17 Ιαν 2012

Ηχηρό ΟΧΙ από το Κασσιώπι για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Καπαρέλι



Συμβολική κατάληψη στις εγκαταστάσεις του ιχθυοτροφείου και αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στην επιχείρηση πραγματοποίησαν χθες εκατοντάδες κάτοικοι του βορείου συγκροτήματος της Κέρκυρας.
Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του δημοτικού διαμερίσματος Κασσιώπης, αντιδρούν στην χωροθέτηση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή Καπαρέλι των θαλάσσιων στενών της βορειοανατολικής Κέρκυρας και πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι λαϊκή συνέλευση με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφέρειας και κομμάτων.

Φοβούνται περιβαλλοντική καταστροφή

Μάλιστα, προανήγγειλαν δυναμικότερες ενέργειες υποστηρίζοντας ότι η ενδεχόμενη μετατροπή της περιοχής σε χώρο εγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας θα επιφέρει ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στο περιβάλλον αλλά και την τουριστική της ανάπτυξη, με αποτέλεσμα προκειμένου να επωφεληθούν επιχειρηματίες μετρημένοι στα δάκτυλα να καταστρέφονται οικονομικά οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή.
Τη λαϊκή συνέλευση συγκάλεσαν οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Σινιών (Θ. Μαυρωνάς), Κασσιώπης (Κ. Σαλβάνος), Γιμαρίου (Χ. Κατσαρός), Νησακίου (Α. Κατσαρός), του Πολιτιστικού Συλλόγου Σινιών (Γ. Γαρνέλης), του Πολιτιστικού Συλλόγου Κασσιώπης (Κ. Σαρακηνός) και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γιμαρίου (Ν. Κατσαρός).
Το παρών τους έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Γ. Πανταζής και Φ. Τσιμπούλη, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δ.Σ. Α. Αυλωνίτης, ο επικφαλής της παράταξης του Π.Σ. Λαϊκή Συσπείρωση Θεόδωρος Γουλής, ο πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Μάκης Μπούκας κ.α.

Ομόφωνο ψήφισμα

Οι κάτοικοι της περιοχής εξέδωσαν ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούν να ανακληθεί η απόφαση για άδεια εγκατάστασης της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρίας «Ιχθυοκαλλιέργειες Κέρκυρας Α.Ε.» στη νήσο Περιστέρα (Καπαρέλι). Το κείμενο του ψηφίσματος αναφέρει τα εξής: «Σήμερα την 15 Ιανουαρίου 2012 κα ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε στην Ελαιουργεία Σινιών Λαϊκή Συνέλευση με την συμμετοχή εκπροσώπου του κοινοβουλίου –φορέων της Περιφέρειας Ιωνίων Νήσων - του Δήμου Κέρκυρας –οικολογικών οργανώσεων εκπροσώπους των κομμάτων και πλήθος πολιτών, μετά το πέρας της Λαϊκής Συνέλευσης εκδόθηκε το ακόλουθο ομόφωνο ψήφισμα : 
1.    Να διακοπούν ΑΜΕΣΑ  οι εκτελούμενες εργασίας της εν θέματι εταιρείας στην βραχονησίδα ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ή ΚΑΠΑΡΕΛΙ  και να ανακληθεί η χορηγηθείσα άδεια ίδρυσης λειτουργίας υπ’αριθμ 10861/10.146 / 17.10.2011 / Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης .
2.    Να εφαρμοστεί ΑΜΕΣΑ η απόφαση 16-385/17.08.2011 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας και να εκτελεστούν τα εκκρεμεί πρωτοκόλλα κατεδάφισης  αυθαιρέτων της υφιστάμενης μονάδας στην περιοχή ΒΑΘΥ ΚΑΣΣΙΩΠΗΣ της ιδίας εταιρείας.
3.     Να ληφθούν ΑΜΕΣΑ μέτρα για την προστασία της βραχονησίδας ΠΕΡΙΣΤΕΡΑ ή ΚΑΠΑΡΕΛΙ και του ενιαίου οικοσυστήματος ΕΡΗΜΙΤΗ .
4.    Καμία χωροθέτηση νέας ιχθυοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νήσου Κέρκυρας».

Συναντήσεις με την Αυτοδιοίκηση

Αντιπροσωπεία της λαϊκής συνέλευσης και των φορέων του Δ.Δ. Κασσιώπης θα έχουν σήμερα συναντήσεις με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης της Κέρκυρας προκειμένου να τους επιδώσουν το κείμενο του ψηφίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ