29 Ιαν 2012

ΚΙΝΑ


ΚΙΝΑ
Εκατομμύρια απλήρωτοι εργάτες
Οπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή Τύπου ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κίνας Ιν Τσεντζί, οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε εκστρατεία για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών. Το πρόβλημα αφορά βασικά τους εργάτες που έχουν έρθει στις πόλεις από τα χωριά για να βγάλουν ένα μεροκάματο. Σύμφωνα με τον κρατικό αξιωματούχο στις παραμονές της «γιορτής της Ανοιξης», που αποτελεί την πιο σημαντική γιορτή του κινεζικού λαού και συμπίπτει με την έναρξη της νέας χρονιάς με το κινεζικό ημερολόγιο, έγινε κατορθωτό να καταβληθούν οι δεδουλευμένοι μισθοί σε 1,29 εκατομμύρια εργαζόμενους - μετανάστες, στους οποίους οι εργοδότες τους, τους όφειλαν συνολικό πόσο ύψους 2,94 δισεκατομμυρίων γιουάν (ή περίπου 466 εκατομμύρια δολάρια).
Σύμφωνα με τα λόγια του επίσημου εκπροσώπου, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας πήραν μια σειρά μέτρων με το συνδυασμό της ενίσχυσης του διοικητικού ελέγχου και την αυστηροποίηση της ποινικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας για το 2011, ο αριθμός των εσωτερικών μεταναστών έφτασε στα 230 εκ. και αποτελεί το ένα έκτο του πληθυσμού της χώρας. Σε σχέση με το 2010, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 8.28 εκ.
Στις ανακοινώσεις του Κινέζου εκπροσώπου δεν είναι σαφές σε πόσα ακόμη εκατομμύρια εσωτερικών - μεταναστών εργατών εξακολουθούν να οφείλουν δεδουλευμένους μισθούς οι Κινέζοι και οι ξένοι καπιταλιστές. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως στην Κίνα, όπου κυριαρχούν πλέον οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών είναι ένα από τα πιεστικά προβλήματα με τα οποία έρχονται και θα έρχονται και στο μέλλον αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι.

Ι.Π.-Ε.Β.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ