28 Μαΐ 2018

Χένρυ Κίσινγκερ- Το αμακιγιάριστο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού

Ο Χένρυ Κίσινγκερ ή Κίσιντζερ επί το ορθότερον, διαβόητος για το ρόλο του στο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ειδικά κατά τα έτη 1969-1977, κλείνει σήμερα τα 95 του χρόνια. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, ενώ στην Ελλάδα είναι κυρίως γνωστός για το ρόλο του στη στήριξη της χούντας από πλευράς Ηνωμένων πολιτειών καθώς και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, την οποία έχει υποστηριχθεί πολλές φορές πως γνώριζε, αν δεν ενθάρρυνε παρασκηνιακά. Μπορεί η διαβόητη δήλωσή του περί του αναρχικού ελληνικού λαού από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθούν η γλώσσσα, η θρησκεία κλπ να θεωρείται αστικός μύθος, οι απόλυτα διασταυρωμένες δηλώσεις του για μια σειρά θεμάτων στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο κυνικές, αντικατοπτρίζοντας όχι απλώς κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά του ανδρός, αλλά κυρίως την ουσία της ίδιας της αμερικανικής πολιτικής, χωρίς περιττά φτιασιδώματα.
Για τους βομβαρδισμούς στο Βιετνάμ:
” Είναι το ένα μετά το άλλο κύματα από αεροσκάφη. Βλέπεις, δε μπορούν να δουν τα Β-52 και πέταξαν μισό εκατομμύριο κιλά βόμβες…Είμαι σίγουρος πως είχαμε περισσότερα αεροπλάνα εκεί σε μια μέρα, απ’ό,τι ο Τζόνσον σε ένα μήνα…κάθε αεροπλάνο μπορεί να κουβαλήσει επί δέκα το φορτίο που μπορούσε να φέρει ένα αεροπλάνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.”
Για τη στήριξη των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη:
“Πόσους σκότωσαν οι Κόκκινοι Χμερ; Δεκάδες χιλιάδες; Θα έπρεπε να πεις στους Καμποτζιανούς πως θα είμαστε φίλοι μαζί τους. Είναι φονικά καθάρματα, αλλά δε θα τους εμποδίσουμε.  Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας μαζί τους. Πες τους το τελευταίο κομμάτι, μα μην τους πεις τι είπα πριν. (26 Νοέμβρη 1975, συνάντηση, με τον Ταϊλανδέζο υπουργό εξωτερικών)
Περί νομιμότητας και συνταγματικότητας:
“Το παράνομο γίνεται αμέσως. Το αντισυνταγματικό παίρνει λίγο παραπάνω”(από συνάντησή του στις 10 Μάρτη 1975 με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μελίχ Εζενμπέλ στην Άγκυρα).
Για τη δυνατότητα πολιτικών δολοφονιών από τον Αμερικανό Πρόεδρο:
“Είναι μια πράξη παράνοιας και εθνικής ταπείνωσης να υπάρχει νόμος που αποτρέπει τον πρόεδρο από τη διαταγή δολοφονίας” (δήλωσή του σε σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας το 1975 )
Για τη Χιλή του Αγιέντε:
“Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να καθόμαστε να βλέπουμε μια χώρα να γίνεται κομμουνιστική λόγω της ανευθυνότητας του λαού της. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντικά για τους Χιλιανούς ψηφοφόρους ώστε να τους αφήσουμε να τα αποφασίσουν μόνοι τους”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ