29 Ιαν 2012

Αντικομμουνισμός. Χτες και σήμερα


Αντικομμουνισμός. Χτες και σήμερα

Τον Ιούλη του 196870 είδε το φως της δημοσιότητας (χωρίς τη θέληση των εκπονητών του) το «σχέδιο επιχειρήσεων», που επεξεργάστηκε το Πεντάγωνο και η CIA (σ.σ. Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ), ενάντια στις σοσιαλιστικές χώρες και ειδικά ενάντια στην Τσεχοσλοβακία. Σ' αυτό προβλεπόταν η διαφοροποιημένη μεταχείριση ορισμένων χωρών, συνδυασμός εξωτερικής πολιτικής και ιδεολογικής δολιοφθοράς με τις προσπάθειες να εξασθενήσει η ενότητα της σοσιαλιστικής κοινότητας. Αναφέρεται με κυνισμό η πραγματοποίηση υπονομευτικών ενεργειών στις σοσιαλιστικές χώρες και ξεχωριστές οδηγίες για τις ένοπλες δυνάμεις, τα τμήματα ασφαλείας, ονομαστικές καταστάσεις των στρατιωτικών φρουρών, ειδικά της ΛΔ Γερμανίας και της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας.
Εκεί αναγράφονται, επίσης, με λεπτομέρεια οι λεγόμενες «πρωτεύουσες ενέργειες» των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και της κατασκοπείας τους ενάντια στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Αυτές πρόβλεπαν πρώτα απ' όλα την «απελευθέρωση της Ανατολικής Γερμανίας και της Τσεχοσλοβακίας» και καθόριζαν συγκεκριμένα τις εντολές υπονομευτικής δράσης.
Στους απεσταλμένους της CIA είχε ανατεθεί η αποστολή: «Η αποκατάσταση επαφών με τα ανατρεπτικά στοιχεία στις χώρες αυτές και η παροχή σ' αυτά της σχετικής βοήθειας για τη διοργάνωση δολιοφθορών και εξεγέρσεων». Εντέλλονται οι ίδιοι να συλλέγουν συστηματικά τις εξής πληροφορίες:
  • Τα αποτελέσματα της διεξαγωγής ειδικών και ψυχολογικών επιχειρήσεων των συμμάχων. Την παρουσία οποιωνδήποτε οργανωμένων παράνομων ομάδων αντίστασης στην υπάρχουσα κυβέρνηση, τις δυνατότητες και τους καθοδηγητές τους.
  • Ομάδες πληθυσμού, όποιας επαγγελματικής ή οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας που ήταν περισσότερο πιθανό να κάνουν ανταρσία ή αυθόρμητη εξέγερση.
  • Συνασπισμούς ομάδων που ήταν περισσότερο επιδεκτικοί στις ψυχολογικές επιχειρήσεις (σ.σ. δηλαδή στην υπονομευτική προπαγάνδα της Δύσης).
  • Πότε, πού και κάτω από ποιες συνθήκες, καθώς και με ποια καθοδήγηση απ' έξω θα μπορούσε να δημιουργηθεί κίνημα αντίστασης ή εξέγερσης στις υπάρχουσες κυβερνήσεις.
  • Βαθμός διείσδυσης αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στο κομμουνιστικό κόμμα, οι δυνατότητές τους ν' αντισταθούν στη δράση του κόμματος.71
Για ορισμένες χώρες υπήρχαν ακόμη πιο λεπτομερειακές εντολές στους πράκτορες. Λόγου χάρη, μερικές από τις εντολές αυτές για τη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας ζητούσαν:
  • Ενδείξεις που να φανέρωναν ότι είτε πολύ γρήγορα είτε στο μέλλον θα μπορούσε να γίνει πραξικόπημα στην Τσεχοσλοβακία ή οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές, οι οποίες θα εμπόδιζαν τα σχέδια του ΝΑΤΟ.
  • Το βαθμό διείσδυσης των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στα όργανα της κρατικής ασφάλειας, της στρατιωτικής αντικατασκοπίας ή στις κατασκοπευτικές υπηρεσίες της Τσεχοσλοβακίας και τις δυνατότητές τους ν' αντιδράσουν στις ενέργειες αυτών των οργάνων.72
Αμεση υπονόμευση των ζωτικών εθνικών συμφερόντων του τσεχοσλοβάκικου λαού ήταν οι επικλήσεις για «προσέγγιση» με τη Δυτική Γερμανία, που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο και μεταδόθηκαν από ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τέτοιου είδους επικλήσεις αναφέρθηκαν και σε λόγους μερικών καθοδηγητικών παραγόντων του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας. Αυτή η δουλειά δεν περιορίστηκε μόνο σε προφορικές δηλώσεις.
Τα δυτικά σύνορα της Τσεχοσλοβακίας άνοιξαν πραγματικά και πλημμύρισαν ανεμπόδιστα τη χώρα ανακατεμένοι με τους τουρίστες, σαμποτέρ και κατάσκοποι από τις δυτικές χώρες και πρώτα απ' όλα - όπως ήταν επόμενο - από τη Δυτική Γερμανία.
Τον Απρίλη, στα σύνορα της Τσεχοσλοβακίας με τη Δυτική Γερμανία άνοιξαν 5 κέντρα θεώρησης διαβατηρίων, τα οποία πουλούσαν τη θεώρηση στους πολίτες της Δυτικής Γερμανίας με 8 δολάρια. Κάθε κέντρο επέτρεπε τη διάβαση των συνόρων σε πάνω από 7.000 αυτοκίνητα τη μέρα.
Τελωνειακός και συνοριακός έλεγχος ουσιαστικά δε γινόταν. Τις τρεις πρώτες μέρες του Ιούνη κατέφτασαν στην Πράγα 75.000 περίπου Δυτικογερμανοί, οι οποίοι παρέμεναν εκεί με την ιδιότητα του περιηγητή. Πολλοί από αυτούς έκαναν δραστήρια αντισοβιετική προπαγάνδα στον εγχώριο πληθυσμό.
Πολυάριθμες μυστικές συναντήσεις έγιναν στο έδαφος της Βαυαρίας μεταξύ της ηγεσίας του Χριστιανοσοσιαλιστικού Κόμματος της Δυτικής Γερμανίας και αντιπροσώπους της Τσεχοσλοβάκικης Χριστιανοσοσιαλιστικής Ενωσης, διεξήχθησαν συνομιλίες για την αποκατάσταση άμεσων επαφών ανάμεσα σ' αυτά τα κόμματα.
Οι δραστήριες ενέργειες των κυβερνητικών κύκλων και κομμάτων της Δυτικής Γερμανίας είχαν ως στόχο να ασκήσουν επίδραση στην τσεχοσλοβάκικη νεολαία. Γι' αυτό είχαν οργανωθεί, με έξοδα της Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ενωσης και του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, πολυάριθμα ταξίδια στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας ειδικά προετοιμασμένων ομάδων φοιτητών και υπαλλήλων των νεολαιίστικων οργανώσεων της Δυτικής Γερμανίας.
Ετσι, λόγου χάρη στη Δυτική Γερμανία, από τους φοιτητές της Χαϊδελβέργης, της Στουτγάρδης και άλλων πανεπιστημίων του νότιου τμήματος της Δυτικής Γερμανίας δημιουργήθηκαν ειδικές φοιτητικές ομάδες προπαγάνδας για την αποστολή τους στην Τσεχοσλοβακία την περίοδο των πασχαλινών διακοπών του Απρίλη, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων και συζητήσεων με τους Τσεχοσλοβάκους φοιτητές και τη διάδοση προπαγανδιστικών υλικών.
Οι δυνάμεις του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας που δεν είχαν διαβρωθεί από την αντεπανάσταση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της ανατροπής, ζήτησαν τη διεθνιστική βοήθεια των συμμάχων σοσιαλιστικών χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Ετσι αποφεύχθηκε για εκείνη την ώρα η αντεπανάσταση και η επιδίωξη του διεθνούς ιμπεριαλισμού να ανατραπεί το σοσιαλιστικό σύστημα στην Τσεχοσλοβακία.
Η Πολωνία το 1980
Οι ιμπεριαλιστές, αξιοποιώντας υπαρκτά σοβαρά οικονομικά προβλήματα, λάθη και καθυστερήσεις στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού, έβαλαν σε λειτουργία και πάλι όλα τα μέσα για να υποσκάψουν τις προσπάθειες οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Πολωνία: Εφημερίδες, ραδιοφωνικούς σταθμούς, κανάλια αλλά και με άμεσο τρόπο σαμποτάρισμα μέσω αντεπαναστατικών οργανώσεων με στόχο την αξιοποίηση λαθών, της όποιας δυσαρέσκειας, για τη δημιουργία κρίσης και τελικά αποσταθεροποίησης του καθεστώτος. Σοβαρότατο ρόλο στην καθοδήγηση της αντεπανάστασης έπαιξε η Καθολική Εκκλησία. Ας ρίξουμε όμως και πάλι μια πιο συγκεκριμένη ματιά στα στοιχεία που περιέχονταν στα σχέδια των αντεπαναστατών:
«Τα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Πολωνίας θα εκδηλωθούν στο μέλλον ακόμα οξύτερα. Γιατί οι αυξήσεις που κερδήθηκαν με απεργίες από τους εργαζόμενους έχουν ένα καθαρά πληθωριστικό χαρακτήρα, γιατί ούτε στο ελάχιστο δε συνδέονται με μια άνοδο της παραγωγικότητας. Μ' αυτό τον τρόπο είναι προσχεδιασμένη η επόμενη κρίση» (Περιοδικό «Χριστός και Κόσμος», 29 Αυγούστου 1980).73
«Το ρόλο της αντιπολίτευσης θα τον παίξει στο μέλλον σαν υποκατάστατο η καινούρια συνδικαλιστική κίνηση "Αλληλεγγύη". Το όργανο της δύναμής της είναι η γενική απεργία» («Φραγκφούρτερ Ρουν-Τσάου», 29/9/1980).74
Με τη δράση μιας τέτοιας οργάνωσης «θα εισχωρούσε εκρηκτική ύλη σαν νερό στις σχισμές ενός τοίχου από μπετόν και κάποτε θα τον ανατίναζε. Το ελεύθερο συνδικάτο του Βαλέσα δε διορθώνει τον κομμουνισμό...» («Der Spiegel», 1 Σεπτέμβρη 1980).75
«Ελεύθερα συνδικάτα που δε βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του κόμματος, δημιουργούν πρακτικά ένα δεύτερο κέντρο εξουσίας μέσα στο κράτος» («Die Welt », 2 Σεπτέμβρη 1980).76
Η «Επιτροπή Υπεράσπισης των Εργατών (ΚΟΚ)» ιδρύθηκε το 1976 και μετονομάστηκε σε «Επιτροπή Κοινωνικής Αυτοάμυνας» το 1977, χαρακτηρίστηκε από τον αστικό Τύπο σαν σπουδαιότερη οργάνωση που με «τετράχρονη υπομονετική επιτελική δουλειά έχει οδηγήσει επιδέξια ολόκληρο το κόμμα στο χείλος του γκρεμού» («Γκένεραλαντ - σάιγκερ», Βόννη 23, 24/8/1980).77
Η εφημερίδα «Die Welt» έγραψε στις 16 Αυγούστου του 198078για τους στόχους της επιτροπής: «Αυτό που επιδιώκει ο Κουρόν (κύριος εκπρόσωπος της επιτροπής) σαν τελικό στόχο για την Πολωνία είναι πλουραλισμός, ένα μη κομμουνιστικό, σε κάθε περίπτωση πάντως αντισοβιετικό, κοινωνικό σύστημα» (...) «Είναι υπέρ της ενοποίησης της Γερμανίας γιατί αν ενωθεί η Γερμανία, η Πολωνία θα συνορεύει επιτέλους με μια μη κομμουνιστική δημοκρατική χώρα» (...)«Με το χρόνο, οι δυνάμεις της ΚΟΚ πέτυχαν να δημιουργήσουν σταθερές βάσεις» σε σημαντικές μεγάλες επιχειρήσεις: στα εργοστάσια τρακτέρ Ούρσους της Βαρσοβίας και ακόμα στα ναυπηγεία Λένιν του Γντανσκ. Εκεί δρούσαν αυστηρά οργανωμένες ομάδες αντικαθεστωτικών που διακινούσαν μεταξύ των συναδέλφων τους εργοστασιακές εφημερίδες και προκηρύξεις που είχαν συντάξει μόνοι τους» (Χανόβερσε Αλγκεμάινε Τσάι - τουνγκ», 17 Αυγούστου 1980).79
Το αλλοδαπό μέλος της «ΚΟΚ», ο αποστάτης Κολακόβσκι, γράφει: «Ξέρουμε, όμως, ότι το σύστημα μπορεί να εξαναγκαστεί σε αλλαγές, εννοείται βαθμιαία. Είναι προς το συμφέρον των θιγόμενων χωρών, όπως της Δύσης, η αλλαγή του συστήματος με εσωτερική διάβρωση, αλλά όχι με μια καταστροφή» («Χριστός και κόσμος», 29 Αυγούστου 1980)80
«Είναι ουσιώδες να ...δοθούν δυνατότητες προσεκτικής δράσης με εξελικτική επιλογή στόχων που να επιτρέπουν βήμα, δραστηριότητες σε ανώτερη βαθμίδα» ... «σημαντικό είναι επίσης να βγουν τα σωστά συμπεράσματα από τις εμπειρίες των γεγονότων στην Τσεχοσλοβακία και την Ουγγαρία» («Αντιπολίτευση χωρίς ελπίδα» «Ράινμπεκ», Αμβούργο, 1978, σελ. 204, σελ.206).81
Από την «ΚΟΚ» αποσπάστηκε το 1979 σαν ενεργό αντικομμουνιστική πτέρυγα η «Συνομοσπονδία Ανεξάρτητης Πολωνίας». «Οι στόχοι μας είναι απλοί: Θέλουμε να απελευθερώσουμε την Πολωνία από τη Σοβιετική επικυριαρχία, θέλουμε την καταστροφή της κομμουνιστικής δικτατορίας, που είναι όργανο της σοβιετικής εξουσίας» (2ο πρόγραμμα γερμανικής τηλεόρασης, 8 Σεπτέμβρη 1980).82
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
(Το άρθρο βασίζεται σε κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ που εκδόθηκε σε μπροσούρα από τη «Σύγχρονη Εποχή»)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
70, 71, 72. Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη» (14/09/03), άρθρου του περιοδικού «Λιτερατούρναγια Γκαζέτα» της Μόσχας αρ. 39, 26 Σεπτέμβρη 1968 με τίτλο: «Ποιος βρισκόταν πίσω από τις πλάτες της αντεπανάστασης;».
73, 74, 75, 76, 78. Ειδική Εκδοση του «Ριζοσπάστη» «Η ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση» - Νοέμβρης 2001, σελ. 18.
77, 79, 80. Ειδική Εκδοση του «Ριζοσπάστη» «Η ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση» - Νοέμβρης 2001, σελ. 16.
81, 82. Ειδική Εκδοση του «Ριζοσπάστη» «Η ιμπεριαλιστική αντεπανάσταση» - Νοέμβρης 2001, σελ. 17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ