24 Οκτ 2018

Τουρκικές απειλές και προειδοποιήσεις για μερίδιο στην ενεργειακή «λεία»


Κλήση του Ελληνα πρέσβη χτες στο τουρκικό ΥΠΕΞ

ΑΓΚΥΡΑ.--
Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει τις προκλήσεις και αξιωματούχοι της με συνεχείς δηλώσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί για λογαριασμό της τουρκικής αστικής τάξης συνδιαχείριση μαζί με το ψευδοκράτος στην Κύπρο του ενεργειακού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει γίνει πεδίο σφοδρού ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Χτες κάλεσε για διευκρινήσεις στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αγκυρα τον πρέσβη της Ελλάδας, Πέτρο Μαυροειδή, μια συνάντηση που ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή, αλλά που επί της ουσίας έγινε αφορμή για την πρώτη αντίδραση στην πρόσφατη ανακοίνωση από τον πρώην Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, παρουσία και του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, που ανέλαβε το υπουργείο, για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν. μίλια στο Ιόνιο.
Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, είναι χαρακτηριστική: «Δεν θα ανεχτούμε κανένα βήμα στο Αιγαίο που δεν στηρίζεται στην κοινή συναίνεση ανάμεσα στις δύο χώρες που έχουν απέναντι ακτές. Η διακήρυξη της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης του Ιούλη του 1995 (σ.σ. πρόκειται για την κήρυξη πολέμου - casus belli στην Ελλάδα αν επεκτείνει τα 12 ν. μίλια) περιέχει την απαραίτητη πολιτική προειδοποίηση που έχει ισχύ και σήμερα. Τις θέσεις μας και τις προειδοποιήσεις μας εκφράσαμε και στον πρέσβη της Ελλάδας». Στο τραπέζι της συζήτησης, όπως διαρρέεται, μπήκε και η υποτιθέμενη παρεμπόδιση από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό του τουρκικού ερευνητικού σεισμογραφικού πλοίου «Μπαρμπαρός», που με ΝΑVTEX έχει δεσμεύσει περιοχές και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις και η αμερικανική «Exxon Mobil».
Είχαν προηγηθεί άλλες δηλώσεις διά στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Ελληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».
Απαντώντας στην τουρκική πλευρά, το ελληνικό ΥΠΕΞ, χτες με ανακοίνωση του εκπροσώπου του, Α. Γεννηματά, ανέφερε: «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».
Το ζήτημα των συνολικών απαιτήσεων για συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων είχε βάλει και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, που σε ομιλία του προχτές σημείωσε με νόημα: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εξασφαλίζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες εγγυήσεων και συμμαχίας για την Κύπρο».
Στην ίδια γραμμή, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ι. Καλίν είπε ότι «η Τουρκία θέλει στην Ανατολική Μεσόγειο να αναπτυχθεί ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα και των δύο πλευρών στις οικονομικές περιοχές γύρω από την Κύπρο. Οταν η ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει μονομερείς γεωτρήσεις δημιουργώντας μια de facto πραγματικότητα, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία δεν μπορούν να μην κάνουν το ίδιο. Αυτό κάνουν τα επιστημονικά ερευνητικά πλοία "Πορθητής" και "Μπαρμπαρός" και άλλα που θα συνεχίσουν γεωτρήσεις στην περιοχή». Και καταλήγει: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να επιτρέψει οποιεσδήποτε κινήσεις, είτε γεωτρήσεις είτε οτιδήποτε άλλο που θα αγνοεί την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ