Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //
Αφού διάβασε άρθρο μου, σχετικό με λαφαζανιές η iskra, πέρασε στην επίθεση θαρρώντας πως αν πιαστεί από τα μαλλιά της θα σηκωθεί ψηλότερα. Με αποκαλεί δε «λιβελογράφο».
Ας ξαναδούμε, λοιπόν, τα κατά iskra «χονδροειδή ψεύδη» :
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αποπειράθηκε ατυχώς να διασπάσει το ΚΚΕ και επιτυχώς βρέθηκε απ’ έξω και μάλιστα κακήν-κακώς.
Έξω απ’ τη ΓΑΔΑ στις 25/2/19 ο Π. Λαφαζάνης μεταξύ άλλων ηρωικών δήλωσε αυτολεξεί στους δημοσιογράφους:
«…Ούτε στα πιο εφιαλτικά μου όνειρα δεν περίμενα ότι ο Τσίπρας όχι μόνο θα πρόδιδε τις δεσμεύσεις αλλά θα ήθελε να μας πάει και φυλακή…»
Αυτό ακριβώς ανάφερα κι εγώ στο άρθρο μου. Τουτέστιν ο Λαφαζάνης εξαπατήθηκε από τον Τσίπρα. Επί το λαϊκότερο, πιάστηκε κορόιδο.
Να θυμίσουμε εδώ πως από το 2008 ο Λαφαζάνης συμμετείχε στα ανώτατα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ συγχρωτισμένος στενά και στηρίζοντας τον Τσίπρα.
Αργότερα βοήθησε να γίνει πρωθυπουργός και στην κυβέρνησή του πήρε υπουργείο μεσοτοιχία με τους ακροδεξιούς των ΑΝΕΛ.
Αναφέρθηκα στη στάση του Λαφαζάνη και του κόμματός του στην υπερψήφιση της Συνθήκης του Μάαστριχτ (ΣτΜ).
Ο Λαφαζάνης ήταν στην Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού όταν το κόμμα του υπερψήφισε μαζί με όλα τα αστικά κόμματα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ. Αποδέχτηκε το γεγονός και συνέχιζε να παραμένει εκεί. Στήριξε την ΕΕ και την ΟΝΕ καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις τύχες μας σήμερα. Ο Λαφαζάνης τότε δεν διαχώρισε τη θέση του και μη μου πείτε πως πειθάρχησε στον ανύπαρκτο “δημοκρατικό συγκεντρωτισμό” του Συνασπισμού ή υπερέβην την γενική του αδυναμία προς κάθε συγκεντρωτισμό και… συγκέντρωση.
Το 1996, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο Π. Λαφαζάνης το ‘ριξε στις… λαφαζανιές. Υποστήριζε ότι στο Συνασπισμό αποφάσισαν να υπογράψουν κριτικά (!!!) τη Συνθήκη του Μάστριχτ – εδώ σας διαψεύδει πανηγυρικά, για να μη διαλυθεί η ΕΕ σ’ εκείνη τη δύσκολη συγκυρία που διαλυόταν η Ανατολική Ευρώπη. Τέτοιο δράμα ταλάνιζε τον Παναγιώτη!
Προσπαθήστε κ.κ. της iskra να μας εξηγήσετε τι σημαίνει αυτό το «κριτικά», σε τι μειώνει τη σημασία υπερψήφισης και αποδοχής της ΣτΜ και την κάψα του “Παναγιώτη” σας όσον αφορά την ύπαρξη και την… αρτιμέλεια της ΕΕ.
Αργότερα, και καθ’ όσον ο ΣΥΡΙΖΑ «έβλεπε» εξουσία και ήθελε να ψαρέψει σε θολά νερά «αριστερές ψήφους» το γύρισε σε, άλλο ο Συνασπισμός άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η συνέχεια του Συνασπισμού με άλλο όνομα και ο Λαφαζάνης ο ίδιος κι απαράλλακτος.
Κατά τον ρουν των γεγονότων και με τη λαφαζανική αντίληψη περί… παραγραφής των πολιτικών ακροβατισμών του και σφυρίζοντας αδιάφορα, προέβαλε το ακαταμάχητο επιχείρημα ότι έχουν περάσει χρόνια από την ψήφιση της ΣτΜ και κακώς το ΚΚΕ επισήμανε τη συνευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι απέρρεε από αυτή.
Θα μου πείτε αυτός είναι ο Λαφαζάνης κι ανάλογες οι λαφαζανιές του. Αλλά ας συνεχίσω:
Στη μαύρη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης το 1992 ο Κύρκος είχε δηλώσει: «Όλοι πλην Λακεδαιμονίων». Δεν είπε και πλην Λαφαζάνη. Και πράγματι ήταν “όλοι” εκεί. Είτε φυσικώς είτε στηρίζοντας το μαύρο εθνικιστικό μέτωπο. Μήπως υπάρχει κάποια καταγεγραμμένη αντίθεση του Λαφαζάνη ως προς το εθνικιστικό συλλαλητήριο και μου διαφεύγει; Προς διευκόλυνσή σας σάς θυμίζω το πρωτοσέλιδο της τότε ΑΥΓΗΣ. Επί τη ευκαιρία αυτό το «εθνική πατριωτική αντίληψη» του Λαφαζάνη που επισείσατε το βρίσκω άκρως αποκαλυπτικό. Δεν γνωρίζω αν ο “εθνικο-πατριώτης” Λαφαζάνης ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη τότε και αν πορεύτηκε με τους παπάδες και τους ακροδεξιούς που εναγκαλιστήκατε, αλλά το κόμμα του (σας), στο οποίο ο ίδιος ήταν στην Πολιτική Γραμματεία, το έκανε και μάλιστα έβγαζε και γλώσσα αυθάδικη απέναντι σ’ όσους διαφωνούσαν.
Μήπως κατά την γνωστή του τακτική εξαπατήθηκε ο “Παναγιώτης” σας ή να ισχύσει κι εδώ το «πέρασαν τόσα χρόνια, αυτά θα θυμόμαστε;»
Όπως δεν «γνώριζε» (έτσι τουλάχιστον δηλώσατε – άρα εξαπατήθηκε) και όταν συνεντευξιάστηκε στο κανάλι του Πλεύρη ή όταν συνεργαζόταν με την ακροδεξιά των ΑΝΕΛ;
Αν όλα αυτά δεν είναι καιροσκοπισμός (=πολιτική απάτη) τότε – αλίμονο, θα πρόκειται για ανοησία.
Προσωπικά κύριοι της iskra δεν διακατέχομαι από κανένα «φόβο και πανικό» και απορώ πως διαπιστώσατε κάτι τέτοιο. Απεναντίας διασκεδάζω με τις κίτρινες ενδυματολογικές προτιμήσεις του Π. Λαφαζάνη, τις αναρριχητικές του ικανότητες και τις κατά καιρούς λαφαζανιές του, αλλά ουδόλως με εντυπωσιάζει η πολιτική του αντίληψη στην οποία εντοπίζω πρόβλημα και μάλιστα σοβαρό.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι το δικό σας. Για κάποιο λόγο δεν κατανοείτε το αυτονόητο. Το κάθε κείμενο που γράφω απηχεί τις προσωπικές μου και μόνο απόψεις για τις οποίες φέρω ακέραια την ευθύνη. Ουδείς άλλος! Κι όσο για τις «παραφυάδες» το βρήκα εξόχως σύνηχο με τις… καταβολάδες που ως μέθοδος πολλαπλασιασμού σας ή απόκτησης εκτοπίσματος, κρίνεται και αυτή αναποτελεσματική.