«Το σημερινό κρεσέντο αστυνομικής βίας και καταστολής, που παραβιάζει ακόμα κι αυτούς τους αστικούς νόμους, βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο», τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την αστυνομική επιχείρηση στο Κουκάκι, προσθέτοντας, «οι εικόνες με τις συλλήψεις και τις “κουκούλες”, αλλά και οι καταγγελίες για απειλή και άσκηση βίας, σε βάρος κατοίκων της περιοχής, έρχονται να προστεθούν σε άλλα απαράδεκτα κρούσματα, όπως αυτά του “ξεγυμνώματος” συλληφθέντων».
«Είναι προφανές ότι με αυτές τις πρακτικές οι δυνάμεις καταστολής κάνουν επίδειξη βίας, που στόχο έχει τελικά να τρομοκρατήσει το λαό και να εμπεδώσει το αυταρχικό δόγμα “νόμος και τάξη” της κυβέρνησης» επισημαίνει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του, «σε αυτά τα κρούσματα πρέπει να υπάρχει απάντηση από το εργατικό κίνημα. Την αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική καταστολή, που πάνε χέρι – χέρι, μπορεί να τις αντιμετωπίσει η πάλη του λαού και της νεολαίας».
Δέκα προσαγωγές – Μεταξύ τους και δύο κάτοικοι διπλανού σπιτιού!
Οκτώ άτομα από τις καταλήψεις αλλά και δύο κάτοικοι (πατέρας και γιος) της περιοχής έχουν προσαχθεί από την Αστυνομία, κατά την τριπλή επιχείρηση εκκένωσης κτιρίων στο Κουκάκι.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ, που εισέβαλαν στα κτίρια της οδού Ματρώζου 45, Παναιτωλίου 21 και Αρβάλη 3, προσήγαγαν συνολικά δύο άτομα από το πρώτο, τέσσερα (3 γυναίκες και ένας άνδρας) από το δεύτερο και δύο (ένας άνδρας, μια γυναίκα) από το τρίτο.
Στην επιχείρηση που έγινε στην οδό Ματρώζου, προσήχθησαν και ένας πατέρας με τον γιο του από το διπλανό κτίριο (αριθμός 47), στο οποίο διαμένουν.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό η σύζυγος και μάνα των δύο προσαχθέντων κατήγγειλε ότι αστυνομικοί «τους έβαλαν κάτω, τους έδεσαν τα χέρια και τους πλάκωσαν στο ξύλο» στην ταράτσα του σπιτιού τους, επειδή ζήτησαν να υπάρχει εισαγγελική εντολή για να περάσουν από το σπίτι τους. «Είδα άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει το κεφάλι του γιου μου με το γόνατο στο πάτωμα της ταράτσας» πρόσθεσε, ενώ την ίδια την απείλησαν λέγοντάς της «φύγε γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα». Κατήγγειλε επίσης ότι «στη συνέχεια ήρθε ο εισαγγελέας και έκανε έλεγχο στο σπίτι μας μήπως κρύβουμε καταληψίες, δεν βρήκαν τίποτα, φύγανε, αλλά τον άντρα μου και τα παιδιά μου τα έχουν πάρει δαρμένους και ξυλοδαρμένους στη ΓΑΔΑ».
Κατά την Αστυνομία, οι αστυνομικοί τούς αντιλήφθηκαν στη διάρκεια της επιχείρησης και -όπως λένε- τους είδαν να «αντιδρούν στην επιχείρηση» και ότι συνελήφθησαν παρουσία εισαγγελέα, ενώ αντιδράσεις σημειώθηκαν και από τη μάνα, όταν είδε τον σύζυγο και τον γιο της με χειροπέδες. Επίσης, κατά την Αστυνομία, με εντολή του εισαγγελέα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμά τους, για την περίπτωση που είχαν κρύψει καταληψίες, αλλά δεν βρέθηκε τίποτα.
Όλοι οι προσαχθέντες μεταφέρθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια όπου εξετάζονται, ενώ οι έρευνες στα κτίρια συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί διάφορα αντικείμενα και σημειώσεις στην οδό Ματρώζου.
Στη διάρκεια της επιχείρησης στις οδούς Ματρώζου και Παναιτωλίου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση στην περιοχή. Οι άνδρες της ΕΚΑΜ έσπασαν τις πόρτες και οι αστυνομικοί εισέβαλαν στα κτίρια, όπου προχώρησαν στις προσαγωγές.