Υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού Αντρέϊ Ντούντα και παρουσία στελεχών του κεντροδεξιού κυβερνώντος κόμματος έλαβε χώρα σήμερα στη Βαρσοβία εκδήλωση τιμής σε βετεράνους-συνεργάτες των Ναζί κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση τιμήθηκαν μέλη παραστρατιωτικής οργάνωσης τα οποία, σε συνεργασία με τα χιτλερικά στρατεύματα, πολέμησαν ενάντια στην Σοβιετική Ένωση στα τέλη του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.
Σύμφωνα με ορισμένες αναλύσεις, η κίνηση της πολωνικής κυβέρνησης να τιμήσει τους συνεργάτες των Ναζί σχετίζεται με την προσπάθεια του δεξιού κυβερνώντος κόμμαος “Νόμος και Δικαιοσύνης” να προσεγγίσει περισσότερους ακροδεξιούς ψηφοφόρους ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Οκτώβρη.
Ωστόσο, η εκδήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αντικομμουνιστική υστερία που προωθείται εδώ και καιρό από το αστικό κράτος το οποίο, με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διώκει τη δράση του ΚΚ Πολωνίας και ποινικοποιεί την κομμουνιστική ιδεολογία.
Την αντίδραση τους στη ντροπιαστική εκδήλωση τιμής προς τους συνεργάτες των ναζί εξέφρασαν με ανοιχτές επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό, συγγενείς και παιδιά παρτιζάνων αγωνιστών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.