24 Μαΐ 2017

οι εφοπλιστές καταβάλουν στην εφορία λιγότερα από έναν πλοίαρχο ή μηχανικό τους !!



ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ

Τη σύμπλευση κυβέρνησης - ΝΔ στη συνέχιση της επίθεσης σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών σε όφελος των εφοπλιστών, 
όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ - ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

«Εφοπλιστές, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ συνεχίζουν να επιτίθενται στο σύνολο των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, επιδιώκουν την κατάργηση των ΣΣΕ, της κοινωνικής ασφάλισης, τη διάλυση της δημόσιας ναυτική εκπαίδευσης» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία. 

Όπως επισημαίνουν, «ο υπουργός ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής σε τοποθέτησή του σε χτεσινή συνεδρίαση στη βουλή, έκανε για άλλη μία φορά δήλωση για "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού ναυτολογίου" στην κατεύθυνση των εφοπλιστών με την εφαρμογή "όρων σύμφωνα με τα διεθνώς κρατούντα". 
Δηλαδή αυτό που γίνεται με το 75% των ναυτεργατών στα υπό ελληνική σημαία πλοία στην ποντοπόρο ναυτιλία, που δεν έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση, να γίνεται με όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, για την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ο αρχηγός της ΝΔ K. Μητσοτάκης σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, (την Δευτέρα 22 Μάη) για άλλη μια φορά όπως και στα "Ποσειδώνια", κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, ενώ αναφέρει ότι από τα 4136 ελληνόκτητα πλοία τα 759 έχουν ελληνική σημαία, δεν αναφέρει ότι σε αυτά τα 759 πλοία μόνο το 25% των ναυτεργατών έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση.

Να του θυμίσουμε ότι η τελευταία τροποποίηση του όρου 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης που καθορίζεται στο ν.2687/1953 έγινε το 2006 με κυβέρνηση ΝΔ και υπουργό Ναυτιλίας τον κ. Κεφαλογιάννη, στην οποία καθορίζεται στα υπό ελληνική σημαία πλοία να έχουν ΣΣΕ και κοινωνική ασφάλιση 4 έως 6 ναυτεργάτες ανάλογα με τη χωρητικότητα. 
Αντίστοιχα, ο ν.3569/2007 δίνει πρόσθετο προνόμιο στους ποντοπόρους εφοπλιστές, τους απαλλάσσει από ασφαλιστικές εισφορές για Έλληνες ναυτεργάτες που υπερβαίνουν σε αριθμό την εγκριτική πράξη».

Τα σωματεία σημειώνουν ότι «αποτελεί ψεύδος αυτό που ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, ότι η φορολόγηση και οι ασφαλιστικές εισφορές των αλλοδαπών πληρωμάτων που υπηρετούν στα υπό ελληνική σημαία πλοία, αποτελούν άλλη μια "θηλιά" στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού νηολογίου. Τον ενημερώνουμε ότι μεταξύ άλλων ο όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης του ν.2687/1953 καθορίζει: "Οι αλλοδαποί ναυτικοί δεν βαρύνονται με εισφορές για το ΝΑΤ ή για οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο και δεν αποκτούν δικαίωμα ασφαλιστικής καλύψεως ή άλλης παροχής από τα ταμεία αυτά. 
Ο πλοιοκτήτης δεν βαρύνεται με εισφορές προς οποιοδήποτε ελληνικό ασφαλιστικό ταμείο, ούτε με άλλης μορφής ασφαλιστική ή κοινωνική επιβάρυνση για τη χρησιμοποίηση των αλλοδαπών ναυτικών"».

«Κυβέρνηση - ΝΔ συναγωνίζονται ποιος θα προσφέρει περισσότερα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, την ώρα που ξεζουμίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, οι εφοπλιστές απολαμβάνουν πάνω από 56 νομοθετικές προνομιακές απαλλαγές με αποκορύφωμα τον ν.27/1974 που καθορίζει τη φορολογία που καταβάλλουν με βάση τους κόρους των πλοίων τους και είναι λιγότερη από την εφορία που καταβάλλει ένας Α’ Πλοίαρχος ή Α’ Μηχανικός! 
Ενώ η ΣΣΕ στα ποντοπόρα έχει να ανανεωθεί από το 2010. Συνέχεια στην υποβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης αποτελεί η χτεσινή δήλωση του υπουργού ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή για ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού από ΜΚΟ, που θα προστεθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση εκδίδοντας διπλώματα και πιστοποιητικά έναντι αμοιβής» αναφέρουν τα ναυτεραγικά σωματεία.

Καταλήγοντας καλούν τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τους σπουδαστές, «να συνεχίσουμε με οργάνωση και αγώνα ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ