7 Δεκ 2011

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ


ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Φωτίζει για τους σημερινούς αγώνες των γυναικών
Από την εκδήλωση των συλλόγων γυναικών Αγίας Παρασκευής-Βριλησσίων-Χαλανδρίου
Με μαζική συμμετοχή γυναικών και νεολαίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι Σύλλογοι της ΟΓΕ σε Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια και Χαλάνδρι, με θέμα: «Η γυναίκα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα». Ολες και όλοι που βρέθηκαν στην αίθουσα του πάρκου «Μίκης Θεοδωράκης» είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια αναδρομή στην ιστορία και στους αγώνες του γυναικείου κινήματος από τα πρώτα του βήματα μέχρι σήμερα. Μια αναδρομή που έγινε με τρόπο ζωντανό, μέσα από τα κείμενα που διάβασαν μέλη των τριών συλλόγων αλλά και μέσα από το οπτικό υλικό και τα τραγούδια που τα συνόδευσαν.
Την εκδήλωση άνοιξε η Βούλα Λίτσιου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, η οποία στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ιδιαίτερα για τις νέες γυναίκες, τις κάλεσε να γνωρίσουν την ΟΓΕ και τη δράση της και να συμμετάσχουν σε αυτή. Σε μεγάλο βαθμό η νεολαία δε γνωρίζει την ιστορία, τη φύση και το χαρακτήρα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, δε γνωρίζει τη στενή του σχέση με το εργατικό κίνημα και τους ταξικούς αγώνες, δεν έχει υπόψη της τη μεγάλη προσφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην πάλη των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση.
Η εκδήλωση δεν περιορίστηκε στην ιστορική αναδρομή αλλά έφτασε και στο σήμερα: στην ακύρωση των όποιων κατακτήσεων είχαν οι εργαζόμενες, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στην ανισοτιμία των δύο φύλων που εξακολουθεί να υπάρχει και μάλιστα οξύνεται σε σχέση με τις ανάγκες των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα και τις δυνατότητες της εποχής μας. Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, οι σύλλογοι της ΟΓΕ κάλεσαν τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να οργανωθούν, να παλέψουν μαζί με το εργατικό και το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, στο πλευρό του μετωπικού σχήματος του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ. Να μη λείψουν από τους σημερινούς αγώνες αλλά να βαδίσουν το δρόμο για την ουσιαστική ισοτιμία και απελευθέρωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ