7 Σεπ 2018

Μυρίζουν μπαρούτι οι συνεχείς επαφές με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς



Από τη συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ
INTIME NEWS
Από τη συνάντηση Τσίπρα - Στόλτενμπεργκ
Την ώρα που τα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια βρίσκονται ήδη στην επόμενη επικίνδυνη φάση τους, με την ελληνική κυβέρνηση να πρωτοστατεί σε αυτά, ενώ στη ΝΑ Μεσόγειο συγκεντρώνονται τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις και «μυρίζει» νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας παρέθεσε χτες το βράδυ - εν μέσω «σιγής ασυρμάτου» για το πραγματικό περιεχόμενό του - δίωρο «γεύμα εργασίας» στον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ.
Νωρίτερα χτες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους στα Σκόπια, όπου πήγε για να συνδράμει τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας της ενόψει του δημοψηφίσματος στα τέλη Σεπτέμβρη, με βασικό ερώτημα αυτό της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Παρουσιάζοντας ως «πανάκεια» την ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ προσκάλεσε το λαό της χώρας να επιδοκιμάσει τη συμφωνία των Πρεσπών και τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, ώστε να γίνουν «πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας με όλα τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν αυτήν την ευκαιρία ζωής», ενώ επανέλαβε πως εάν απορριφθεί η συμφωνία στο δημοψήφισμα, θα μπλοκαριστούν οι προσπάθειες για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. «Η ιδέα ότι μπορείτε να απορρίψετε στο δημοψήφισμα τη συμφωνία με την Ελλάδα και να γίνετε μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι τίποτε άλλο παρά ψευδαίσθηση και μόνο», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, συμπληρώνοντας σε άλλη μια επιβεβαίωση του ΝΑΤΟικού περιεχομένου της συμφωνίας πως «ναι στη συμφωνία σημαίνει ναι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οχι στη συμφωνία σημαίνει όχι στην ένταξη στο ΝΑΤΟ».
Την ίδια ώρα, με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της ΠΓΔΜ στις 8 Σεπτέμβρη, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, σε συγχαρητήριο μήνυμα που απηύθυνε στον ομόλογό του Γκιόργκι Ιβάνοφ, επισημαίνει πως η ΠΓΔΜ «έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανη φέτος» και αναφέρει ως τέτοιο στοιχείο την «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών που επιλύει το μακροχρόνιο ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα» και παράλληλα «ανοίγει τον δρόμο» για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ντόναλντ Τραμπ τονίζει ακόμη στο μήνυμά του πως η συμφωνία των Πρεσπών και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ «θα ενισχύσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
«Στήριξη» για να παίξει η Ελλάδα το ρόλο «πυλώνα»
Καθόλου άσχετα με τα παραπάνω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται «μετά βαΐων και κλάδων» να εγκαινιάσει αύριο τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ, ενώ ήδη από σήμερα ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γ. Ρος, που θα βρίσκεται επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ.
Τις βλέψεις των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, όπως και τη στενή συνεργασία των Αμερικανών με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην ευόδωση των τέτοιων επικίνδυνων σχεδίων, περιέγραψε εκ νέου ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην ΕΡΤ ενόψει της ΔΕΘ.
Περιγράφοντας το πώς η όποια στήριξη των Αμερικανών «επενδυτών» συνδέεται με τους επικίνδυνους ρόλους που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στη χώρα, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, μιλώντας στην ΕΡΤ ενόψει της έκθεσης, τόνισε ότι «υπάρχει ένα ισχυρό μήνυμα από την διοίκηση Τραμπ ότι οι ΗΠΑ (...) θέλουν να δουν την Ελλάδα επιτέλους να αναδύεται από μια πολύ δύσκολη οκταετία οικονομικής κρίσης και να προχωρήσει μπροστά για να γίνει ένας ισχυρός σύμμαχος και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, όπου εμείς βασιζόμαστε».
Στο «ζουμί» των αμερικανικών σχεδιασμών για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο πρέσβης σημείωσε ότι «το μεγάλο ενδιαφέρον της παρουσίας μας φέτος στη ΔΕΘ εστιάζει στον τομέα της Ενέργειας. (...) Γιατί θεωρούμε τη Βόρεια Ελλάδα βασικό πυρήνα με τον αγωγό TAP, τον διασυνδετήριο αγωγό IGB, την FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, τα έργα που η "Energean" (σ.σ. είναι μέσα και αμερικανικά κεφάλαια) κάνει ήδη στην Καβάλα. Ελπίζουμε και σε πρόοδο στην ιδιωτικοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Ολα αυτά έχουν τη δυναμική να ενισχύσουν το ρόλο της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού ενεργειακού κέντρου, που είναι μεγάλο μέρος της στρατηγικής μας θεώρησης για την περιοχή».
Σημείωσε ακόμη ότι, όπως προκύπτει και από την παρουσία πολλών και ισχυρών αμερικανικών εταιρειών στη ΔΕΘ, οι εταιρείες αυτές εξετάζουν «τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα όχι μόνο σαν μια αγορά 11 εκατ. πολιτών, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας και ειδικά της Θεσσαλονίκης ως "πύλη" της ευρύτερης περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, μιας περιοχής με 30 εκατ. καταναλωτές. Μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ βλέπουν μεγάλες ευκαιρίες και την Ελλάδα ως ηγέτη της».
Εμπλοκή σε όλο το «φάσμα»
Ερωτηθείς, τέλος, ποιες είναι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ ευρύτερα στα Βαλκάνια και ποιο ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ευόδωση των αμερικανικών σχεδίων, περιέγραψε την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας σε όλο το «φάσμα» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, ώστε οι βόρειοι γείτονές σας στα Δυτικά Βαλκάνια να συνεχίσουν όλοι τους να κινούνται προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, να κινηθούν προς την ένταξη στην ΕΕ, και αν το επιλέξουν και οι πολίτες τους, και προς το ΝΑΤΟ.
Βλέπουμε την Ελλάδα ως φυσικό μας εταίρο στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Βλέπουμε ακόμα την Ελλάδα ως σημαντικό παράγοντα με πολύ μακρά ιστορία στη Μαύρη Θάλασσα και φυσικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Παρατήρησε, εξάλλου, ότι η σημερινή διοίκηση των ΑΧΕΠΑ είναι «εντυπωσιασμένη (...) από το ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στις οποίες συνεργάζονται σήμερα ΗΠΑ και Ελλάδα. Και είναι έτσι ακριβώς. Η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος, είναι ένας στρατηγικός εταίρος που μοιράζεται την αμερικανική άποψη για πολλά σημαντικά θέματα της Ευρώπης σήμερα, και είναι μια χώρα με την οποία θα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε πολύ στενά (...) για να οικοδομήσουμε μια σταθερή, ευημερούσα περιοχή, που όλοι θέλουμε να δούμε»...
«Βαριά» ατζέντα και με τον Γάλλο ΥΠΕΞ
Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αλλά και στη Μ. Ανατολή και τη ΝΑ Μεσόγειο, όσο και τα ζητήματα της ανάπτυξης των αυτοτελών στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης που είχε χτες ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λε Ντριάν.
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός είχε συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά. Οπως είπε, μετά τη συνάντησή τους, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, δίνοντας και ολόκληρη τη θεματολογία των μεταξύ τους συζητήσεων, «συζητήσαμε για τα ζητήματα της Ευρώπης. Είναι γνωστές οι προτάσεις του Προέδρου Μακρόν. Συζητήσαμε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, για τα ζητήματα που υπάρχουν στα Δυτικά Βαλκάνια και τη συμφωνία των Πρεσπών», επιτιθέμενος στη ΝΔ, στο πλαίσιο της γνωστής κοκορομαχίας για το ονοματολογικό που δεν αγγίζει την ουσία της υπόθεσης, την υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια, στην οποία συμφωνούν.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ συνέχισε: «Συζητήσαμε αναλυτικά για τη Μέση Ανατολή, για τις εχθροπραξίες στη Συρία, το πώς βλέπουμε το μέλλον και πώς εκτιμάμε τις δυσκολίες της κατάστασης. Μιλήσαμε και για τις πρωτοβουλίες μας. Είπαμε για κοινές δράσεις, για τη λήψη ορισμένων πρωτοβουλιών μαζί όσον αφορά το πρόβλημα της μετανάστευσης».
«Ανταλλάξαμε πληροφορίες για σειρά εξελίξεων στην περιοχή μας. Και, νομίζω, η κουβέντα μας, η συζήτησή μας και το κλίμα στο οποίο διεξήχθη, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά τον ειδικό στρατηγικό ρόλο που έχει η σχέση Ελλάδος - Γαλλίας, τόσο για την ΕΕ όσο και για τη Μεσόγειο», κατέληξε ο Ελληνας ΥΠΕΞ, κάνοντας για άλλη μια φορά καθαρό ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή.
Στη συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «σημαντικό θέμα ιστορικής σημασίας». «Ελπίζουμε», είπε, «ότι σύντομα θα μπορέσει να επικυρωθεί η συμφωνία που θα συνεισφέρει στην απαραίτητη σταθερότητα που πρέπει να υπάρχει στην περιοχή». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ευρύτερη περιοχή, όπου μαίνονται ανταγωνισμοί και συγκεντρώνονται δυνάμεις και πολεμικά μέσα, λέγοντας ότι «η σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου είναι πάρα πολύ σημαντικό θέμα».
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είδε, επίσης, και τον Κυρ. Μητσοτάκη.
«Κινητικότητα» στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο στο Γ' Σώμα Στρατού
Στο μεταξύ χρειάστηκαν μόνο λίγα 24ωρα από τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη Τζ. Πάιατ στην «Καθημερινή», για το ρόλο που καλείται να παίξει εντός ΝΑΤΟ το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, πριν στέλεχος της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ βγει να εξάρει δημόσια το ...θεάρεστο έργο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στη Βαλκανική.
Ο τ. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αναπ. υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας επισκέφτηκε χτες το Στρατηγείο του NRDC-GR και απευθυνόμενος στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτό στάθηκε στο ρόλο της ...«αμυντικής διπλωματίας».
«Το συμμαχικό Στρατηγείο, όπως τόνισε, έχει σημαντική αποστολή, καθώς μέσω της αμυντικής διπλωματίας συμβάλλει στη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, γεγονός που ενισχύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και ευρύτερα. Οι συμμαχικές δυνάμεις, τόνισε, μπορούν να αποτελούν παράγοντα ειρήνης στην περιοχή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που διακινήθηκε από το υπουργείο Αμυνας, βάσει της οποίας ο υπουργός ξεπλένει το ρόλο του ΝΑΤΟ και τα εγκλήματά του ειδικά στη Βαλκανική.
Θυμίζουμε ότι το Γ' ΣΣ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, είναι επισήμως πιστοποιημένο ως Αμεσης Ανάπτυξης Σώμα του ΝΑΤΟ και από 1η Ιούλη 2018 έως 30 Ιούνη 2020 λειτουργεί ως Διακλαδικό Στρατηγείο Δυνάμεων (Joint HQ-JHQ, με πολυεθνικό επιτελείο) του ΝΑΤΟ.
Ο δε Πάιατ έλεγε την Κυριακή σχετικά ότι επ' ευκαιρία της ΔΕΘ, θα το επισκεφτεί με τον πρόεδρο της υποεπιτροπής για την Ευρώπη στη Γερουσία, Ρον Τζόνσον (πέρυσι είχαν επισκεφτεί τη Σούδα), που αυτήν τη χρονική περίοδο «έχει αναλάβει την ευθύνη των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM)», ώστε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ «να πάρει μια γεύση για το τι κάνει η Ελλάδα ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Νότιο Αιγαίο, στο οποίο επικεντρώνεται η Σούδα, αλλά, επίσης, στον Βορρά με την αυξανόμενη συνεργασία με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, τη Βουλγαρία και τη μακρά εμπλοκή (σ.σ. των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».
Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χτες, ο Α/ΓΕΣ, Αλ. Στεφανής, επισκέφτηκε την Τετάρτη το στρατηγείο της «Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG)» (στελεχώνεται από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανίας και Τουρκίας) στην έδρα του στον Τύρναβο, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ