16 Ιαν 2012


1920: Το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ
Η φωτογραφία με τους συνέδρους από το 2ο Συνέδριο του ΣΕΚΕ είναι από το «Ριζοσπάστη» της εποχής
Στις 18 Απρίλη 1920άρχισε στην Αθήνα το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ). Το Συνέδριο αποφάσισε την οργανικήπροσχώρηση του ΣΕΚΕ στην Κομμουνιστική Διεθνή και αποδέχτηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια την αρχή της δικτατορίας του προλεταριάτου, καθώς και την αρχή τουδημοκρατικού συγκεντρωτισμού, σαν βάση της οργανωτικής συγκρότησης και της λειτουργίας του. Η προσχώρηση του ΣΕΚΕ στην Κομμουνιστική Διεθνή ήταν το αποτέλεσμα της επικράτησης στο κόμμα των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και της ήττας των θέσεων της Δεύτερης Διεθνούς. Ηταν μια πράξη που δικαιώθηκε ιστορικά και συνέβαλε στη μαρξιστική - λενινιστική οικοδόμηση του Κόμματος.
Το 2ο Συνέδριο ψήφισε νέο καταστατικό και στον αρχικό τίτλο του Κόμματος πρόσθεσε σε παρένθεση τη λέξη «κομμουνιστικό». Ετσι, ο τίτλος του Κόμματος έγινε: «Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας (Κομμουνιστικό)».
Η επικράτηση των επαναστατικών αρχών στο 2ο Συνέδριο επιτεύχθηκε ύστερα από έντονη ιδεολογική πάλη ανάμεσα σε δύο τάσεις. Η μια τάση, που πλειοψήφησε και επικράτησαν οι απόψεις της, εκπροσωπούνταν από οπαδούς της Ενιαίας Πειθαρχίας μέσα στο κόμμα, της ιδεολογικής και οργανωτικής του ενότητας. Απορρίφθηκαν οι απόψεις της δεύτερης τάσης, των οπαδών της ύπαρξης και αντιπαράθεσης ομάδων μέσα στο Κόμμα.
Η σημασία του 2ου Συνεδρίου βρίσκεται στο ότι επιτέλεσε ένα σοβαρό βήμα στο δρόμο για τη διαμόρφωση του ΣΕΚΕ(Κ) σε κόμμα νέου τύπου.
Το 2ο Συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή από τους: Ν. Δημητράτο (γραμματέα), Γ. Δούμα, Ι. Κορδάτο, Μ. Σιδέρη και Π. Δημητράτο. Αναπληρωματικά μέλη τούς: Ν. Δαμίγο και Δ. Λιγδόπουλο. Και Εξελεγκτική Επιτροπή από τους: Αβραάμ Μπεναρόγια, Α. Αρβανίτη και Σ. Κομιώτη.
Δημοσθένης Λιγδόπουλος απουσίαζε από τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου. Εκείνες τις μέρες ήταν στη Μόσχα όπου παρακολουθούσε τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Μετά το τέλος του Συνεδρίου, στο ταξίδι της επιστροφής προς την Ελλάδα δολοφονήθηκε μαζί με τον Ωρίωνα Αλεξάκη από πειρατές της Μαύρης Θάλασσας. Η δολοφονία αυτών των δυο ηρωικών αγωνιστών ήταν σοβαρή απώλεια για το νεαρό τότε κόμμα της εργατικής τάξης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ