17 Ιαν 2012

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Κήρυγμα για τον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος



ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Κήρυγμα για τον αφοπλισμό του λαϊκού κινήματος
Ζητάει από τους αστούς να διαπραγματευτούν φιλολαϊκά το χρέος (!) και καλεί το λαό να περιορίσει τις διαμαρτυρίες του στην κάλπη
Η απόσπαση του δημόσιου χρέους από τον καπιταλισμό και τις κρίσεις του, θεώρηση που αναπόφευκτα οδηγεί σε προτάσεις διαχείρισης και ανακύκλωση των αιτιών που παράγουν τα χρέη και τις κρίσεις, ήταν το κεντρικό στοιχείο της συνέντευξης που έδωσε χτες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να παρουσιάσει τη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου, που συνέταξε στον ένα χρόνο από την υπογραφή του.
Μιλώντας για την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας την απέδωσε στη «χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο», ανατροφοδοτώντας την αυταπάτη ότι υπάρχει και «καλή», μη «νεοφιλελεύθερη» διαχείριση του καπιταλισμού, η οποία, σύμφωνα με τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δεν παράγει κρίση και χρέη και άρα είναι φιλολαϊκή.
Στο ίδιο πνεύμα, ισχυρίστηκε ότι αιτίες της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι «η φούσκα του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο καζινοκαπιταλισμός, είναι η στρεβλή αρχιτεκτονική του ευρώ και της ΟΝΕ που γεννούσε και γεννάει ανισότητες, ελλείμματα για τις χώρες της περιφέρειας και πλεονάσματα για τις χώρες του Βορρά». Για την καπιταλιστική κρίση, δηλαδή, φταίνε οι πάντες, εκτός από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων και υπερπαραγωγή εμπορευμάτων, απόρροια της άναρχης καπιταλιστικής παραγωγής, όπου βασιλεύει η ατομική ιδιοκτησία και το κέρδος.
Ταυτόχρονα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αθωώνει τον στρατηγικά αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΟΝΕ σαν νομισματική ιμπεριαλιστική ένωση και παρουσιάζει σαν στρέβλωση και όχι σαν νομοτέλεια την ανισόμετρη ανάπτυξη στον καπιταλισμό, για να κρύψει ότι φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο με την ανατροπή του.
Ο Αλ. Τσίπρας χρέωσε ξανά στην κυβέρνηση την «απόλυτη αποτυχία» του μνημονίου και ζήτησε «επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου». Καλώντας επί της ουσίας την αστική τάξη να αναδιαπραγματευτεί το χρέος προς όφελος του λαού (!), ζήτησε «να διεκδικήσουμε, καταρχήν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους, αφού πρώτα προχωρήσουμε σε έναν εξονυχιστικό λογιστικό έλεγχο του χρέους - και είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση κωλυσιεργεί και αρνείται - για να δούμε ποιο μέρος του είναι παράνομο και επαχθές».
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στο διαχωρισμό του χρέους σε νόμιμο και παράνομο για να το νομιμοποιήσει στο σύνολό του στις λαϊκές συνειδήσεις και να κάνει το λαό συμμέτοχο στην αποπληρωμή του υποτιθέμενου «νόμιμου» τμήματός του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο ζητάει από την κυβέρνηση να συμμετέχει στον «έλεγχο» του χρέους, ξέροντας καλά ότι κάτι τέτοιο δεν απειλεί τη στρατηγική της υπέρ της πλουτοκρατίας.
Μεταλλάξεις σε κυβερνητικό επίπεδο
Σε ό,τι αφορά τη διέξοδο που προτείνει ο χώρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας, που θα συσπειρώνει δυνάμεις από τα αριστερά της αριστεράς ως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και θα φέρνει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα»,ζητώντας επί της ουσίας αλλαγές σε κυβερνητικό επίπεδο, χωρίς να θιχτεί η οικονομική βάση του καπιταλισμού και βέβαια η αστική εξουσία.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω, προσπάθησε να αξιοποιήσει την «εγκληματικότητα» και τις«συμμορίες» στο κέντρο της Αθήνας για να μιλήσει γενικά για τη βία και να καλέσει «τους πολίτες, στη βία που ασκεί η εξουσία, να μην απαντήσουν με βία». Οπως είπε, «εμείς, στους δυο δρόμους που ανοίγονται μπροστά μας, απ' τη μια ο δρόμος της όξυνσης, του φαύλου κύκλου της βίας, της ανεξέλεγκτης βίας και από την άλλη, ο δρόμος της δημοκρατίας, εμείς επιλέγουμε το δρόμο της δημοκρατίας και καλούμε και την κυβέρνηση να επιλέξει αυτόν το δρόμο».
Με λαθροχειρίες εμπνευσμένες από τα κατάστιχα της αστικής προπαγάνδας, που «καίγεται» να ταυτίσει τη μαζική λαϊκή πάλη με την εγκληματικότητα και την τυφλή βία, την οποία υποθάλπει το αστικό πολιτικό σύστημα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από το λαό να σηκώσει ψηλά τα χέρια απέναντι στην καθημερινή βία της αστικής τάξης και του κράτους της, η οποία εκφράζεται πρώτα και κύρια στη σφαίρα της παραγωγής. Επιπρόσθετα, καλεί τα λαϊκά στρώματα να κάτσουν στη γωνία και να αρκεστούν στο να εκφράσουν την όποια αντίθεσή τους στην κυβερνητική επίθεση στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.
Σε ό,τι αφορά τέλος το «συνασπισμό εξουσίας» που οραματίζεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετική με την πείρα από τις κεντροαριστερές συμμαχίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, λέγοντας γενικόλογα ότι «εμείς διεκδικούμε να είναι προς το καλύτερο (σ.σ. οι εξελίξεις), με την ισχυρή παρουσία του λαού και με την άνοδο δυνάμεων της αριστεράς (...) Μια κυβέρνηση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ