12 Αυγ 2019

Τόμας Μαν: “Ο αντικομμουνισμός είναι η μεγαλύτερη βλακεία της εποχής μας”


Έδωσε νέο νόημα σε φιλοσοφικές και κοινωνικές ιδέες που παρέμεναν για χρόνια στο περιθώριο. Γέμισε με πνοή τους «σκουριασμένους μεντεσέδες» χαρακτήρων που καμωνόντουσαν τους προοδευτικούς και τους πρωτοπόρους.
Πολέμιος του ναζιστικού καθεστώτος και υποστηριχτής κάθε προσπάθειας συνύπαρξης και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών, συνειδητοποίησε από νωρίς αυτό που ερχόταν και το πολέμησε με όλες του τις δυνάμεις. Υποστήριζε με παρρησία πως «ο αντικομμουνισμός είναι η μεγαλύτερη βλακεία της εποχής μας», ενώ πίστευε βαθιά στην αστείρευτη δύναμη της εργατικής τάξης.
Το αριστούργημά του, «Το Μαγικό Βουνό» (1924), για το οποίο τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929, αποτελεί μια εμβριθή αριστοτεχνική αναδίφηση στη φθορά και στην παρακμή των αξιών στην Ευρώπη, πριν τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πρόκειται για έναν σπουδαίο σκαπανέα της γλώσσας και σπάνιο γραφιά, που γοήτευσε κριτικούς και κοινό, ενώ τα έργα του διαβάζονται με το ίδιο πάθος μέχρι και σήμερα. Ένας μποέμ κουλτουριάρης, που όμως του άρεσε να δηλώνει: «Κουλτούρα και ιδιοκτησία, αυτή είναι η μικροαστική σας τάξη».
Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, Αντρέ Ζιντ, είχε πει γι’ αυτόν το 1937 πως πρόκειται για ένα «από τους ελάχιστους συγχρόνους μας, τον οποίο μπορούμε να θαυμάζουμε ανεπιφύλακτα. Το έργο του είναι αψεγάδιαστο, το ίδιο και η ζωή του».
Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, το 1955.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ