16 Ιαν 2012

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ 
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ


Οι καταστροφές που συντελέστηκαν τα τελευταία χρόνια στα δάση από τις πυρκαγιές, με αποκορύφωμα τις εκατοντάδες εστίες που κατακαίουν αυτές τις μέρες τη χώρα και τον τελευταίο πνεύμονα της Αττικής την Πάρνηθα, είναι πελώριο έγκλημα σε βάρος του λαού και πρέπει να σταματήσει. Οι καταστροφές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή τουλάχιστον να είχαν περιοριστεί, εάν υπήρχε πολιτική προστασίας του δασικού μας πλούτου (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα και στο Λεκανοπέδιο Αττικής) και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα ζωτικής σημασίας για το λαό.
Κάθε χρόνο περισσεύουν οι εξαγγελίες για αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος και των δασών, για έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών σ’ αυτά.
Ομως κάθε καλοκαίρι γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσιών, χωρίς να λείπουν και τα ανθρώπινα θύματα. Εκατόν δέκα εστίες φωτιάς σ’ όλη τη χώρα.
Οι κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί όλα αυτά τα χρόνια με την πολιτική τους έχουν παραδώσει τα δάση στο έλεος των καταπατητών και οικοπεδοφάγων, όλων εκείνων που θησαυρίζουν από την εμπορευματοποίηση της γης. Αυτή η πολιτική, είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς. Αρνήθηκαν να διαμορφώσουν ένα ασφαλές νομικό πλαίσιο δασοπροστασίας, πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης. Αντίθετα, η πολιτική τους στηρίζει την καταπάτηση της δημόσιας γης, διευκολύνει τον πλουτισμό και εξυπηρετεί την κερδοσκοπία στη γη με κάθε μέσο. 
Η αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που έγινε το 2001 από το ΠΑΣΟΚ, η προωθούμενη αναθεώρησή του από τη ΝΔ, οι νόμοι που ψηφίστηκαν από τα δυο αυτά κόμματα, διευκολύνουν τις αλλαγές χρήσεων γης, τις καταπατήσεις. Η προώθηση των παραπάνω, αλλά ακόμη και οι συζητήσεις για αυτά αποτελούν την «θρυαλλίδα» για τις πυρκαγιές.
 Χιλιάδες στρέμματα καμένης γης εξαιρούνται από την αναδάσωση.
 Ελάχιστο ποσοστό αναδάσωσης έχει προχωρήσει στις αναδασωτέες περιοχές.
 Εκατοντάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί διεκδικούν τεράστιες δασικές εκτάσεις.
 Η παράνομη δόμηση ενθαρρύνεται.
 Ως δυναμίτες υπέρ των πυρκαγιών λειτουργούν κάθε φορά οι προεκλογικές εξαγγελίες για αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων.
 Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο έλεος των καταπατητών.
 Το δασολόγιο δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί.
 Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των δασών, των δασικών εκτάσεων και των προστατευόμενων περιοχών.
Γίνεται φανερό ότι οι πυρκαγιές αποτελούν τη φυσική κατάληξη της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής και των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» που εξυπηρετεί αυτή η πολιτική.
Αποτελεί εμπαιγμό, πρόκληση και προσβολή της νοημοσύνης του λαού η χρησιμοποίηση ως άλλοθι από την κυβέρνηση των δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ παράλληλα:
 Η πρόληψη έχει εγκαταλειφθεί ουσιαστικά, αλλά και οι πιστώσεις για τον περιορισμό των πυρκαγιών δεν ανταποκρίνονται, σε καμία περίπτωση, στις ανάγκες.
 Είναι τεράστιες οι ελλείψεις σε προσωπικό.
 Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι πολύ λιγότερα των απαιτούμενων και σε μεγάλο βαθμό πεπαλαιωμένα, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζονται συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης και πυροπροστασίας.
Κάθε χρόνο γίνονται όλο και πιο εμφανείς οι ελλείψεις της κρατικής μηχανής σε προετοιμασία και ετοιμότητα που οδηγούν σε αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Ολα σχεδόν επαφίονται στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, των δασικών υπαλλήλων, στις πρωτοβουλίες των κατοίκων:
 Τα δάση παραμένουν ακαθάριστα ακόμα και γύρω από αστικές περιοχές.
 Δεν έχουν διανοιχτεί οι απαιτούμενοι δασικοί δρόμοι. Δεν έχουν γίνει τα απαιτούμενα έργα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως: η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, η ύπαρξη πυροσβεστικών κρουνών, αλλά και έργα υποδομής όπως υδατοδεξαμενές κλπ.
 Χιλιάδες παράνομες χωματερές παραμένουν σε χρήση.
 Η φύλαξη και επιτήρηση ακόμη και των πιο ευαίσθητων περιοχών είναι μηδαμινή.
 Οι καμένες περιοχές παραμένουν απροστάτευτες και δεν εφαρμόζεται σ’ αυτές η απαγόρευση βοσκής.
Το ΚΚΕ επισημαίνει για άλλη μια φορά τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας. 
Προτείνει, για άλλη μια φορά την εφαρμογή μέτρων προστασίας τους και καλεί τον λαό να παλέψει να τα επιβάλει άμεσα:
1. Πλήρη και ακριβή καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.
2. Αμεση αντιμετώπιση με τεχνικά έργα και μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους (πλημμύρες, κατακρημνίσεις, αύξηση θερμοκρασίας, ερημοποίηση, αλλαγή του κλίματος, κλπ).
3. Λεπτομερή σχεδιασμό αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία. Οχι ξύλευση και βοσκή στα καμένα δάση.
4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του Δημοσίου σε όλες τις περιοχές με προτεραιότητα τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.
5. Αμεση εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου, απαγόρευση εγκατάστασης οικοδομικών συνεταιρισμών και οικιστικής ανάπτυξης σε όλα τα δάση.
6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και τα δάση της χώρας.
7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη, επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.
8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων παράνομων χωματερών.
9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως, επίγεια και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, με σταθερές σχέσεις εργασίας.
10. Αναβάθμιση του ρόλου της δασικής υπηρεσίας.
11. Είναι απαραίτητος ο κεντρικός σχεδιασμός, η συγκρότηση ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης της δασικής περιουσίας και δασοπροστασίας. Συγκρότηση συντονιστικών οργάνων κατά περιφέρεια και νομό με αποφασιστικές αρμοδιότητες διοίκησης και όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και με εκτελεστότητα αποφάσεων.
12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος.
Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τους Φορείς τους, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας των δασών, που έχουν απομείνει, στα χέρια τους.
Οι αγωνιστικές δυνάμεις, σε κάθε περιοχή, Δήμο, Νομό και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς να μετατρέψουν τη οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.
Αυτή η λαϊκή δράση μπορεί να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στην πορεία να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Αυτή η δράση αναπτύσσεται σε όλα τα μέτωπα για την προστασία και ανάπτυξη των κοινωνικών, οικονομικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και άρρηκτα συνδεδεμένων με αυτά, την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών. 
Είναι ευκαιρία στις ερχόμενες εκλογές να καταδικάσουν και με την ψήφο τους αυτά τα κόμματα. Να ενισχύσουν τον μόνο ουσιαστικό αντίπαλο αυτής της πολιτικής, που είναι το ΚΚΕ.
Αθήνα, 29.6.2007
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ 
ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Το ΚΚΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό της εργατικής τάξης και των ανέργων της Κοζάνης για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
 Η βίαιη καταστολή των αγανακτισμένων κατοίκων και ανέργων από τη μία δείχνει το αυταρχικό κυβερνητικό πρόσωπο, από την άλλη αναδείχνει ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα, που ο ξυλοδαρμός των εργατών από τα ΜΑΤ αποτελεί συνέπειά του: Τα αντιλαϊκά αποτελέσματα της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων (ιδιωτικοποιήσεων κλπ), μια πολιτική που την ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και την συνεχίζει η ΝΔ.
Επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της ΔΕΗ, ότι στο κέντρο της προσοχής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκεται ο εργαζόμενος άνθρωπος, όπως ισχυρίζονται υποκριτικά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για τα συμφέροντά του δεν γίνονται προσλήψεις επαρκούς και μόνιμου προσωπικού, συνεχίζεται το δουλεμπόριο, ενώ δεν μετεγκαθίστανται οι πληττόμενοι οικισμοί.
Αποτελεί κινδυνολογία ότι οι καταλήψεις θα οδηγήσουν σε διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας. Στόχος της κινδυνολογίας είναι να κτυπηθεί η κινητοποίηση στη ΔΕΗ.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ κατά των κατοίκων και ανέργων των χωριών της Κοζάνης Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου. 
Η ανάπτυξη της πάλης για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ του ΚΚΕ, αποτελούν καίρια ζητήματα και για το μέλλον των εργαζομένων στη ΔΕΗ
Αθήνα, 9.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΓΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ
 ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 
ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθιά θλίψη και την οργή του για τον άδικο χαμό των τριών εποχικών δασοπυροσβεστών και το βαρύτατο τραυματισμό ενός ακόμα. Απαιτεί να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. 
Η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες και για τις πυρκαγιές που κατακαίουν τα δάση και για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι δασοπυροσβέστες. Από τη μια η πολιτική της που εμπορευματοποιεί τη γη και το περιβάλλον ευνοεί τους εμπρησμούς των δασών και από την άλλη οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, σε προσωπικό, σε εκπαίδευση υπονομεύουν τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, εκθέτοντας διαρκώς σε μεγάλους κινδύνους τις ζωές των πυροσβεστών. 
Το ΚΚΕ έχει εγκαίρως προειδοποιήσει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, για τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Εχει επανειλημμένα καταγγείλει τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και τις άθλιες και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των δασοπυροσβεστών, απαιτώντας κάλυψη των αναγκών, μονιμοποίηση και εκπαίδευση των εποχικών δασοπυροσβεστών. 
Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Η καταστροφή των δασών δεν θα σταματήσει, ούτε οι κίνδυνοι για τους δασοπυροσβέστες, όσο συνεχίζεται η αντιλαϊκή και αντιδασική πολιτική. Ο λαός μπορεί και πρέπει να τη σταματήσει με την πάλη του.
Αθήνα, 11.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Στις 2 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποίησε διάβημα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής, καταθέτοντας υπόμνημα με το οποίο επεσήμαινε τις κρατικές και κυβερνητικές ευθύνες και προειδοποιούσε για την ανάγκη λήψης μέτρων στις περιοχές του Υμηττού, της Πεντέλης και του Ποικίλου Ορους Αιγάλεω. Δυστυχώς και αυτή τη φορά η φωνή ήταν βοώντος εν τη ερήμω.
Η πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, που δεν διαμορφώνει το κτηματολόγιο - δασολόγιο και που νομιμοποιεί τους καταπατητές, έδωσε και πάλι τα θλιβερά της αποτελέσματα. Μετά την Πάρνηθα, το Πήλιο και άλλες περιοχές, ήρθε η σειρά του Υμηττού να υποστεί τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται τουλάχιστον εδώ και 20 χρόνια απ’ όλες τις κυβερνήσεις.
Η λαϊκή κινητοποίηση πρέπει να ενταθεί με στόχο καίριο: Την κατάργηση των δασοκτόνων νόμων, την επάνδρωση της Πυροσβεστικής με εκπαιδευμένο και επαρκές προσωπικό, τη λήψη άμεσων μέτρων για να ενισχυθεί ο τομέας της πρόληψης, της προστασίας και της δασοπυρόσβεσης. Και ενός μέτρου καμένης γης πρέπει να εμποδιστεί η οικοπεδοποίηση, καθώς και να απαιτήσει ο λαός την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων.
Αθήνα, 17.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ 
ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Παραμένει ζητούμενο για το Κυπριακό η δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής, πολιτικά ανεξάρτητης Ομοσπονδίας, χωρίς στρατεύματα κατοχής και ξένες βάσεις, με μια ενιαία πολιτική παρουσία, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα.
Η λαϊκή ετυμηγορία, που απέρριψε πανηγυρικά το «σχέδιο Ανάν», συνεχίζει να κρατά ζωντανή αυτή την επιδίωξη, παρά και ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Το ΚΚΕ εκφράζει και πάλι τη συμπαράστασή του στον λαό της Κύπρου για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Παραμένει σταθερά αλληλέγγυο στον λαό της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους. 
Αθήνα, 19.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΝΤΕΡ 
ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΙΛΟΤΩΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οι δύο νεκροί χειριστές του πυροσβεστικού αεροπλάνου είναι τα τραγικά θύματα της δασοκτόνας πολιτικής των κυβερνήσεων.
Το τραγικό γεγονός δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα σε υλικά μέσα και προσωπικό, καθώς και από την καταπόνηση των Πυροσβεστών που δίνουν ηρωικό αγώνα για τις κατασβέσεις των πυρκαγιών.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει τώρα στην άμεση κάλυψη των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος, στην εξαγγελία συγκεκριμένου σχεδίου για ενιαίο φορέα δασοπροστασίας με πλήρη εξοπλισμό χωρίς εποχιακούς εργαζόμενους.
Αθήνα, 23.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΑ 33 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Παρά τους σημαντικούς λαϊκούς αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες που αναπτύχθηκαν μετά την κατάρρευση της στρατιωτικής δικτατορίας, η κατάσταση χειροτερεύει διαρκώς. 
Αυτό αποδείχνει η τρομοκρατία που ασκεί η εργοδοσία στους τόπους δουλειάς, η συνεχής ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής, η ολομέτωπη επίθεση των αστικών κομμάτων και της ΕΕ σε στοιχειώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Ετσι, τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται, 33 χρόνια μετά, είναι δύο:
Πρώτον, είναι τυπικό και ασφυκτικό για τα λαϊκά δικαιώματα το πλαίσιο μιας δημοκρατίας που περιορίζεται στην ψήφο κάθε 4 χρόνια. 
Δεύτερον, ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων πρέπει να αλλάξει δραστικά, σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο αμιγώς πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την ενίσχυση του ΚΚΕ και γενικά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. 
Αθήνα, 23.7.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οπως έχει υπογραμμίσει πολλές φορές το ΚΚΕ, εμπρηστής των δασών είναι διαχρονικά η αντιλαϊκή δασοκτόνα πολιτική. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ακέραιες δικές της ευθύνες για τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.
Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα μέτρα, έστω και τώρα. Να ενισχύσει δραστικά το Πυροσβεστικό Σώμα και τις δασικές υπηρεσίες με επαρκή σύγχρονα μέσα και εξειδικευμένο, εκπαιδευμένο προσωπικό. Να μονιμοποιηθούν οι εποχιακά απασχολούμενοι. Να εκλείψει το φαινόμενο της εποχιακής απασχόλησης. 
Η ανάγκη λήψης των παραπάνω μέτρων έχει αναδειχθεί με τραγικό τρόπο. Ο ηρωικός αγώνας των πυροσβεστών και των εθελοντών, που έχει στοιχίσει και σε ανθρώπινες ζωές, είναι άνισος απέναντι στις πυρκαγιές, εξαιτίας των τεράστιων κενών που υπάρχουν. Είναι επείγουσα ανάγκη η επαναχάραξη της πολιτικής πρόληψης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, με την αξιοποίηση των προτάσεων των αρμόδιων επιστημονικών και άλλων φορέων και τη δημιουργία ενιαίου φορέα, η λήψη των αναγκαίων μέτρων που θα αποτρέψουν την καταπάτηση και την οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων και θα εξασφαλίσουν την αναδάσωσή τους.
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει τις κυβερνητικές ευθύνες και στη συνεχιζόμενη καθυστέρηση της σύνταξης ΔΑΣΟΛΟΓΙΟΥ –ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, γεγονός που συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη νομιμοποίηση των παρανομιών που έχουν γίνει διαχρονικά.
Το ΠΓ επαναλαμβάνει τις θέσεις που το ΚΚΕ έχει διατυπώσει σε σειρά περιπτώσεων:
1. Να σταματήσει η αντιδασική συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ. Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, ο 998 της ΝΔ του ΄79 που αποχαρακτήρισε 25 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε χορτολιβαδικά, καθώς και του ΠΑΣΟΚ το 1987, που αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και τα χαρακτήρισε βοσκοτόπια. Να καταργηθεί ο εκτελεστικός νόμος του 2003 που έγινε σε αντιστοιχία με την συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001 και που τον εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ. Η αναδάσωση να συμπεριλάβει όλα τα καμένα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Να θεωρηθεί παράνομη η οικοπεδοποίηση των δασικών εκτάσεων με τα κτίσματα που περιέχουν.
2. Να ανοίξει ο «φάκελος Πεντέλη», επίσης της Ιπποκρατείου Πολιτείας, ώστε να καταγραφεί όλη η διαδικασία με την οποία οικοπεδοποιήθηκαν οι περιοχές και συνεχίζεται ως σήμερα το έγκλημα. Πρόκειται για δυο καραμπινάτα εγκλήματα, οι ένοχοι των οποίων δεν πρέπει να μείνουν άγνωστοι, έστω και αν θεωρηθεί ότι έχουν παραγραφεί τα αδικήματά τους. Ειδικότερα για την Πάρνηθα, το καθεστώς του Εθνικού Δρυμού να συμπεριλάβει και την ευρύτερη περιοχή στο Τατόι.
3. Να γίνουν δημόσια ιδιοκτησία, ακόμα και με τη μορφή της δήμευσης, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή άλλες εταιρίες, επίσης και από την Εκκλησία. 
4. Να ακυρωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για κάποια μεγάλα έργα που δεσμεύουν ελεύθερη γη που μπορεί να μετατραπεί σε πράσινο. Ενδεικτικά αναφέρουμε την περιοχή στο Βοτανικό όπου για ένα γήπεδο που απαιτεί 40-50 στρέμματα (για το οποίο το ΚΚΕ έχει εκφράσει την αντίρρησή του), διατίθενται 220 στρέμματα. Να μη τσιμεντοποιηθεί ο Ελαιώνας. Το ίδιο ισχύει για το Φαληρικό Δέλτα με βάση τη συμφωνία με το ίδρυμα Νιάρχου, όπου αντί για υψηλό πράσινο θα κτιστούν πολιτιστικά και ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Να μη τσιμεντοποιηθεί ο χώρος του Ελληνικού, το δάσος Συγγρού, ο χώρος στη Φιλαδέλφεια, στο Πάρκο Βασιλίσσης, στου Βεΐκου, το Ποικίλον Ορος, το Πάρκο στο Γουδί, τα Λιπάσματα στη Δραπετσώνα, τα στρατόπεδα που δίνονται αντιπαροχή. Να σταματήσει η επέλαση των απογόνων Νάστου στην Ηλιούπολη.
Ανάλογη πρόβλεψη να υπάρξει για όλες τις αντίστοιχες περιοχές της χώρας, όπως στη Χαλκιδική, στο νομό Θεσσαλονίκης, Πιερίας και άλλες, όπου συντελείται εισβολή μεγαλοεπιχειρηματιών.
5. Αμεσα μέτρα για τη προστασία από τις βροχές και τις πλημμύρες του εδάφους των καμένων περιοχών.
6. Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες που θα καλύπτουν το 100% της ζημιάς στην παραγωγή και του αγροτικού κεφαλαίου. Πάγωμα των δανείων για μια πενταετία και προνομιακή δανειοδότηση.
Το ΠΓ θεωρεί ότι στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών δεν πρόκειται να προσφέρει μια σύσκεψη των αρχηγών των κόμματων, ακόμα περισσότερο που θα απουσιάζουν από αυτή οι αρμόδιοι φορείς (πυροσβέστες, δασικές υπηρεσίες κ.ά). Οι θέσεις των κομμάτων είναι γνωστές και σε μια σύσκεψη απλώς θα ανακυκλωθούν. Μια κομματική διαβούλευση θα μπορούσε να γίνει στη Βουλή, με κοινοβουλευτική διακομματική σύσκεψη και με την παρουσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των δασοφυλάκων, δασολόγων και πυροσβεστών. Αλλωστε υπάρχουν κοινά πορίσματα, τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλέσει σύσκεψη, το ΚΚΕ θα συμμετάσχει.
Η προστασία των δασών πρέπει πιο ουσιαστικά να γίνει υπόθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος που αντιπαλεύει τη γενική αντιλαϊκή πολιτική. Οσο η γη θα είναι εμπόρευμα, οι πυρκαγιές θα είναι αναπόφευκτες στον ένα ή στον άλλο βαθμό.
Αθήνα, 24.7.2007
Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΑ 54 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΟΝΚΑΔΑ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΚ ΚΟΥΒΑΣ


Αγαπητοί σύντροφοι
Με την αφορμή της επετείου της επίθεσης στο στρατώνα της Μονκάδα στο Σαντιάγκο της Κούβας, στις 26 Ιούλη 1953, η ΚΕ του ΚΚΕ σας απευθύνει θερμό συντροφικό χαιρετισμό. Η ενέργεια αυτή των κουβανών επαναστατών, με την ηγεσία των Φιντέλ και Ραούλ Κάστρο, παρά την ήττα, άνοιξε μια νέα φάση στην πάλη του κουβανικού λαού που κορυφώθηκε με την επικράτηση της επανάστασης 6 χρόνια αργότερα. 
Επιβεβαιώνουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη με το λαό της Κούβας και την επανάσταση. Με αγανάκτηση βλέπουμε ό,τι οι 5 κουβανοί πατριώτες συνεχίζουν να παραμένουν άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ. Καταδικάζουμε την προκλητική ενέργεια των αμερικανικών αρχών να αρνηθούν την επίσκεψη στους 5, ομάδας ευρωβουλευτών από πέντε χώρες. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη λαϊκή πάλη και τη διεθνιστική αλληλεγγύη οι 5 πατριώτες θα απελευθερωθούν.
Πιστεύουμε ότι η κλιμάκωση στην Ευρώπη των αγώνων του κινήματος αλληλεγγύης θα συμβάλλει αποφασιστικά στον τερματισμό των εκβιασμών και των πιέσεων της ΕΕ απέναντι στον Κουβανικό λαό και στην ακύρωση της διαβόητης «κοινής θέσης».
Επέτειοι σαν της 26ης Ιουλίου έχουν ξεχωριστή σημασία σήμερα που οι λαοί υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού και τον αρνητικό συσχετισμό των δυνάμεων. Γιατί μας θυμίζουν πως ανεξάρτητα του πόσο ισχυροί είναι οι εκμεταλλευτές, οι καταπιεσμένοι είναι που τελικά επικρατούν με την αντίσταση και τον αγώνα τους. Η ιστορία θα συνεχίζει να δικαιώνει τους λαούς και όχι την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.
Αθήνα, 24.7.2007
Η ΚΕ του ΚΚΕ


ΟΙ ΛΑΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΕ


ΕΚΚΛΗΣΗ 21 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 
ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξελίσσεται σε πολιτική, οικονομική και στρατιωτική «υπερδύναμη». 
Οι ηγέτες της ΕΕ, που δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των λαών, αλλά των μεγαλοβιομήχανων, των τραπεζών και του ιμπεριαλισμού, έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους στη κατεύθυνση αυτή.
Η λεγόμενη «Συνθήκη για ένα Σύνταγμα για την Ευρώπη» (Ευρωσύνταγμα) που εξυπηρετούσε την επιτάχυνση αυτής της στρατηγικής σημασίας επιλογής, κατέρρευσε μετά την απόρριψή της από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας και ως αποτέλεσμα της αντίστασης ευρύτερων δυνάμεων των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ. 
Οι κυρίαρχες δυνάμεις στην ΕΕ επιδιώκουν τώρα τη σύναψη της λεγόμενης «Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης» ή της «Συνθήκης της ΕΕ» (Ευρωσυνθήκη). Σκοπός τους είναι, μέσω και θεσμοθετημένων μορφών, η επιβολή και η εφαρμογή, σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση και ενάντια στα συμφέροντα των λαών, της πολιτικής κατεδάφισης των κοινωνικών κατακτήσεων, της επιβολής του μιλιταρισμού.
Η στρατιωτική πολιτική της ΕΕ ανταγωνίζεται εξίσου την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η εξάρτησή της από τις ΗΠΑ. 
Το «Ευρωσύνταγμα» μετονομάστηκε σε «Ευρωσυνθήκη» με αποκλειστικό σκοπό να στερηθούν οι λαοί το αναφαίρετο δικαίωμά τους να αποφανθούν με άμεσο τρόπο για τις ρυθμίσεις αυτές. Αποφασίστηκε η Συνθήκη να συζητηθεί και να υιοθετηθεί κεκλεισμένων των θυρών, από μια διακυβερνητική διάσκεψη. 
Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά κόμματα που υποστηρίζουν την έκκληση, λένε ΟΧΙ στη νέα αυτή Συνθήκη και απορρίπτουν τη διαδικασία υιοθέτησής της πίσω από τις πλάτες των λαών. 
Τα κόμματα θεωρούν ότι όλοι, εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, άνεργοι, άστεγοι, μαθητές και φοιτητές πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους πολιτικούς, ανεξάρτητα αν η εθνική νομοθεσία επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων ή όχι. 
Απαιτούμε τη δημοσιοποίηση ολόκληρου του περιεχομένου της «Συνθήκης της ΕΕ» συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των συνοδευτικών πρόσθετων ρυθμίσεων.
Απαιτούμε την υποβολή της «Ευρωσυνθήκης» στην κρίση όλων των λαών των χωρών - μελών της ΕΕ.
Κάνουμε έκκληση στους πολίτες στις χώρες - μέλη της ΕΕ: 
Να πούνε ΟΧΙ στην οργανωμένη κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων και στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ.
Να πούνε ΟΧΙ στην «Ευρωσυνθήκη». 
Αθήνα, 24.7.2007
 Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου (Βαλονία, Βρυξέλες)
Κόμμα Εργασίας Βελγίου
Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας, Τσεχία
Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα 
Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
ΑΚΕΛ, Κύπρος
Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας
Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας 
Κομμουνιστικό Κόμμα Φλάνδρας 


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΚΙ (Μ)


Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταδικάζει τις βίαιες επιθέσεις της αστυνομίας ενάντια στους ειρηνικούς διαδηλωτές, τη δολοφονία 8 διαδηλωτών και τη σύλληψη χιλιάδων που έγιναν από την κυβέρνηση του κόμματος του Κογκρέσου στο κρατίδιο του Αντρα Πραντές στην Ινδία. Καταδικάζουμε ιδιαίτερα τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του ΚΚΙ (Μ) και του ΚΚΙ και εκφράζουμε την υποστήριξη μας στα δίκαια αιτήματα των διαδηλωτών για γη και σπίτια για τους φτωχούς.
Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι από το μέγεθος και τη βιαιότητα της καταστολής καθώς και για τις ειδήσεις που αφορούν τις προθέσεις της τοπικής κυβέρνησης όχι μόνο να μην αναγνωρίσει τη νομιμότητα του βασικού αιτήματος για μια αγροτική μεταρρύθμιση για τους φτωχούς αλλά αντίθετα, να ποινικοποιήσει αυτήν την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση και γενικότερα, την πολιτική δράση που αναπτύσσεται από τους κομμουνιστές.
Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση των συντρόφων που έχουν συλληφθεί καθώς και όλων των διαδηλωτών και την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για τις αγριότητες της αστυνομίας.
Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη των κομμουνιστών και των λαϊκών κινημάτων στη χώρα μας και την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας σ’ ένα διεθνές κίνημα αλληλεγγύης.
Παρακαλούμε διαβιβάστε τους μαχητικούς χαιρετισμούς μας σε όλους τους συντρόφους και φίλους σας.
Αθήνα, 1.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 
ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007 - 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να λάβουν τίποτα και δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τα 24,6 δις € του ΕΣΠΑ (Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς) 2007 - 2013. Αντίθετα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους για να στηριχθεί η περιβόητη Στρατηγική της Λισσαβόνας, που θυσιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων.
Είναι ενδεικτικό ότι από τα 24,6 δις € δεν προβλέπεται ούτε ένα ΕΥΡΩ να κατευθυνθεί προς την κάλυψη λαϊκών αναγκών και για ζωτικά έργα υποδομής για τη δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα, τη διαχείριση νερού, την αντισεισμική θωράκιση κλπ. 
Η κυβέρνηση αναφέρεται στην ενίσχυση της απασχόλησης και προωθεί στην πράξη τη συντριβή κάθε πλαισίου σταθερής και πλήρους εργασίας. Βαφτίζει μέτρα κοινωνικής συνοχής ορισμένα ψίχουλα που θα μοιράσει επιλεκτικά σε ομάδες απόλυτης εξαθλίωσης για να συγκαλύψει τις ευθύνες της. Ενώ στο όνομα των δήθεν μειωμένων αντοχών της οικονομίας αρνείται να υλοποιήσει τις προτάσεις του ΚΚΕ για 1300 ευρώ βασικό μισθό, κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1050 ευρώ. 
Το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 εισάγει φορείς υλοποίησης και ειδικές υπηρεσίες που παρακάμπτουν ακόμα και το σημερινό πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Επιχειρεί να διασφαλίσει την ευελιξία της κυβέρνησης στη διανομή των έργων ανάμεσα στους ισχυρούς ιδιωτικούς ομίλους, ενώ παράλληλα επιβαρύνει με πρόσθετο διαχειριστικό κόστος τους φορολογούμενους. Βοηθά στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενισχύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο των τραπεζών και τους μεγάλους ομίλους στην υλοποίηση των έργων.
Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει με τον αγώνα και την ψήφο του την ήδη συσσωρευμένη αρνητική πείρα του σχετικά με το ποιος ωφελήθηκε από τα προηγούμενα κοινοτικά και εθνικά αναπτυξιακά προγράμματα. Να δώσει έτσι ουσιαστική απάντηση και στην αντιλαϊκή πολιτική. Η διέξοδος βρίσκεται στον αντίποδα των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και γενικότερα του ευρωμονοδρόμου. 
Αθήνα, 1.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Οι αλλαγές που έγιναν στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, όπως προκύπτει σαφέστατα και από τη συνέντευξη της Μ. Γιαννάκου, δεν αλλάζουν το αντιπαιδαγωγικό και αντιδραστικό πλαίσιο του βιβλίου, όπως αναμενόταν και είχε εξαγγελθεί από την υπουργό Παιδείας. Η διανομή του βιβλίου «Ματωμένα Χώματα» στους μαθητές του Δημοτικού αποτελεί πυροτέχνημα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το πνεύμα των νέων βιβλίων και προγραμμάτων, από τα οποία έχει εκτοπιστεί η προοδευτική λογοτεχνία όπως και κάθε ιδέα που μπορεί να προκαλέσει βαθύτερες σκέψεις και προβληματισμό στους μαθητές. 
Το βιβλίο παραμένει στο «παιδαγωγικό» πλαίσιο των νέων προγραμμάτων που αναπαράγουν στο έπακρο την αποσπασματικότητα, τη σύγχυση, το σχετικισμό, την ιδεολογική μεροληψία και καταστέλλουν τη δημιουργικότητα των μαθητών.
Το ΚΚΕ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή το βιβλίο Ιστορίας ως βιβλίο που προπαγανδίζει τις ιμπεριαλιστικές αρχές και αξίες, στρέφεται κατά των κοινωνικών αγώνων του 20ού και των προηγούμενων αιώνων, διαγράφει την κοινωνική πάλη της εργατικής τάξης και του λαού στην Ελλάδα και διεθνώς. Εντάσσεται στη γενικότερη επιχείρηση να ξαναγραφτεί η ιστορία. Παραποιεί πολλά γεγονότα και σκόπιμα αποσιωπά άλλα. Ταυτόχρονα το ΚΚΕ κατήγγειλε την κριτική που γίνεται στο βιβλίο από εθνικιστική σκοπιά, που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου ιμπεριαλιστικού νομίσματος.
Το ΚΚΕ πιστεύει ότι είναι χρέος των εκπαιδευτικών να διδάξουν στους μαθητές την ιστορική αλήθεια, απομονώνοντας ταυτόχρονα τις εθνικιστικές κραυγές. 
Αθήνα, 2.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΚΡ - ΚΚΡ


Αγαπητοί σύντροφοι,
Η ΚΕ του ΚΚΕ, εκ μέρους των μελών και φίλων του Κόμματός μας, εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Κόμμα των κομμουνιστών της Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Το ΚΕΚΡ-ΚΚΡ βρέθηκε στο στόχαστρο των κυρίαρχων δυνάμεων της καπιταλιστικής Ρωσίας, που επιδιώκουν να περιορίσουν τις δυνατότητές του για πολιτική δράση και παρέμβαση στις εξελίξεις κι αν είναι δυνατόν ακόμη να το εξαφανίσουν από το πολιτικό πεδίο.
Οι ρωσικές αρχές, για να πετύχουν τους στόχους τους, δεν δίστασαν να καταπατήσουν την ίδια την αστική νομιμότητα, την οποία επικαλούνται. Οι χοντροκομμένες μεθοδεύσεις σε βάρος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που έχουν σαφή πολιτική σκοπιμότητα, δείχνουν, αυτή τη φορά στο ρωσικό λαό, όχι μόνον την ταξικότητα της αστικής δικαιοσύνης, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τη «δημοκρατία» και τις «δημοκρατικές ελευθερίες» όλοι αυτοί που στο παρελθόν κατηγορούσαν το σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ.
Το ΚΚΕ καταδικάζει τις νέες διώξεις σε βάρος του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ, που προστίθενται στις απαράδεκτες νομικές διατάξεις που προβλέπουν την παράδοση και τον έλεγχο από τις κρατικές υπηρεσίες των προσωπικών δεδομένων 50 χιλιάδων μελών του κόμματος όπως και σωρεία άλλων «αρμοδιοτήτων» ελέγχου κι επέμβασης των κρατικών αρχών στα εσωτερικά των πολιτικών κομμάτων της Ρωσίας.
Είναι προφανές ότι η απόφαση «εξάλειψης» του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ αποσκοπεί στο να βάλει νέα εμπόδια στο δίκαιο αγώνα σας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, της πάλης για τον σοσιαλισμό.
Οι κομμουνιστές της Ελλάδας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ και τη σιγουριά μας πως οι κατασταλτικές αποφάσεις δεν θα τους κλονίσουν από τον δρόμο του αγώνα, που έχουν επιλέξει! Είμαστε επίσης βέβαιοι, πως και ο λαός της Ρωσίας, της χώρας όπου έγινε η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, της οποίας φέτος τιμούμε τα 90 χρόνια της, θα δώσει την ανάλογη απάντηση σ’ εκείνους που τόλμησαν να μεθοδεύσουν την «εξάλειψη» του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.
Οι αντικομμουνιστικές μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν!
Αθήνα, 2.8.2007
Η ΚΕ του ΚΚΕ






ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ 
ΤΟΥ «ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Η εξαγγελία του «Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής» και των επιδομάτων ελεημοσύνης από την κυβέρνηση, είναι μέτρα προσβλητικά και επικίνδυνα για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. 
Η φτώχια δεν αντιμετωπίζεται με επιδόματα φτωχοκομείου αλλά με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Ο κύριος στόχος της κυβέρνησης με αυτά τα μέτρα -εκτός από την εξαπάτηση- είναι να αξιοποιήσει την εξαθλίωση και τα επιδόματα διαχείρισής της για να ρίξει ακόμα πιο χαμηλά τους μισθούς και τις συντάξεις και να κλιμακώσει την επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Με αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση ομολογεί αυτό που προεκλογικά επιχειρεί να κρύψει, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: Οτι μετά τις εκλογές θα πάρουν χειρότερα μέτρα στα κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, στο εισόδημα, όπως επιτάσσουν οι συναποφάσεις τους στην ΕΕ και η υλοποίηση της στρατηγικής της Λισσαβόνας. 
Η φτώχια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν χτυπηθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο πρέπει να απορρίψουν την πολιτική και τα κόμματα που υπηρετούν το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Με την πάλη και την ψήφο τους να διεκδικήσουν την κάλυψη των σημερινών τους αναγκών. Σταθερή εργασία για όλους, 5ήμερη, 7ωρη, 35ωρη, κατώτερο βασικό μισθό 1.300 ευρώ, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους. Λαϊκή αντεπίθεση τώρα με ισχυρό ΚΚΕ. 
Αθήνα, 8.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ


Αγαπητοί σύντροφοι 
Με αφορμή την 70ή επέτειο από την 1η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΚΚ Βενεζουέλας που συνήλθε στις 8 Αυγούστου 1937 η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σας απευθύνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς.
Η πρώτη εθνική συνδιάσκεψη σηματοδότησε μια νέα φάση ανάπτυξης του ΚΚΒ και του εργατικού κινήματος στη χώρα σας. Οι εμπειρίες από το διεθνές επαναστατικό κίνημα επιβεβαιώνουν την ανάγκη ύπαρξης ενός αυτοτελούς, ταξικού, μαρξιστικού-λενινιστικού, ισχυρού Κομμουνιστικού Κόμματος τόσο για την προώθηση της συμμαχίας των αντιιμπεριαλιστικών δημοκρατικών δυνάμεων όσο και για την επιτυχή έκβαση του αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό.
Οι έλληνες κομμουνιστές βρίσκονται σταθερά αλληλέγγυοι με τον αγώνα που διεξάγετε, μαζί με τις υπόλοιπες επαναστατικές δυνάμεις της χώρας, για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και συνομωσιών, και την εμβάθυνση της βολιβαριανής διαδικασίας στην κατεύθυνση του σοσιαλισμού.
Αθήνα, 8.8.2007
Η ΚΕ του ΚΚΕ


ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ


Αγαπητοί σύντροφοι
Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΚ στις 15 Αυγούστου 1926, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμούς συντροφικούς χαιρετισμούς στους ΑΚΕΛιστές και τις ΑΚΕΛίστριες που δικαίως αισθάνονται περήφανοι για την ηρωική ιστορία αγώνων, θυσιών και προσφοράς του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ στην εργατική τάξη και το λαό της Κύπρου. 
Η ίδρυση του κόμματος της εργατικής τάξης και των εργαζομένων στην Κύπρο ήταν μια ιστορική αναγκαιότητα που ωρίμασε στους ταξικούς αγώνες και με την επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917 στη Ρωσία. Μπήκε επικεφαλής των αγώνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Πάλεψε με συνέπεια ενάντια στον εθνικισμό, τις αντιδραστικές ιδέες, το σκοταδισμό. Για αυτό πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών και των αντιδραστικών δυνάμεων. 
Οι Ελληνες και Κύπριοι κομμουνιστές συνδέθηκαν με ισχυρούς αδερφικούς δεσμούς μέσα σε σκληρούς αγώνες και δύσκολες συνθήκες. Τα κόμματά μας έχουν οικοδομήσει στενές συντροφικές σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης στην κοινή μας πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των εργαζομένων, το σοσιαλισμό.
Εκφράζουμε την αμέριστη υποστήριξη του ΚΚΕ στο δύσκολο αγώνα που διεξάγετε σήμερα ενάντια στην κατοχή, για δίκαιη, ειρηνική λύση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου 1977 - 1979, που προνοούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Λύση που να αποκαθιστά την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα. Για Κύπρο ανεξάρτητη, κοινή πατρίδα για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.
Ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία σε όλους τους αγώνες σας, και ιδιαίτερα στη μάχη που δίνετε ενόψει των προεδρικών εκλογών. 
Αθήνα, 13.8.2007
Η ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΝΑΣΣΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του αγωνιστή Κώστα Νάσση. 
Τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ θα θυμούνται πάντα τη συνέπεια και την ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίσθηκε ο Κ. Νάσσης τα συμφέροντα της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς σε φυλακές και εξορίες, από τη θέση του προέδρου του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, καθώς και από άλλες θέσεις του λαϊκού κινήματος που βρέθηκε. Η ακράδαντη πίστη του Κ. Νάσση και οι αγώνες του για να αναπτυχθεί και να δυναμώσει η συνεργασία της αγροτιάς με την εργατική τάξη και στην κοινή προοπτική, αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη. 
Αθήνα, 20.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΚΚΙ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ 
ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Με το ΔΗΚΚΙ είχαμε και έχουμε συγκεκριμένη συνεργασία σε επιμέρους μέτωπα πάλης, δεν έχει όμως εξελιχθεί σε γενική πολιτική συνεργασία. Ωστόσο, συζητήσαμε μαζί του τη συνεργασία στο εκλογικό επίπεδο, διασφαλίζοντας το ίδιο το ΔΗΚΚΙ να έχει τη δική του αυτοτέλεια και τη διακριτή πανελλαδική συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. 
Τελικά η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ με δική της ευθύνη υπέκυψε σε δολώματα και πειρασμούς για ανταλλάγματα που, κατά τη γνώμη μας, ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλιστούν, το φέρνουν πολύ κοντά στον κίνδυνο να δώσει προεκλογικά και μετεκλογικά αντιπαροχές σε αντίθεση με βασικές θέσεις που έχει υποστηρίξει και οι οποίες δεν ήταν σύμφωνες με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. 
Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βάση μιας συμμαχίας -και εκλογικής- δεν μπορεί να είναι τα ανταλλάγματα, αλλά μια ορισμένη συναντίληψη για το βασικό πολιτικό πρόβλημα και τις συνέπειές του στη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας, στην εξωτερική πολιτική, στις εξελίξεις στην περιοχή, και οπωσδήποτε η ισοτιμία και η φερεγγυότητα στις αμοιβαίες σχέσεις. Εμπρακτη απόδειξη αποτελούν οι έως τώρα αμοιβαίες σχέσεις στα επιμέρους μέτωπα πάλης. 
Αν η ηγεσία του ΔΗΚΚΙ θα βγάλει ή όχι συμπεράσματα στην πορεία, είναι θέμα δικής της επιλογής. 
Αθήνα, 21.8.2007
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ