29 Ιαν 2012

Η ιστορία γυρίζει χλευαστικά την πλάτη στο ραγιαδισμό



Η ιστορία γυρίζει χλευαστικά την πλάτη στο ραγιαδισμό
«Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί / Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή / για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί».
Αυτό ήταν το μήνυμα του Ρήγα Φεραίου του Βελεστινλή. Του ανθρώπου που με τις ιδέες και τα οράματά του σκόρπισε τη φλόγα της επανάστασης στις καρδιές όλων των λαών της Βαλκανικής. Ενα μήνυμα απαλλαγμένο από μίση, σοβινισμούς και εθνικισμούς, που βλέπει τη λύτρωση των λαών στην ενωμένη πάλη τους, ανεξάρτητα από θρησκεία και φυλετικές διακρίσεις. Αυτό το μήνυμα, σήμερα, με τις δραματικές εξελίξεις στη Βαλκανική, πέφτει και πάλι στο χώμα, σαν σπόρος σε γόνιμο έδαφος.
Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που σάλπισαν οι εκπρόσωποι των βαλκανικών κομμάτων, κινήσεων και κινημάτων, που πήραν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να σηκώσουν στην πλάτη τους τη δραματοποίησή του. Πρωταγωνιστές του θεατρικού δρώμενου, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο αμφιθέατρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Εκεί μπροστά στο νεανικό κοινό του πανεπιστημίου, τα λόγια του Ρήγα και των άλλων μεγάλων μορφών της Επανάστασης του '21, εκφερόμενα από τους ψυχωμένους ηθοποιούς, έδρασαν σαν εγερτήριο.
Μουσικοί και ηθοποιοί παρουσιάζουν τα θεατρικά δρώμενα, διασκευασμένα με βάση το έργο του Ρήγα Φεραίου, ειδικά για την εκδήλωση του Βαλκανικού ΑντιΝΑΤΟικού Κέντρου
Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ιστορική συγκυρία της σημερινής κατάστασης στα Βαλκάνια, όπως διαμορφώθηκε με την επέμβαση του ΝΑΤΟ, και την επέτειο του μεγάλου εθνεγερτικού έπους για όλους τους βαλκανικούς λαούς, το 1821, απέναντι στην πολιτική που εφάρμοζε τότε η «Ιερή Συμμαχία».
Οι ηθοποιοί Λάζαρος Ανδρέου, Δημήτρης Αραμπατζόγλου, Κώστας Γακίδης, Ελένη Μακίσογλου, Νίκος Παναγιωτίδης, Ρούλα Παντελίδου, Σάκης Παπαδημητρίου, Αννα Σιταρίδου, ο μουσικοσυνθέτης Βασίλης Νταραμάρας και ο Βασίλης Κασούρας με το συγκρότημά του βοήθησαν να παρελάσει μπροστά από τα μάτια του κοινού η ηρωική ιστορία των προγόνων καθώς και η λαϊκή και έντεχνη ποίηση που τη συνόδευε σε κάθε της σταθμό.
«Κανένας πια δεν έχει το δικαίωμα να κάνει πως δεν ξέρει, δεν ακούει, δε βλέπει. Κάθε ανοχή, τώρα πια, ισοδυναμεί με συνενοχή», είπε ο Γ. Τεμεκενίδης ανοίγοντας την εκδήλωση.
Και την ώρα που οι νεολαίοι έπαιρναν τη θέση τους στο βάθρο του αγώνα, κρατώντας στα χέρια τις σημαίες των βαλκανικών κρατών, τα λόγια του ηθοποιού έδειχναν το δρόμο: «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Δεν έχει άλλο δρόμο να βαδίσει η ελπίδα, πέραν της κοινής αντιιμπεριαλιστικής δράσης των βαλκανικών λαών. Το μήνυμα της ιστορίας γυρίζει χλευαστικά την πλάτη στο ραγιαδισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ