Συζήτηση
με τον Δημήτρη Ζαπατιώτη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου
Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, για το πετυχημένο αθλητικό camp που
διοργανώθηκε το καλοκαίρι στο Μεσολόγγι, στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ
ΚΝΕ - «Οδηγητή»
Με μεράκι και προσπάθεια, διοργανώθηκαν άψογα στο πλαίσιο του αθλητικού camp και με πληθώρα συμμετοχών, πολυποίκιλες αθλητικές εκδηλώσεις που κέντρισαν το ενδιαφέρον όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Για τα μηνύματα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την απήχηση που είχε αλλά και τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, προκειμένου να στεφθούν με επιτυχία τα πλάνα της ΚΝΕ στο Μεσολόγγι, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Ζαπατιώτης, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ.
Νεολαία και εργαζόμενοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην άθληση
-- Πώς πήρατε την απόφαση να πραγματοποιήσετε αθλητικό camp στο Μεσολόγγι;-- Επιλέξαμε ως θεματική που θα ενισχύει το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ να είναι ο αθλητισμός, γιατί ειδικά σε μία επαρχιακή πόλη, όπου δεν υπάρχουν πολλές διέξοδοι για τη νεολαία, η άθληση αποτελεί βασική ενασχόληση. Επίσης, με μία τέτοια μορφή είναι πιο εύκολο να απευθυνθούμε σε νέους που μπορεί να μη γνωρίζουν την πολιτική μας και είναι εξίσου σημαντικό να αγγίζεις τον νέο σε ζητήματα που τον απασχολούν στην καθημερινότητά του.
-- Ο σκοπός του αθλητικού camp ήταν να αναδείξει ότι ο αθλητισμός είναι ανάγκη και καθολικό δικαίωμα της νεολαίας και όχι χόμπι και πολυτέλεια για λίγους. Οι αθλητικές δραστηριότητες είχαν στόχο να αναδείξουν τη σημασία και την αναγκαιότητα της Φυσικής Αγωγής, ως δραστηριότητας που συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας, της προσωπικότητας και της ποιότητας ζωής και καλλιεργεί αγωνιστικές συλλογικές αξίες, όπως η ευγενής άμιλλα, η φιλία, η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Θέλαμε να αποτελέσει μια αρχή ώστε να διαμορφωθεί μέσα στη νεολαία, στο λαό και στους μαζικούς φορείς ρεύμα διεκδίκησης για το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον αθλητισμό μέσα στο σχολείο, στο σωματείο, στη γειτονιά. Εγινε συζήτηση για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού στον αθλητισμό, σε αντιπαραβολή με τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, καθώς και για την ανάγκη να παλέψουμε στο σήμερα για μια κοινωνία που θα μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας. Τέλος, όλα τα παιχνίδια έγιναν σε απόλυτο κλίμα φιλίας, ενθουσιασμού και συνεργασίας, χωρίς τραυματισμούς και αντιαθλητικές συμπεριφορές, και καλέσαμε όλους τους συμμετέχοντες να παλέψουμε από κοινού για ασφαλείς και προσβάσιμους χώρους άθλησης και για όλα τα προβλήματα που χειροτερεύουν τη ζωή μας.
Ποικιλία αθλητικών δραστηριοτήτων
-- Ανοιξε την αυλαία του με τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 20 Αυγούστου, με τους τελικούς των δύο κατηγοριών (γυμνάσια, λύκεια/ενήλικες). Αμέσως μετά τη λήξη των τελικών πραγματοποιήθηκε φιλικό τουρνουά 11x11 ανάμεσα στις τοπικές ομάδες του Μεσολογγίου (ΑΕΜ, ΑΣΤΕΡΑΣ, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ 2008) και την ομάδα της ΚΝΕ, με όρους επίσημου τουρνουά. Στο γήπεδο παρευρέθηκε ο πρώην διεθνής διαιτητής Βασίλης Νικάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό πριν την έναρξη, συζήτησε και φωτογραφήθηκε με τους ποδοσφαιριστές. Ολα τα παιχνίδια έγιναν σε άψογο κλίμα και ο τρόπος οργάνωσης του τουρνουά προκάλεσε τον ενθουσιασμό όλων των συμμετεχόντων, οι οποίοι μας συνεχάρησαν και μας παρότρυναν να συνεχίσουμε με αντίστοιχες δραστηριότητες.
Στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε λαϊκό αγώνα δρόμου 5 χλμ. με σύνθημα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού, με μεγάλη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Είχαμε καλή συνεργασία με την τροχαία και το ΕΚΑΒ. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν πριν την έναρξη τα απαραίτητα αυτοκόλλητα με αριθμούς και καταγράφηκαν οι χρόνοι όλων των αθλητών. Οι κατηγορίες ήταν δύο (αντρών, γυναικών), ενώ έγινε και μια διαδρομή 1 χλμ. για τις μικρότερες ηλικίες.
Στις 24 και 25 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε στα γηπεδάκια του Αγίου Νεκταρίου τουρνουά μπάσκετ 3on3 δύο κατηγοριών (γυμνάσια, λύκεια/ενήλικες), τουρνουά πινγκ πονγκ και σκάκι, ενώ τη δεύτερη μέρα υπήρχε και χώρος όπου οι μαθητές έκαναν γκράφιτι. Τα γηπεδάκια πλημμύρισαν από νεολαία δίνοντας ζωή στο λιμάνι, ήρθαν γονείς, φίλοι των συμμετεχόντων, συζητήσαμε, παίξαμε, γελάσαμε.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν στην κεντρική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στις 26 Αυγούστου, στο ανοιχτό θέατρο στο λιμάνι. Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίδειξη τζούντο, όπου έγινε παρουσίαση και εξήγηση διάφορων τεχνικών και αυτοάμυνας. Στη συνέχεια έγινε η συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός - η πείρα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση» με τον Θοδωρή Λιάππη, υπεύθυνο του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακολούθησε η βράβευση όλων των συμμετεχόντων στο αθλητικό camp, την οποία έκανε ο Δημήτρης Ψαράκος, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, και αμέσως μετά ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Εχοντας ως δεδομένο ότι για πρώτη φορά πραγματοποιούσαμε τέτοιου είδους δραστηριότητα, καθώς και τον όγκο του προγράμματος, έγινε έγκαιρα καλός προγραμματισμός και σχεδιασμός για να επιτευχθεί η διεξαγωγή του με ασφάλεια, άρτια οργάνωση και σοβαρότητα. Πήραμε υπόψη και την παραμικρή λεπτομέρεια, δείχνοντας ότι όταν υπάρχει μεράκι και φαντασία μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ όμορφα πράγματα.
Πρώτα απ' όλα έπρεπε να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους χώρους και να τους μετατρέψουμε σε όμορφους και ασφαλείς για να υποδεχτούν τους νέους, με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Πήραμε έγκαιρα όλα τα μέτρα ώστε να υπάρχει ασφάλεια (παρουσία γιατρών), να γίνει άρτια διεξαγωγή των τουρνουά (υπεύθυνοι ανά άθλημα, διαιτητές), να υπάρχει οργάνωση και επισημότητα (υπεύθυνες δηλώσεις, φύλλα αγώνα, γραμματεία, αναφώνηση αποτελεσμάτων κ.λπ., σημαιοστολισμός χώρων).
Απευθυνθήκαμε σε όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία, γυμναστές, γυμναστήρια, καλώντας τους αθλητές τους να συμμετέχουν και να διαδώσουν το camp στις ιστοσελίδες τους και ζητώντας υλικοτεχνική βοήθεια.
Απευθυνθήκαμε σε όλους τους νέους με καθημερινές εξορμήσεις σε χώρους άθλησης, παραλίες, χωριά, με οπτική προπαγάνδα (πανό, αφίσα), με συνέντευξη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και αξιοποίηση όλων των τοπικών ΜΜΕ, με τη δημιουργία μπλογκ που περιείχε εύστοχα υλικά και πληροφορίες, με ηχητικά σποτ κ.ά. Είχαμε σαν στόχο να μην υπάρχει ούτε ένας νέος που να μη μάθει για τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας, που γινόταν για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι, και νομίζω τα καταφέραμε.
Κυριότερη δυσκολία η έλλειψη αθλητικών εγκαταστάσεων
-- Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε και πώς τις ξεπεράσατε;-- Η πρώτη δυσκολία νομίζω ήταν το γεγονός ότι κάναμε για πρώτη φορά κάτι αντίστοιχο και δεν γνωρίζαμε τι θα αντιμετωπίσουμε, πώς θα το δεχτεί ο κόσμος κ.λπ. Αυτό πιστεύω το ξεπεράσαμε με όλα τα μέτρα που πήραμε και το μεράκι που είχαμε κατά την προετοιμασία του, τη στήριξη που είχαμε από φίλους και οπαδούς της Οργάνωσης. Δυσκολίες επίσης αντιμετωπίσαμε στο κομμάτι των χώρων, γιατί πέρα απ' το ότι δεν υπάρχουν αρκετοί έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τα ανάλογα προβλήματα, για παράδειγμα έλλειψη φωτισμού, απαραίτητων υλικοτεχνικών μέσων, καθαριότητας κ.λπ., και μια καθυστέρηση στο θέμα των αδειών. Αυτά λύθηκαν με την πίεσή μας στους αρμόδιους φορείς και το γεγονός της μεγάλης απήχησης του αθλητικού camp στον κόσμο.
Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι δεν υπάρχουν δημοτικά γήπεδα 5x5 στο Μεσολόγγι, βασική προϋπόθεση για τη διεξαγωγή του τουρνουά ποδοσφαίρου. Μετά από απεύθυνσή μας στην ΕΠΣΝΑ και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να κάνουμε το τουρνουά, μας παραχωρήθηκε δωρεάν το Ενωσιακό αθλητικό κέντρο, που περιλαμβάνει ένα γήπεδο 11x11 το οποίο χωρίσαμε στα δύο, και ένα 5x5, τα οποία πρέπει να πληρώνουν οι ερασιτεχνικές ομάδες για να κάνουν τις προπονήσεις τους.
-- Ποια ήταν η ανταπόκριση της νεολαίας και η συνολική αποτίμηση αυτής της δραστηριότητας;
-- Η ανταπόκριση που είχε αυτή η πρωτοβουλία μας από τους νέους της περιοχής ήταν πολύ μεγάλη και αυτό φάνηκε με τη μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα τουρνουά και την κεντρική εκδήλωση. Πέρα από τη συμμετοχή είχε θετικό αντίκτυπο σε όλη την κοινωνία, καθώς μαθεύτηκε, συζητήθηκε, απασχόλησε και τα περισσότερα σχόλια ήταν πολύ θετικά. Συμμετείχαν νέοι όλων των ηλικιών, μαθητές, εργαζόμενοι, άνεργοι, αθλητές, βοήθησαν στη διεξαγωγή των τουρνουά, συζήτησαν με μέλη και φίλους της ΚΝΕ για τα προβλήματα στο σχολείο, στον αθλητισμό, στην καθημερινότητα, άνοιξε η κουβέντα για το τι κοινωνία έχουμε ανάγκη σήμερα, ήρθαν σε μια πρώτη επαφή με την πολιτική μας.
Ηρθαμε σε επαφή με ερασιτεχνικά σωματεία που μας στήριξαν πάρα πολύ, ειδικά του ποδοσφαίρου, διευρύνθηκε ο περίγυρος της Οργάνωσης, απέκτησε κύρος και αναγνωρισιμότητα στα μάτια πολλών νέων και όχι μόνο. Αυτό βέβαια μας γεμίζει με μεγαλύτερες ευθύνες και πρέπει να παλέψουμε για να ανταποκριθούμε στο μέλλον, να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην πάλη της νεολαίας για τα καθημερινά προβλήματα, στην πάλη για μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.
Από όλη αυτή τη δραστηριότητα αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα του αθλητισμού στην πόλη μας και η ανάγκη για διεκδίκηση, φάνηκε η δίψα της νεολαίας για άθληση και συμμετοχή σε συλλογικές δραστηριότητες. Επίσης, η μεγάλη επιτυχία που είχε το αθλητικό camp στο Μεσολόγγι δείχνει ότι τέτοιες μορφές αγγίζουν τη νεολαία, δεν πρέπει να υποτιμούνται και πρέπει να αξιοποιηθούν τέτοιες πλευρές, όπως είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι τέχνες κ.λπ. Τέλος, θεωρώ ότι από όλη αυτή τη δραστηριότητα που έχει ανοίξει συνολικά η ΚΝΕ τα τελευταία χρόνια στον Αθλητισμό, καθώς και από αυτήν την πρωτοβουλία, βγαίνει μια πολύτιμη πείρα, η οποία πρέπει να μελετηθεί, να αξιοποιηθεί και να γενικευτεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου