3 Μαρ 2012

ΕΥΡΩΖΩΝΗ Ζορίζουν τα πράγματα και στο «σκληρό πυρήνα»


ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ζορίζουν τα πράγματα και στο «σκληρό πυρήνα»
Το βάθεμα της κρίσης αντανακλάται στα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώνουν Ισπανία, Ολλανδία και Γαλλία
Τα δημοσιονομικά στοιχεία στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης είναι αντανάκλαση της κρίσης που βαθαίνει
Επιτείνεται η ανησυχία για βάθεμα και επέκταση της καπιταλιστικής κρίσης στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρωζώνης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης, παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν χθες οι ηγέτες και οι αξιωματούχοι της ΕΕ να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Την «εύθραυστη κατάσταση» στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη ομολόγησε και η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ,λέγοντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι «κάναμε πρόοδο, αλλά το να πούμε ότι τώρα κηρύσσουμε λήξασα την κρίση, θα ήταν πολύ πρόωρο».
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου έγιναν στον απόηχο της δημοσιοποίησης στοιχείων για την κατάσταση της οικονομίας σε μια σειρά χώρες της ΕΕ. Η Ισπανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα έκρηξη του δημοσιονομικού της ελλείμματος στο 8,51% του ΑΕΠ για το 2011, τη στιγμή που έχει δεσμευθεί να το μειώσει στο 4,4% το 2012 και στο 3% το 2013. Στη χώρα καταγράφεται και η μεγαλύτερη επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη, με ποσοστό 23,3%.
Σκούρα όμως είναι τα πράγματα και για την Ολλανδία, η οποία κλήθηκε χτες από την Κομισιόν να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων προς το χειρότερο οικονομικών προβλέψεων για έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ για το 2012, με σχετικά μειούμενες τάσεις το 2014 (4,1%) και το 2015 (3,3%). Αντίστοιχα, στη Γαλλία, το Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε στις αρχές Φλεβάρη ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 4,5% αυτή τη χρονιά είναι δύσκολο να επιτευχθεί και ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να επιστρέψει στο όριο του 3% το 2013.
Την ίδια στιγμή, αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές στο εσωτερικό της ΕΕ αλλά και της πλουτοκρατίας, σε ό,τι αφορά τα κέρδη και τις ζημιές από την ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών όπως η Ελλάδα. Οι αντιθέσεις αυτές αντανακλούνται και στη συνεχή αναβολή των αποφάσεων για το ύψος των κονδυλίων που θα διαθέτει ο λεγόμενος «Μόνιμος μηχανισμός στήριξης» (ΕΜΣ). Σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, η Ευρωζώνη θα αποφασίσει «στα τέλη του Μάρτη» αν θα ενισχύσει ή όχι τον Μηχανισμό, όπως ζητάει και η πλειοψηφία των μελών του ΔΝΤ, που δεν είναι ταυτόχρονα και μέλη της ζώνης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ