17 Ιαν 2012

1934: Η ιστορική 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ


1934: Η ιστορική 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Εξοπλισμένο με τις αποφάσεις της 6ης Ολομέλειας το ΚΚΕ στάθηκε στην πρώτη γραμμή των αγώνων της εργατικής τάξης και της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Φωτοτυπία από φύλλο του «Ρ» τον Αύγουστο του 1934.
Στις 11 Γενάρη του 1934συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια αυτή πήραν μέρος τα μέλη της ΚΕ και στελέχη του Κόμματος, που είχαν υπεύθυνες θέσεις.
Η ιστορική αυτή Ολομέλεια, με την άμεση βοήθεια της Κομμουνιστικής Διεθνούς, έκανε μαρξιστική - λενινιστική ανάλυση της διάρθρωσης, του βαθμού ανάπτυξης και του χαρακτήρα της οικονομίας της χώρας, της θέσης της στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία και γενικά όλης της κατάστασης στην Ελλάδα και των ιδιομορφιών που παρουσίαζε. Η 6η Ολομέλεια, στηριγμένη στην ανάλυση αυτή, καθόρισε το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα.
Η ιστορική σημασία της 6ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ συνίσταται στο ότι για πρώτη φορά έδωσε σωστή λύση στο πρόβλημα του χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα, που χωρίς αυτή δεν μπορούσε να λυθεί σωστά κανένα πρόβλημά της. Ετσι το ΚΚΕ μπόρεσε λίγο αργότερα να αντιμετωπίσει σωστά και τις άλλες πλευρές της πολιτικής του.
Η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονται σαν «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό», ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».
Κινητήριες δυνάμεις της επανάστασης θα ήταν η εργατική τάξη και οι φτωχομεσαίες μάζες της αγροτιάς στην πάλη κατά της αντεπαναστατικής αστικής τάξης, που θα υποστηριζόταν από τους πλούσιους αγρότες. Ηγεμόνας της επανάστασης, πιο πρωτόβουλη, δραστήρια καθοδηγητική δύναμη, ήταν το προλεταριάτο.
Καθορίστηκε ακόμη ότι η σπουδαιότερη από τις ιδιομορφίες της Ελλάδας είναι η σημαντική εξάρτησή της από το ξένο κεφάλαιο και η συνδεδεμένη μ' αυτήν μονομερής, ασθενική ανάπτυξη της βιομηχανίας και γενικά των παραγωγικών δυνάμεων. Η εξάρτηση της Ελλάδας από το ξένο κεφάλαιο, κυρίως το αγγλικό και το γαλλικό, εκφραζόταν πρώτα απ' όλα, με την ύπαρξη τεράστιου εξωτερικού χρέους, σε ποσά που υπερέβαιναν σημαντικά τα χρέη όλων των άλλων βαλκανικών χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ