Στην Ινδία βρίσκεται από σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται συμφωνία με την κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι για σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Ινδίας, αλλά και αγορά αμερικανικού πολεμικού εξοπλισμού (drones, ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα) από το Νέο Δελχί.
Για την υποδοχή του Τραμπ, η φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Μόντι έστησε ολόκληρη φιέστα κινητοποιώντας σχεδόν 100.000 ανθρώπους. Ανυπομονούμε να παράσχουμε “τον καλύτερο και πιο τρομερό στρατιωτικό εξοπλισμό” στην Ινδία, δήλωσε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Αχμενταμπάντ, την μεγαλύτερη πόλη και πρώην πρωτεύουσα του δυτικού κρατιδίου Γκουτζαράτ, λίγο μετά την άφιξή του για την πρώτη του αυτή επίσκεψη στη χώρα.
Από την Αχμενταμπάντ, ο Τραμπ θα κατευθυνθεί στην Άγκρα, για να θαυμάσει, μαζί με την σύζυγο του Μελάνια, το ηλιοβασίλεμα στο μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ, πριν μεταβεί στο Νέο Δελχί για συναντήσεις με στελέχη της ινδικής κυβέρνησης και επιχειρηματίες.

Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ

Σε κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου καλούν τα Κομμουνιστικά Κόμματα, αριστερές δυνάμεις και φορείς του αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος της Ινδίας.
Την διαβεβαίωση ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει σε κάθε κινητοποίηση ενάντια στην επίσκεψη Τραμπ έδωσε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (Μαρξιστικό) Σιτάραμ Γιετσούρι, ο οποίος κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό Μόντι ότι δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς στις ΗΠΑ βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας.
Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής του ΚΚ Ινδίας Ντ. Ράτζα, ο οποίος κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στην επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την κυβέρνηση της Ινδίας ότι υποκύπτει στις πιέσεις και τα θελήματα των ΗΠΑ.
Την έντονη αντίθεση τους στην επίσκεψη Τραμπ εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους φορείς του φιλειρηνικού, αντι-ιμπεριαλιστικού κινήματος, οι οποίοι ετοιμάζουν διαδηλώσεις στο Νέο Δελχί.