19 Ιουν 2019

«Σπάει τα κοντέρ» του επικίνδυνου εφησυχασμού



Ολα τα «κοντέρ» του επικίνδυνου για το λαό εφησυχασμού έσπασε τις προηγούμενες μέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 
 
Επιχειρώντας - με τη συνδρομή της ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η επικίνδυνη κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας και η προσπάθεια για τη δημιουργία τετελεσμένων φέρουν τη σφραγίδα των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που προετοιμάζουν το έδαφος για επικίνδυνες «διευθετήσεις», με μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των λαών της περιοχής και για τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, τα κυβερνητικά στελέχη επέμειναν να παρουσιάζουν το λύκο... ως «τσοπάνη» και την εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ως παράγοντα «ασφάλειας» και «ασπίδα» τάχα για το λαό.
 Τον τόνο έδωσε την Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας, που σε δηλώσεις του αμέσως μετά την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ - επικαλούμενος τα τριμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή, όπως και τις «χλιαρές» αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ενδεικτικές κι αυτές για το μεγάλο παζάρι - υποστήριξε πως «η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και έχει το τελευταίο διάστημα καταφέρει να διαμορφώσει συμμαχίες και ερείσματα στο διεθνές πλαίσιο τόσο ισχυρά όσο ποτέ άλλοτε (...)
Γι' αυτόν το λόγο και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο ρόλος της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Οι συμμαχίες και τα ερείσματά της είναι σημαντικότερα από ποτέ. Γι' αυτό και μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι απόλυτα ασφαλείς και πρέπει έτσι να αισθάνονται, και κυρίως να μη δέχονται την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών».

Επί του περιεχομένου της συνεδρίασης λίγα πράγματα έγιναν γνωστά, όπως ότι στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλες οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική προκλητικότητα και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σε διπλωματικό επίπεδο σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπήρξε σχετική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Μετά τη συνεδρίαση ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Αποστολάκη, με τον οποίο συμφώνησαν να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, επισήμως «για να μπορέσει απερίσπαστος, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να επιτελέσει το εθνικό του καθήκον».

Σε ανάλογο μήκος κύματος συνεχίστηκαν και χτες οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών, με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο σε άρθρο στα «Νέα» να πηγαίνει τον επικίνδυνο εφησυχασμό σε... άλλο επίπεδο, γράφοντας μεταξύ άλλων: «Η αναβάθμιση των προκλήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν φανερώνουν δύναμη, αλλά αδυναμία. (...) Αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι ότι (σ.σ. η Τουρκία) βρίσκεται σε πορεία αυξανόμενης αποξένωσης από τη Δύση, τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σημαντικές δυνάμεις του αραβικού κόσμου».

Την ίδια ώρα δε που οι εξελίξεις «φωνάζουν» ότι το έδαφος των επικίνδυνων «διευθετήσεων» με την Τουρκία στρώνουν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ο ΥΠΕΞ πρόσθετε ότι η τακτική της Αγκυρας «να συντηρεί καθεστώς έντασης, με έμπρακτες τακτικές αμφισβήτησης του εναέριου ή θαλάσσιου χώρου μας και με την απειλή γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ», «όχι μόνο δεν αποφέρει όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, όχι μόνο δεν της επιτρέπει να "γκριζάρει" περιοχές, αλλά την εκθέτει ως κράτος που προκαλεί αποσταθεροποίηση και εντείνει την απομόνωσή της». Ενώ, επικαλούμενος τη βαθύτερη εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή, έλεγε ότι η τακτική της Τουρκίας είναι τάχα «αλυσιτελής» γιατί «η συστηματική και συγκροτημένη διπλωματική προσπάθεια Ελλάδας και Κύπρου (...) έχει διαμορφώσει μία νέα διπλωματική πραγματικότητα».

Λίγες μόνο ώρες μετά, τη... «νέα» διπλωματική πραγματικότητα εντός πλαισίου ΝΑΤΟ και ΕΕ επιβεβαίωναν μία ακόμα «χλιαρή» αντίδραση της ΕΕ και οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος «θύμιζε» ξανά «την ισχυρή αμερικανική αντίληψη ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο» (βλέπε σελ. 6).

Ολα στο τραπέζι...
 
Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, που δήλωνε σχετικά πως «δεν θα πρέπει να έχουμε ανησυχία για όλα αυτά τα θέματα που γίνονται γύρω μας. Υπάρχει μια πολύ καλή προετοιμασία, μια πολύ καλή και μεθοδευμένη σειρά ενεργειών οι οποίες γίνονται έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε αυτές τις ενέργειες που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου, και παράλληλα εμείς διατηρούμε στο καλύτερο επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Την ίδια ώρα υπερασπιζόταν εκ μέρους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα με αμερικανική «ομπρέλα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, στο πλαίσιο των οποίων ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται από τη Δευτέρα και μέχρι τις 22/6 στη γείτονα.

Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η εν λόγω διαδικασία γίνεται πάτημα για την προβολή των διεκδικήσεων της Τουρκίας και την ενεργότερη αμερικανοΝΑΤΟική εμπλοκή για «διευθετήσεις», ο υπουργός Αμυνας έλεγε ότι «γίνεται μια προσπάθεια, όπως έχετε καταλάβει, η οποία απέδωσε μετά από αρκετό καιρό συνομιλιών και ενεργειών και είναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα στοιχεία τα οποία είναι εκείνα που λειτουργούν για να υπάρχει ένταση στο Αιγαίο, και από τη μια μεριά και από την άλλη. Αφού λοιπόν όλα αυτά καταγραφούν, ληφθούν υπόψη οι θέσεις και από τις δύο μεριές, θα δούμε τι από αυτά μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιωθούν ούτως ώστε να μπορεί να γίνει κάτι».

Πρόσθετε δε πως «η βασική μας προσπάθεια αυτή τη στιγμή είναι να εφαρμοστούν τα ήδη συμφωνηθέντα ΜΟΕ, αυτό το πακέτο Παπούλια - Γιλμάζ, το οποίο αν εφαρμοστεί σε ένα μεγάλο ποσοστό χαμηλώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την ένταση. Αλλά θεωρώ ότι η διατήρηση του διαύλου επικοινωνίας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για να μπορέσουμε να κρατάμε σε μια ασφαλή σχέση όλες αυτές τις παραβιάσεις που γίνονται στο χώρο μας».

Να σημειωθεί ότι μια μέρα νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τουρκική ηγεσία να επιχειρήσει κινήσεις και στην ελληνική ΑΟΖ, με περιστατικά τουρκικών γεωτρήσεων στην περιοχή του Καστελόριζου: «Καταρχήν, θα προσπαθήσουμε να μην προκύψει κάτι τέτοιο. Ολη η προσπάθεια είναι να σταματήσει αυτή η προκλητική ενέργεια των Τούρκων και η μεθόδευση των παραβιάσεων εκεί που είναι τώρα. Αν φτάσει όμως σε αυτό το σημείο, να είστε σίγουρος ότι δεν θα το αφήσουμε να προκύψει. Θα κάνουμε ό,τι ενέργειες χρειάζονται για να μη γίνει (...) Ας γίνει όποια προσπάθεια πρέπει ούτως ώστε να μη φτάσουμε σε αυτή τη δυσκολία, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα», τόνισε.

Ο ένας «κόβει», ο άλλος «ράβει»...
 
Τη γραμμή του εφησυχασμού απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου υπηρετεί και η ΝΔ, που έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για «προεκλογικό επικοινωνιακό παιχνίδι με την κυπριακή ΑΟΖ», με τον πρόεδρό της να λέει σε δήλωσή του πως «σε καμία περίπτωση η κρισιμότητα της κατάστασης δεν δικαιολογεί την ανεύθυνη δραματοποίησή της. Σύγκληση κυβερνητικών οργάνων εντός του Σαββατοκύριακου, του Αγίου Πνεύματος, δεν ωφελεί την εθνική στάση και την εθνική γραμμή, την οποία πρέπει όλοι να τηρήσουμε», προσθέτοντας - στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση - ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο Ελλάδα και Κύπρος να ζητήσουν από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας». Ενδεικτική και η παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Α. Γεωργιάδη, που σε συνέντευξή του στον τ/σ «One Channel» δήλωνε «χαρούμενος» για την «πολύ μεγάλη φιλοαμερικανική στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ, και τη συνέχιση από την κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα της εξωτερικής πολιτικής που είχε ακολουθήσει η ΝΔ, προσθέτοντας πως «δεν φοβόμαστε, είμαστε ψύχραιμοι, το διεθνές Δίκαιο είναι μαζί μας και έχουμε συμμάχους».

Ριζοσπάστης  Τετάρτη 19 Ιούνη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ