22 Οκτ 2019

Στις 23 Οκτώβρη έχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε!




Στις 23 Οκτώβρη οι γιατροί των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, έχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε και να δώσουμε μαζικό «παρών» στις πανυγειονομικές συγκεντρώσεις, μαζί με όλους τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
Εχουν λόγο να απεργήσουν οι 1.100 συνάδελφοι επικουρικοί, τους οποίους η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, δεν μονιμοποιεί, γιατί πρέπει δήθεν να αποδείξουν «αν αξίζουν, αν έχουν τα κατάλληλα προσόντα» για να είναι μόνιμοι. Οχι αν μπορούν να δουλεύουν σαν γιατροί. Αυτό τους το αναγνωρίζουν. Μόνο που τους καταδικάζουν να εργάζονται χρόνια ολόκληρα σε καθεστώς ομηρίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας, με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης να κρέμεται πάνω τους, πολλές φορές απλήρωτοι για μήνες.
* * *
Εχουν λόγο να απεργήσουν οι 215 συνάδελφοί μας που η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την «αξιοκρατία», επικαλούμενη αόριστα «παρατυπίες που έγιναν στη διαδικασία των κρίσεων», «θυσιάζει» στο βωμό μιας αποπροσανατολιστικής δικομματικής αντιπαράθεσης και αρνείται να διορίσει, κατηγορώντας τους ανερυθρίαστα, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι «παίρνουν τη θέση κάποιου άλλου ικανότερου».
Τι και αν οι συνάδελφοι περίμεναν στωικά από τον Απρίλη του 2018 να «κριθούν» αν είναι «άξιοι» να διοριστούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Τι και αν η πολυαναμενόμενη κρίση ήρθε 17 μήνες μετά; Τι και αν στην πράξη το έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές, γιατρεύοντας ασθενείς, σώζοντας ζωές;
Εχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε γιατί τη στιγμή που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από τις χιλιάδες ελλείψεις, τη στιγμή που χιλιάδες νέοι συνάδελφοι φεύγουν στο εξωτερικό, αντί να στελεχώσουν τα νοσοκομεία με νέους επιστήμονες μόνιμους γιατρούς, σχεδιάζουν να αυξήσουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69.
* * *
Εχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε όλοι εμείς που θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας και να ασκούμε την Ιατρική με επιστημονικά κριτήρια. Ολοι εμείς που αρνούμαστε το εισόδημά μας και η επιστημονική μας εξέλιξη να γίνεται σε βάρος των ασθενών μας. Που αρνούμαστε να εφαρμόζουμε τους κόφτες των DRG που καθιέρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιλοτικά σε 18 νοσοκομεία και η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει να επεκτείνει σε όλα τα νοσοκομεία το αργότερο μέχρι τον Μάη. Που δεν δεχόμαστε να στερούμε από τους αρρώστους μας αναγκαία φάρμακα και εξετάσεις, για να «κοστίζει» λιγότερο στο δημόσιο νοσοκομείο - επιχείρηση ο ασθενής - πελάτης.
Εχουμε κάθε λόγο να απεργήσουμε όλοι εμείς, που στο δίλημμα, νοσοκομεία επανδρωμένα με μόνιμο προσωπικό, με αποκλειστική πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου, σύγχρονων απολύτως δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, αντίστοιχες με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ή νοσοκομεία «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα λειτουργούν με μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση, ελάχιστο μόνιμο προσωπικό, ελαστικά εργαζόμενους και θα παρέχουν υπηρεσίες Υγείας ανάλογα με την τσέπη του ασθενούς, διαλέγουμε το πρώτο.
* * *
Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε. Για να κόψουμε τη φόρα στην κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία πατώντας στο έδαφος που της έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύει και επεκτείνει την επιχειρηματική, ανταποδοτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Σχεδιάζει την είσοδο ιδιωτών γιατρών, την ανάθεση σε ιδιώτες της εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης του εξοπλισμού των νοσοκομείων, τη σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.
Ας μην ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υλοποίηση των «ανθυγιεινών μεταρρυθμίσεων» υποστηρικτές στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις. Ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία του λαού σαν κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του και ταυτόχρονα χρυσωρυχείο για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.
Αυτό φαίνεται να το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, ενώ αρνείται επί μήνες να συναντήσει την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών, έσπευσε να τα πει με την ηγεσία του ΠΙΣ για να ακούσει τις προτάσεις της για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Λες και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία. Μπορεί κάλλιστα ο πρωθυπουργός να επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη της ηγεσίας του ΠΙΣ. Είναι δοκιμασμένοι σύμμαχοι των εκάστοτε κυβερνήσεων. Τη δική μας την έγκριση δεν την έχει. Οι νοσοκομειακοί γιατροί συνένοχοι στο έγκλημα δεν θα γίνουμε.
* * *
Στις 23 Οκτώβρη απεργούμε διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε γιατροί, υγειονομικοί, ασθενείς. Διεκδικούμε σύγχρονα μισθολογικά εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα.
Οι πολύμορφες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές δράσεις του προηγούμενου διαστήματος, εντός και εκτός των νοσοκομείων, τα σωματεία των εργαζομένων που οργανώνουν τον αγώνα, χωρίς αναμονή και αυταπάτες ενάντια στις συνέπειες της συνεχιζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, δείχνουν το δρόμο.

Αφροδίτη ΡΕΤΖΙΟΥ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ