8 Φεβ 2020

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΑΠΩΝΙΑΣ


Υποταγμένος στο βωμό του κέρδους ο αθλητισμός - εμπόρευμα
Η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής



Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Επιστημών και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας"» τοποθετήθηκε ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.
Το Κόμμα, τόνισε, βλέπει θετικά τις συμφωνίες που αναπτύσσουν τις φιλίες μεταξύ των λαών, ωστόσο τις εξετάζει προσεκτικά, με βασικό κριτήριο αν τελικά δημιουργούν όρους που βοηθούν να γίνει κάτι τέτοιο ή αν πρόκειται για συμφωνίες που υπηρετούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές επιδιώξεις, που στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των λαών, ενταγμένες στον σχεδιασμό γενικότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Ειδικά για το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας και Αθλητισμού Ελλάδας - Ιαπωνίας ο Μ. Συντυχάκης στάθηκε σε ορισμένους όρους που εμπεριέχονται σε αυτό, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, ο ρόλος της «Ολυμπιακής εκεχειρίας», η «ενίσχυση της διαφάνειας» και ο «εκδημοκρατισμός» του αθλητισμού, η ανταλλαγή για επενδύσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις τους. Πάνω σ' αυτά τα θέματα, είπε, το ΚΚΕ έχει διαφορετική προσέγγιση και γι' αυτό θα ψηφίσει «παρών» στη σχετική ψηφοφορία όταν έρθει στην Βουλή.
Ωραιοποιείται ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων

Αναλύοντας τα κυριότερα σημεία του μνημονίου συνεργασίας, ο Μ. Συντυχάκης ξεκίνησε λέγοντας πως με αυτήν τη συμφωνία ωραιοποιείται ο ρόλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αν και είναι γνωστό πως έχουν εμπορευματοποιηθεί, κυριαρχούν σ' αυτούς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι έχουν μετατραπεί σε πεδίο πολιτικοοικονομικής διαπλοκής και μεγάλων σκανδάλων.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες όχι μόνο δεν καταργούν ή σταματούν έστω για τις 20 - 30 μέρες της διεξαγωγής τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά όλοι αυτοί που βρίσκονται στο υπόβαθρο και είναι οι επικεφαλής της οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι εκείνοι που συμμετέχουν στις αποφάσεις πολεμικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων, ουσιαστικά είναι μέσα στο ίδιο το κόλπο», τόνισε.
Βιτρίνα η «Ολυμπιακή εκεχειρία»
Σχετικά με το θέμα της «Ολυμπιακής εκεχειρίας» ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την υποκρισία των κυβερνώντων όταν την υμνούν, ενώ αυτή στην πράξη συστηματικά παραβιάζεται, αποσιωπούνται οι πραγματικές αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, συγκαλύπτονται οι ευθύνες και κρύβονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί με βάση τους οποίους γίνονται οι πόλεμοι ανά τον κόσμο.
«Είναι υποκρισία από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα η επίκληση της "Ολυμπιακής εκεχειρίας", όταν με δικές τους αποφάσεις εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μάλιστα την ώρα που έρχεται προς επικύρωση η Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις», σημείωσε.
Αθλητικές εγκαταστάσεις - μαγαζιά για το κέρδος

*
Για το ζήτημα της μεταφοράς τεχνογνωσίας για επενδύσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις, εστίασε στην κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές υποδομές στη χώρα μας, όπου η συστηματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση έχουν ως αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις είτε να υποβαθμίζονται είτε να παραδίδονται σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της προσπάθειας του αστικού κράτους να απαλλαγεί από την ευθύνη συντήρησής τους και να τη μεταφέρει στις τοπικές αρχές, χωρίς προσωπικό και χωρίς πόρους.
«Στο θέμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας η κυβέρνηση θα μπορούσε να πει κανείς πως έχει ...προσφέρει πολλά σε ιδέες και πράξεις, όταν προσαρμόζει τη συντήρηση και τη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στα επιχειρηματικά σχέδια για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Δίνει τη δυνατότητα οι αθλητικές ανώνυμες εταιρείες - ΠΑΕ να προχωρούν σε παρεμβάσεις που εξυπηρετούν τη δική τους επιχειρηματική λειτουργία, ενώ καθιερώνει τις λογικές της ανταποδοτικότητας για το λαό», σχολίασε.
Κυριαρχούν οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη
Αναφερόμενος στο ζήτημα της «διαφάνειας» και του «εκδημοκρατισμού» του αθλητισμού, που επικαλείται η κυβέρνηση, ο Μ. Συντυχάκης επισήμανε πως η χώρα μας είναι παράδειγμα προς αποφυγήν. Εστίασε στις τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο, που επιβεβαιώνουν τη σήψη και τη διαπλοκή που υπάρχει στον επαγγελματικό αθλητισμό.
«Είναι φανερό ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, κυριαρχούν το κέρδος και η ανταγωνιστικότητα, ο αθλητισμός από κοινωνικό αγαθό έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα και είναι υποταγμένος στο βωμό του κέρδους, με τεράστια οικονομικά συμφέροντα που έχουν συνδεθεί με τον επαγγελματικό αθλητισμό, που έχει γίνει πεδίο διαπλοκής και σκανδάλων», υπογράμμισε.
Παράλληλα κατήγγειλε το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά αρνούνται πεισματικά να υιοθετήσουν ακόμα και τις αυτονόητες προτάσεις του ΚΚΕ, δηλαδή: Να φύγουν από το υπουργείο Πολιτισμού - Αθλητισμού οι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) και να υπαχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να γίνεται ο έλεγχος στα οικονομικά - περιουσιακά τους στοιχεία και στη βιωσιμότητά τους και να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς αδειοδότησης, κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ