3 Μαρ 2012

HΠΑ Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο προσκήνιο


HΠΑ
Τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης στο προσκήνιο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μαίνεται ο πόλεμος χαρακωμάτων μεταξύ της κυβέρνησης του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, με επίκεντρο την αύξηση του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού. Μία πάγια τακτική των αμερικανικών κυβερνήσεων εδώ και δεκαετίες και την οποία προσπάθησε να ακολουθήσει, ακόμη μία φορά, η κυβέρνηση Ομπάμα, ζητώντας την αύξηση του ορίου αλλά «αρνείται» η Ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων και όχι μόνο, καθώς ουκ ολίγοι Δημοκρατικοί τάσσονται μαζί τους. Στόχος η σύνθλιψη των όποιων προγραμμάτων περίθαλψης των φτωχών και ανέργων καθώς και των ηλικιωμένων (Medicare και Medicaid) και του προγράμματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Social Security).
Τυπικά, στα μέσα του Μάη ο αμερικανικός ομοσπονδιακός δανεισμός για το τρέχον οικονομικό έτος ανήλθε σε 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, το ανώτατο προκαθορισμένο όριο δανεισμού, με συνέπεια χωρίς μία προηγούμενη έγκριση νέου ανώτατου ορίου δανεισμού το αμερικανικό δημόσιο να μην μπορεί να δανείζεται από τις χρηματαγορές.
Μεσολάβησαν κάποιοι χειρισμοί της ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας, που διευκόλυναν την πιστωτική «ασφυξία», αλλά τα χρονικά όρια τελειώνουν τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου. Θεωρείται δεδομένο ότι λύση θα βρεθεί και ήδη ο Πρόεδρος Ομπάμα επιδίδεται στην τέχνη του «συμβιβασμού». Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC «Today» δήλωσε ότι εμπιστεύεται «κατά λέξη» τις δηλώσεις Ρεπουμπλικανών ηγετών ότι «επιθυμούν να αποφευχθεί μία νέα παγκόσμια οικονομική κρίση», ενώ πρόσθεσε ότι προσδοκά ο χειρισμός της αύξησης του ανώτατου ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού «να γίνει με συνετό τρόπο».
Προφανώς ο «συνετός τρόπος» κατά τον Ομπάμα αφορά τον τρόπο που θα παρουσιάσει τις σαρωτικές περικοπές, αφού υπολογίζει, αποκλειστικά, το πολιτικό κόστος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012. Εξάλλου, οι περικοπές προωθούνται μαζικά σε πολιτειακό επίπεδο και όσο και εάν επιχειρεί το Δημοκρατικό Κόμμα να το παρουσιάσει ως πολιτική ατζέντα που προωθούν οι Ρεπουμπλικανοί την ίδια ακριβώς πολιτική ασκούν και οι Δημοκρατικοί κυβερνήτες. «Τελευταίο κρούσμα» ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, που στο πλαίσιο περιστολής των δαπανών, «απειλεί» με απόλυση 9.800 εργαζομένων στο σύνολο των 187.000 πλήρως απασχολούμενων.
Τέλος, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας McKinsey το 30% των εργοδοτών αναμένεται να μειώσουν ή μηδενίσουν το ποσοστό κάλυψης της ιατροφαρμακευτική περίθαλψης των εργαζομένων, ως οφείλουν, επωφελούμενοι το νόμο για τη μεταρρύθμιση για την Υγεία που προώθησε η κυβέρνηση Ομπάμα. Σύμφωνα με την έκθεση McKinsey, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος της ασφάλισής τους, καθώς θα «παραπέμπονται» στη διάταξη του νόμου περί ασφάλισης με «ανταλλαγή», την Οικονομικά Προσιτή Φροντίδα και την Προστασία των Ασθενών - (PPACA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ