29 Δεκ 2011

Η ΚΡΙΣΗ


Η ΚΡΙΣΗ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: «Το φάσμα της κρίσης που πλανάται πάνω από την Ευρώπη σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβάλει οι περισσότερες χώρες μειώνοντας τα διαθέσιμα εισοδήματα προκάλεσαν βουτιά στις δαπάνες των νοικοκυριών για χριστουγεννιάτικα δώρα και άλλες αγορές» (το θέμα στα ΝΕΑ).
ΨΥΧΟΔΡΑΜΑ: «Από τη στιγμή που τίποτα στον ορίζοντα δεν προδιαγράφει μια προοπτική εξόδου από την κρίση, το μόνο που μπορεί να περιμένει κανείς είναι μια συνεχή πτώση της εμπορικής κίνησης (...) Ενας βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης είναι η αύξηση του αριθμού των οικογενειών που έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή της οικονομικής ανέχειας. Ενας δεύτερος παράγοντας είναι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος ακόμη και της μεσοαστικής τάξης, που, εκτός από το πρόβλημα της ανεργίας, προκαλείται και από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Κι ένας τρίτος παράγοντας, το ίδιο σημαντικός με τους προηγούμενους, είναι η αβεβαιότητα που διακατέχει την ελληνική κοινωνία. Είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι, αν και έχουν την οικονομική δυνατότητα για γιορτινές αγορές, τις αποφεύγουν, φοβούμενοι τα όσα μπορεί να τους επιφυλάσσει το αύριο» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).
ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ: «Ο επόμενος πρόεδρος στη Γαλλία, ο εκ νέου πανίσχυρος Πούτιν αλλά και ο Ομπάμα θα κληθούν να διαχειρισθούν συσχετισμούς που θα προκύψουν από την επερχόμενη νέα ανάφλεξη στην κρίση της Ευρωζώνης που προσδιορίζεται για τις αρχές του 2012 (...) Η αποτίμηση της σημερινής συγκυρίας στην Ευρωζώνη ως τέλους εποχής δεν θα ήταν υπερβολική» (από άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
ΘΕΟΣΤΑΛΤΟ ΓΛΕΝΤΙ: «Την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς, ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τον εαυτό του σε προκλητική χλιδή εν μέσω οικονομικής κρίσης: θα διοργανώσει το πιο ακριβό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν που ο ίδιος διοργάνωσε ποτέ, πληρώνοντας έξι εκατομμύρια ευρώ για να φιλοξενήσει 300 καλεσμένους στο παραδείσιο νησί Σένιτ Μπαρτς, στην Καραϊβική. Τους καλεσμένους του θα διασκεδάσει το δημοφιλές αμερικανικό ροκ συγκρότημα Red Hot Chili Peppers (...) Το ρεβεγιόν θα εκτυλιχθεί σε δύο επίπεδα: αφενός στην τεράστια έπαυλή του, η οποία αξίζει 69 εκατομμύρια ευρώ, ανήκε κάποτε στην οικογένεια Ρότσιλντ και περιλαμβάνει επιμέρους καταλύματα, πισίνες και μπάνγκαλοους και αφετέρου σε κάμποσες θαλαμηγούς αραγμένες κοντά στην έπαυλη, με "ναυαρχίδα" το σούπερ γιοτ Eclipse του ίδιου του οικοδεσπότη, ένα θηρίο μήκους 180 μέτρων, εννέα καταστρωμάτων και αξίας 360 εκατομμυρίων ευρώ» (στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ