24 Οκτ 2018

Στήνουν παγίδα και στους μικρούς ΕΒΕ


Κάτω από το προπαγανδιστικό εύρημα «στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», κυβέρνηση και ΝΔ επιχειρούν να κρύψουν ότι το πραγματικό τους ενδιαφέρουν δεν είναι για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που βουλιάζουν στα χρέη και στην αναδουλειά, αλλά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη των οποίων θέλουν να θωρακίσουν.
Ετσι, παρά τις τυμπανοκρουσίες για το αντίθετο, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τους ΕΒΕ, ένα προς ένα και όλα μαζί, βρίσκονται μακριά από τις ανησυχίες και τα πραγματικά προβλήματα της μεγάλης μάζας των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα, οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιρούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και θα συνεχίζουν να πληρώνουν το χαράτσι των 650 ευρώ το χρόνο. Παραμένουν στο ακέραιο η φορολογία από το πρώτο ευρώ και ο συντελεστής στο 22%. Αντίθετα, ανακοινώθηκε μείωση για τον φορολογικό συντελεστή σε ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές μεγάλες επιχειρήσεις, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μείωση του ΦΠΑ μετατίθεται στο 2021, παραμένει δηλαδή η ακρίβεια για το λαϊκό εισόδημα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010 ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν 9% και σταδιακά, με τα διαδοχικά μνημόνια, αυξήθηκε στο 24%, ενώ ο χαμηλός συντελεστής για αναψυκτικά, τρόφιμα και εστίαση από το 9% ανέβηκε στο 13% και στο 24% για την εστίαση. Τώρα, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από το 2021 θα μειωθεί μόλις κατά δύο μονάδες, στο 22%. Κατά συνέπεια, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία που ο ΦΠΑ ρήμαξε τους μικρομεσαίους και τα λαϊκά νοικοκυριά, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
* * *
Το ίδιο «κούφιες» είναι και οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η μείωση αυτή αφορά μόνο ένα μέρος των μικρομεσαίων, περίπου το 1/4, με μεγαλύτερα σχετικά εισοδήματα, ενώ για τους υπόλοιπους παραμένει η ίδια εισφορά κύριας σύνταξης, όπως βέβαια και για τον κλάδο Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι το γεγονός ότι οι εισφορές αυτές, ενώ σήμερα με δυσκολία καταβάλλονται από το μεγαλύτερο μέρος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών ΕΒΕ, όντας «θηλιά» στο λαιμό τους, με τον νόμο Κατρούγκαλου οδηγούν σε συντάξεις πείνας μετά το τέλος του εργάσιμου βίου.
Του «ίδιου φυράματος» είναι και οι εξαγγελίες της ΝΔ. Οι όποιες φοροαπαλλαγές υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση, θα παρθούν από την άλλη τσέπη, με νέες περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες, παροχές, δικαιώματα, που τόσο εξόφθαλμα προβάλλουν από τη γενικότερη πολιτική της. Την ίδια ώρα, η ΝΔ, απέναντι στο νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, υπερασπίζεται το σύστημα των «3 πυλώνων» και της άμεσης ιδιωτικοποίησης. Δηλαδή, από το φαρμάκι του ΣΥΡΙΖΑ στο δηλητήριο της ΝΔ!
Και βέβαια, κοινό χαρακτηριστικό των εξαγγελιών και των δύο κομμάτων είναι η δέσμευσή τους για τήρηση όλων των μνημονιακών στόχων, η επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων, η τήρηση μέχρι κεραίας όλων των μνημονιακών νόμων που στράγγισαν εισοδήματα και τσάκισαν δικαιώματα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη βάση αυτών των ανατροπών και «μεταρρυθμίσεων» εξασφαλίζεται η επέλαση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε όλους τους κλάδους, ενώ, αντίστροφα, εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στριμώχνονται στο καναβάτσο της «ελεύθερης αγοράς» και του «ανταγωνισμού».
* * *
Στη πραγματικότητα, ο σχεδιασμός κυβέρνησης και ΝΔ, ανεξάρτητα από επιμέρους αιχμές και διαφορές, προσανατολίζεται στη στήριξη των μεγάλων και ενός μέρους μόνο των μικρότερων επιχειρήσεων, στην κατεύθυνση στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, μέσα κι από τη διαμόρφωση προϋποθέσεων για νέα συγκέντρωση στην αγορά, με συγχωνεύσεις, clusters, εξαγορές κ.λπ. Αυτόν το στόχο υπηρετεί και η πλειοψηφία των προγραμμάτων χρηματοδότησης.
Γι' αυτό, παρά τους διθυραμβικούς τόνους για την «επόμενη μέρα», τον μύθο ότι «αφήνουμε πίσω τα μνημόνια», η αλήθεια είναι πως τα βάσανα για τους μικρομεσαίους ΕΒΕ και φτωχούς απασχολούμενους δεν τελειώνουν, αφού είναι εδώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, σε ΔΕΗ, τράπεζες, προμηθευτές για έναν στους τέσσερις, όπως είναι εδώ οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και η απειλή πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων.
Μπροστά σε αυτήν τη ζοφερή κατάσταση που παραμένει και για πολλούς χειροτερεύει, η πανελλαδική πρωτοβουλία που ανέλαβαν Ομοσπονδίες και Σωματεία των ΕΒΕ, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της ΠΑΣΕΒΕ, με το 10ήμερο αγωνιστικής δράσης, είναι η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ. Η δράση αυτή, η ενίσχυση του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, σε κοινή πορεία με τους εργατοϋπαλλήλους και τα ταξικά συνδικάτα, με τη φτωχή αγροτιά, είναι σήμερα η πραγματική διέξοδος. Ενας αγώνας που θα φέρνει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες των μικρομεσαίων ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων και θα φράζει τον ολισθηρό δρόμο των αυταπατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ