5 Ιουν 2019

Προετοιμασία εδάφους


«Σήμα» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης θα στείλει, όπως όλα δείχνουν, η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, που δημοσιεύεται σήμερα στο πλαίσιο των τακτικών «μεταμνημονιακών» ελέγχων και της μόνιμης εποπτείας από τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», υπενθυμίζοντας όλες τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες που θα κληθεί να διαχειριστεί η όποια επόμενη κυβέρνηση.
Ανάμεσα στα άλλα, η έκθεση αναμένεται ότι θα χτυπήσει «καμπάνα» για «τεράστια δημοσιονομικά κενά» - της τάξης των 4,8 δισ. ευρώ - για τα επόμενα δύο χρόνια, σε σχέση με τους στόχους των ματωμένων πλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και για τις «καθυστερήσεις» σε μια σειρά από καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που έχει μεν δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά καθυστερούν, όπως π.χ. είναι η «εκκαθάριση» των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων που σηματοδοτεί παραπέρα επιτάχυνση πλειστηριασμών και εκβιασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά, οι ιδιωτικοποιήσεις κυρίως σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ως βήμα για την παραπέρα «απελευθέρωση» του κλάδου, η «θωράκιση» απέναντι στους «δημοσιονομικούς κινδύνους» από τις αποφάσεις δικαστηρίων για τα αναδρομικά σε συνταξιούχους κ.ο.κ.
***
Αποτελεί δηλαδή μια πρώτης τάξεως προετοιμασία εδάφους για το νέο γύρο της επίθεσης στο λαό, που έρχεται αμέσως μετά τις εκλογές, παίρνοντας τη σκυτάλη από το αντιλαϊκό σπριντ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία και συνεχίζοντας πάνω στον ίδιο αντιλαϊκό διάδρομο.
Οι επιβεβαιώσεις εξάλλου ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ότι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν στο ακέραιο για όλα τα επόμενα χρόνια, ο πυρήνας της πολιτικής τους, που στην καρδιά του έχει τις ανάγκες του κεφαλαίου, δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολίες.
Είναι οι εκκρεμότητες που μία προς μία αφορούν αντίστοιχες ανάγκες και προτεραιότητες του κεφαλαίου και η ανάγκη «να μη χαθεί λεπτό» στις αλλαγές της αντιλαϊκής σκυταλοδρομίας, εκείνες που μαζί με αυτές που αφορούν την εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, επιταχύνουν τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα, αλλά και διαμορφώνουν το ακόμα ασφυκτικότερο για τις λαϊκές ανάγκες «πλαίσιο» της επόμενης μέρας.
Δείχνουν παράλληλα και τι έχει να περιμένει ο λαός από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, τα παραμύθια για τη «βιώσιμη» και «δίκαιη» καπιταλιστική ανάπτυξη, που μπορεί τάχα και την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου να υπηρετεί και τις λαϊκές ανάγκες να ικανοποιεί.
***
Βασικό στοιχείο αυτής της προετοιμασίας εδάφους για την επόμενη μέρα αποτελεί και ο ίδιος ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με αφορμή την έκθεση και στόχο να σπρώξει ακόμα πιο βαθιά προς τον πάτο τις απαιτήσεις του λαού.
Με τη ΝΔ να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «παροχολογία που εκτροχιάζει την οικονομία» και δυναμιτίζει την πορεία της, βαφτίζοντας «παροχολογία» τα ψίχουλα κοροϊδίας που πέταξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή επιστρέφοντας το 1 από τα 100 που άρπαξε τα προηγούμενα χρόνια από το λαό, ανάμεσα στα δεκάδες μέτρα με φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές και διευκολύνσεις στο κεφάλαιο. Παρουσιάζοντας ως «πολιτική αλλαγή» την κυβερνητική εναλλαγή, ώστε η ίδια, με «ισχυρή λαϊκή εντολή» και σταθερή κυβέρνηση, να κλείσει τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες, με «σοκ» επιπλέον φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, μιλώντας ταυτόχρονα τη «σκληρή γλώσσα της αλήθειας» στο λαό, ότι δηλαδή πρέπει να κάνει θυσίες στο διηνεκές για το κεφάλαιο.
Και με τον ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζει ως τη «μεγάλη μάχη» που πρέπει να δώσει τάχα ο λαός την υπεράσπιση του δικού του αντιλαϊκού έργου, απέναντι στις «συνταγές του ΔΝΤ» που φέρνει η ΝΔ, και ο ίδιος εφάρμοσε με ζήλο τα προηγούμενα χρόνια. Κατηγορώντας ταυτόχρονα τη ΝΔ ότι είναι το δικό της πρόγραμμα που οδηγεί σε «δημοσιονομικό εκτροχιασμό» και σε «αστάθεια», βάζει σε κίνδυνο όσα ο ίδιος κέρδισε για λογαριασμό του κεφαλαίου τα προηγούμενα χρόνια.
***
Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για το τι έχει να περιμένει ο λαός από την επόμενη μέρα των εκλογών: Απέναντί του θα έχει τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, τις αντιλαϊκές «δεσμεύσεις» που υπαγορεύουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, όλα όσα δηλαδή θα συνεχίσουν να αλέθουν τις δικές του ανάγκες στις μυλόπετρες της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στήριγμα και αποκούμπι στον αγώνα απέναντι σε αυτούς για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να αποσπάσει κατακτήσεις, να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες θα έχει το ΚΚΕ. Και γι' αυτό η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η μόνη κερδισμένη ψήφος για τον ίδιο.

Τ. Γαλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ