24 Οκτ 2018

Γκι Μοκέ – Ο 17χρονος κομμουνιστής μάρτυρας της Γαλλικής Αντίστασης

Στις 22 Οκτώβρη 1941, 27 όμηροι τουφεκίστηκαν στο στρατόπεδο του Σουαζέλ, στο Σατομπριάν, Ανάμεσά τους, ένας νέος κομμουνιστής 17 χρονών: Ο Γκι Μοκέ.
 Στην κατεχόμενη Γαλλία του 1941 μια σειρά δολοφονιών και αντιποίνων φέρνουν αντιμέτωπους τους ναζί και την αντίσταση που αρχίζει να οργανώνεται. Η εισβολή της Γερμανίας στη Σοβιετική Ένωση, τον Ιούνη του 1941, ωθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα να οργανώσει την επίθεση κατά του εισβολέα επί γαλλικού εδάφους.
Έχοντας συλληφθεί 8 μήνες νωρίτερα γιατί δρούσε στην κομμουνιστική νεολαία, ο Γκι Μοκέ, γιος βουλευτή του κόμματος, ήταν τότε αιχμάλωτος στο στρατόπεδο Σουαζέλ στο Σατομπριάν, όπου είχε μεταφερθεί μετά την απαλλαγή του στο δικαστήριο. Το Σουαζέλ είναι ένα από τα στρατόπεδα διοικητικής κράτησης από το 1939 των “ανεπιθύμητων” πάσης φύσης (κομμουνιστές, Γερμανοεβραίοι, πόρνες), που είχαν αθωωθεί αλλά όχι απλευθερωθεί. Εκεί ο Γκι Μοκέ θα συναντήσει πολλές σημαντικές μορφές του ΚΚ. Εκεί θα τον βρει η μέρα που έγινε η επίθεση που θα οδηγούσε στο θάνατό του.
20 Οκτώβρη 1941: Οι νέοι κομμουνιστές οργανώνουν νέα συγκέντρωση και σκοτώνουν τον Καρλ Χοτς, υπεύθυνο των δυνάμεων κατοχής του νομού του Κάτω Λίγηρα. Ο δοσιλογικός τύπος καταγγέλλει, στις 22 Οκτώβρη, μια δολοφονία “δειλή” και “αποτρόπαια”. Η εφημερίδα “Le petit Parisien” ξεσηκώνεται κατά ενός εγκλήματος “ομόφωνα καταδικασμένου στο Βισί”, που έπληξε έναν άνδρα που έκανε τη δουλειά του “από γνήσιο ενδιαφέρον για την ανθρωπότητα”: “δυο εγκληματίες – διστάζουμε ακόμα και να το γράψουμε – δυο Γάλλοι-χτύπησαν πισώπλατα και στη σκιά τον αντισυνταγματάρχη Χοτς, αργηχό της Φελντκομαντατούρ της Νάντης”.
Οι δράστες διέφυγαν. Η πληροφορία έρχεται να προστεθεί σε μια απειλητική ανακοίνωση, ημερομηνίας 21 Οκτώβρη (δηλαδή την επομένη της επίθεσης), υπογεγραμμένη από τον  στρατηγό πεζικού φον Στίλπναγκελ:
Μετά από αυτό το έγκλημα, αρχικά διέταξα να τουφεκιστούν 50 όμηροι. Δεδομένης της βαρύτητας του εγκλήματος, θα τουφεκιστούν 50 ακόμη όμηροι στην περίπτωση που οι ένοχοι δεν συλληφθούν μέχρ τα μεσάνυχτα της 23 Οκτώβρη 1941.
Από retronews.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ