίγει διάπλατα το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.
Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τις διαβεβαιώσεις ότι σε πρώτη φάση προγραμματίζονται πλειστηριασμοί ακινήτων με προτεραιότητα το ύψος της εμπορικής αξίας και του εκπλειστηριάσματος, κάτι που αξιοποιείται μάλιστα με θράσος από την κυβέρνηση για να παρουσιάσει ότι χτυπάει τάχα τα «ανώτερα στρώματα» και όχι τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Ούτε, βέβαια, πρέπει να ξεγελαστεί κανείς και από την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να καλυφθεί πίσω από την τρέχουσα τακτική των τραπεζών, που σε αυτή τη φάση δεν επιλέγουν τους μαζικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παραπέρα κατρακύλα τις τιμές των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ισολογισμούς τους.
Η διαχείριση που έχουν επιλέξει σε αυτή τη φάση οι τράπεζες, δεν αφορά σε καμία περίπτωση τη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, που έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και μάλιστα με κατεύθυνση την πλήρη άρση και των τελευταίων «περιορισμών».
***
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών θα πληθύνουν και θα ενταθούν στο επόμενο διάστημα, όπως δείχνει και το γεγονός ότι στόχος των τραπεζών για τη μείωση της μάζας με τα κάθε είδους «κόκκινα» δάνεια είναι αυτά να φτάσουν από περίπου 107 δισ. ευρώ σήμερα στα 67 δισ. στο τέλος του 2019, μεγάλο μέρος των οποίων θα αποτελούν και τα στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών.
Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζιτών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί στη διετία 2018-2019, κατά βάση από πρακτικές ρυθμίσεων των τραπεζικών δανείων, αλλά και μέσω άλλων παρεμβάσεων, όπως με τη μεταβίβαση - πώληση προβληματικών δανείων σε άλλους «επενδυτές» κ.ά.
Εξάλλου, η επίθεση στη λαϊκή στέγη έρχεται να προστεθεί και στο υπόλοιπο «σαφάρι» που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση και αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με έμφαση τους φόρους και τα χαράτσια της τρέχουσας και της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου, όπως αυτό σηματοδοτείται και από το πληροφοριακό σύστημα που φτιάχνει η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων», που θα δίνει δυνατότητα για την «αυτοματοποίηση» μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις), την αποστολή και διαχείριση ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων και επιδόσεων σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Επιπλέον, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο, προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών ηλεκτρονικής κατάσχεσης εισοδημάτων, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών για ακίνητα και για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
***
Απέναντι στον - παραπάνω από υπαρκτό - κίνδυνο εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά το αμέσως επόμενο διάστημα να έρθουν αντιμέτωπα με εξώσεις και πλειστηριασμούς, μένοντας κυριολεκτικά στο δρόμο, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να οργανώσει τη δράση του απέναντι σε αυτές τις αρνητικές για τη λαϊκή οικογένεια εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ