Ενα στοιχείο που δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής στον β’ γύρο αυτών των εκλογών ήταν η επιλογή συγκρότησης πλατιών συνεργασιών ενάντια σε κομμουνιστές δημάρχους σε μια σειρά από δήμους. Στην εκστρατεία αυτή πρωτοστάτησαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ορισμένους μάλιστα δήμους της Αττικής, αλλά και στην Ικαρία, οι προθέσεις αυτές φάνηκαν ήδη από τον α’ γύρο. Έτσι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να φιγουράρουν με στελέχη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον υποψήφιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ας δούμε κάποια παραδείγματα.
.jpg
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα έρχεται από την Καισαριανή, όπου ο κυβερνητικός μηχανισμός, μέσω του υπουργού ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς, το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, έδωσε «γραμμή» για στήριξη του προερχόμενου από το ΚΙΝΑΛ Χρ. Βοσκόπουλου, ο οποίος αναμετρήθηκε με τον επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηλία Σταμέλο. Προφανώς η κυβέρνηση δεν έμεινε σε ένα απλό «τιτίβισμα» του Καισαριανιώτη υπουργού, αλλά έβγαλε διάφορους στις ρούγες της πόλης για να μεταδώσουν τη «γραμμή», ανταμείβοντας έτσι τα καλά λόγια που είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική του συγκέντρωση στις 31 Μάη ο Χρ. Βοσκόπουλος, αλλά και τη λάσπη που πέταξε στον δήμαρχο του ΚΚΕ. Φαίνεται ότι αυτά ήταν αρκετά για να συγκινήσουν την κυβέρνηση και να του δώσει έστω και τελευταία στιγμή το «χρίσμα», προκειμένου να μην επανεκλεγεί ο κομμουνιστής στην Καισαριανή. Και τελικά οι δηλώσεις του νέου δημάρχου της πόλης ότι «δεν θα είναι αντιπολίτευση σε καμία κυβέρνηση» απέσπασαν τη στήριξη από τη σημερινή και την αυριανή κυβέρνηση, στον αντίποδα των δεσμεύσεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι είτε εκλεγμένη στη δημοτική αρχή είτε όχι, θα δίνει τη μάχη μαζί με το λαό από θέσεις αντιπολίτευσης απέναντι στο κεφάλαιο και την οποιαδήποτε κυβέρνηση.
***
Αντίστοιχη «προοδευτική υποστήριξη» παρείχε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο Χαϊδάρι, προφανώς στον αντίπαλο του ΚΚΕ, Β. Ντηνιακό, ο οποίος και εξελέγη στον β’ γύρο. Η υποστήριξη εκφράστηκε με κοινές εμφανίσεις με τον Β. Ντηνιακό τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και του υποψήφιου δημάρχου που είχε στηρίξει στον α’ γύρο η κυβέρνηση. Μαζί με τους ΣΥΡΙΖΑίους, τον αντίπαλο του ΚΚΕ υποστήριξε και η ΝΔ στον β’ γύρο. Μάλιστα, παραμονές των εκλογών ο Β. Ντηνιακός είχε συνάντηση με τον – εκλεγμένο πλέον – περιφερειάρχη της ΝΔ Γ. Πατούλη και με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδ. Παχατουρίδη, ο οποίος έχει αναφορά στη ΝΔ και έδωσε το «παρών» και στη συγκέντρωσή του Β. Ντηνιακού.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα της Ικαρίας, όπου από την αρχή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ σε κοινό μπλοκ ενώθηκαν στον συνδυασμό της «Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής», με επικεφαλής τον Ν. Καλαμπόγια, ο οποίος δηλώνει Νεοδημοκράτης και ήταν υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος της ΝΔ το 2014. Χωρίς να πρωτοτυπήσουν, λάνσαραν τον συνδυασμό τους ως «ανεξάρτητο» για να υφαρπάξουν ψήφους ακόμα και προοδευτικών ανθρώπων, προκειμένου να πάρουν τη διοίκηση του δήμου, γιατί θέλουν «καθαρούς διαδρόμους» στην πολύμορφη στήριξη της επιχειρηματικής δράσης.
Στη δε Πάτρα, σε διάφορα άρθρα του αστικού Τύπου εκφράζεται η δυσαρέσκεια αστικών επιτελείων επειδή δεν έγινε δυνατό να συγκροτηθεί ένα ενιαίο αντιΚΚΕ μπλοκ που θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη νίκη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του δημάρχου Κώστα Πελετίδη.
***
Αποδεικνύεται λοιπόν ότι δεν είναι δύσκολο να ενωθούν, να παραμερίσουν διαφορές σε έναν κοινό στόχο, να περάσει ο δήμος στις δυνάμεις που συμφωνούν στο αντιλαϊκό πλαίσιο της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, που συμφωνούν με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτή η πολιτική άλλωστε είναι το κοινό πεδίο για διάφορα αλισβερίσια που παρατηρήθηκαν προεκλογικά ανάμεσα σε κατά τ’ άλλα «αντιπάλους». Από κοινού, έτσι, ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να αμφισβητηθούν θετικά μέτρα για το λαό και εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής επίθεσης που έβαλαν με τη δράση τους οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Τέτοιου είδους συμπράξεις δεν είναι άσχετες με επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα που θεωρούν τη δράση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ αγκάθι στους στόχους τους.
Γι’ αυτό στο Χαϊδάρι το εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπως και άλλες μερίδες του κεφαλαίου που εποφθαλμιούν περιοχές – φιλέτα, π.χ. τον Σκαρμαγκά και το όρος Αιγάλεω, στήριξαν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τον σημερινό δήμαρχο. Γι’ αυτό στην Καισαριανή ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε στον β’ γύρο τον δήμαρχο που οραματίζεται μεταξύ άλλων την αύξηση των «παραγωγικών εσόδων», δηλαδή το χαράτσωμα του λαού, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ορεινό όγκο του Υμηττού, δηλαδή τις μπίζνες στο αισθητικό δάσος, την αφαίρεση του χαρακτηρισμού ΕΑΜικό από το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, στο πλαίσιο της διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας.
Γι’ αυτό στην Ικαρία όλοι μαζί συνέπηξαν το κοινό αντιΚΚΕ μέτωπο, σε συνθήκες που στο νησί συγκεντρώνεται το «ενδιαφέρον» επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να βάλουν στο χέρι τη γεωθερμική ενέργεια, τις ιαματικές πηγές, τους ορεινούς όγκους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κ.λπ. Ειδικά το τελευταίο «πρότζεκτ» για τα «αιολικά πάρκα» συγκεκριμένου μονοπωλίου έχει «παγώσει» κάτω από την αποφασιστική αντίδραση του λαού του νησιού, με μπροστάρη την απερχόμενη δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αλλωστε, ο εκλεγμένος πλέον δήμαρχος των ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Καλαμπόγιας δεν έχει κρύψει λόγια. Εχει μιλήσει ευθέως για «αξιοποίηση» του λιμανιού, προαναγγέλλοντας ιδιωτικοποιήσεις, που θα φορτώσουν νέα βάρη στους εργαζόμενους.
 KKE
Για όλους τους παραπάνω λόγους, η συσπείρωση που κατάφερε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ σε αυτούς τους δήμους, στην Πετρούπολη αλλά και στην Πάτρα, σε συνθήκες που είχε να αναμετρηθεί με «πολύχρωμους» αντιπάλους και επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί εφαλτήριο ώστε να δοθεί η μάχη των εθνικών εκλογών για ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ.
Ταυτόχρονα, αποτελεί και παρακαταθήκη για να διαψευστούν οι προσδοκίες ότι την επόμενη μέρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μαζί με τα συμπληρώματά τους σε τοπικό επίπεδο, θα παίζουν χωρίς αντίπαλο. Οι χιλιάδες που ψήφισαν τη «Λαϊκή Συσπείρωση», οι εκλεγμένοι δημοτικοί της σύμβουλοι, θα αποδείξουν στην πράξη τι σημαίνει λαϊκή αντιπολίτευση, σύγκρουση και διεκδίκηση για την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων.