13 Μαρ 2012

Για την τιμή των όπλων


Για την τιμή των όπλων


Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, δεν σας κρύβω ότι προβληματίστηκα πολύ (κλικ με δική σας ευθύνη). Ξεκινάει με μία ευρέως αποδεκτή άποψη (του δικαιώματος στη φυσική ασφάλεια) η οποία δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά η ανάλυση (η ποια?) και η επιχειρηματολογία που ακολουθεί είναι επιεικώς απαράδεκτη.

Όλο και κάποια αμερικάνικη ταινία έχετε δει, όπου ο οργισμένος Αμερικάνος της υπαίθρου κραδαίνει το όπλο του φωνάζοντας "leave the premises" ή κάτι ανάλογο..ή κάποια ταινία όπου ο ήρωας καλεί σαν τρελός το 911 και αυτό δεν απαντά, ο κακός πλησιάζει, του κόβει το ρεύμα κτλ κτλ και τελικά ο ήρωας την γλυτώνει στο παρατσακ πυροβολώντας τον κακό με το περίστροφό του. Ή την σκηνή όπου οι αστυνομικοί γαζώνουν κυριολεκτικά τους κακοποιούς χωρίς δεύτερη κουβέντα. Άσχημες εικόνες. Ειδικά όταν αποτελούν μέρος της πραγματικότητας, πέραν δηλαδή της 7ης τέχνης (?).



Κοιτώντας κανείς τα στατιστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα είναι όντως άσχημα. Από πολλές απόψεις (παρά  το γεγονός ότι παρατηρείται μία μικρή πτώση στα ποσοστά των ανθρωποκτονιών, που πολλοί την συνδέουν με το "δικαίωμα στην κατοχή όπλων" μιας και σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στα στοιχεία, η πτώση παρατηρείται σε πολιτείες  με περισσότερα όπλα ανά αριθμό κατοίκων). Το θέμα αυτό είναι ένα από τα καυτά ζητήματα στις ΗΠΑ, μιάς και πάρα πολλοί διαφωνούν με αυτή την ανάγνωση και ισχυρίζονται το ακριβώς αντίθετο: Ότι δηλαδή η κατοχή όπλων από τους πολίτες και η εύκολη πρόσβαση σε αυτά, αυξάνει την εγκληματικότητα (για να μην μιλήσει κανείς για τα ατυχήματα στο σπίτι, και την ενδο-οικογενειακή βία κτλ). Από την άλλη, οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός των όπλων δεν θα επιφέρει καμία θετική αλλαγή, ίσα ίσα θα στερήσει το δικαίωμα των νομοταγών πολιτών στην αυτοάμυνα (δείτε και εδώ μερικά από τα επιχειρήματα των δύο πλευρών http://www.idebate.org/debatabase/topic_details.php?topicID=33).

Έχουν θεσπιστεί πολλοί νόμοι κατά καιρούς στις ΗΠΑ και δεν έχει ιδιαίτερη ουσία να αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτούς. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να ρίξει μια ματιά στα παρακάτω:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_politics_in_the_United_States
http://en.wikipedia.org/wiki/Concealed_carry_in_the_United_States

Εδώ ανά πολιτεία (σε πολλές -αν όχι στις περισσότερες- πολιτείες δεν χρειάζεται καν άδεια για να αγοράσεις όπλο αλλά ούτε χρειάζεται και να το δηλώσεις..)
http://en.wikipedia.org/wiki/Gun_laws_in_the_United_States_(by_state)

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι το δικαίωμα στην οπλοκατοχή προβλέπεται και από το αμερικάνικο σύνταγμα
http://en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_Constitution_of_the_United_States

Κλίνοντας εδώ την παρένθεση για την Αμερική και αφού ρίξουμε και μία ματιά εδώ όπου είναι η κατάταξη των χωρών ανά αριθμό ανθρωποκτονιών εκ προθέσεως, ας πούμε μερικά αυτονόητα πράγματα.
Το έγκλημα δεν είναι κάτι που υπάρχει απλά χωρίς λόγο, δεν είναι μια φυσική καταστροφή, ένα λάθος στο ανθρώπινο dna, κάτι κακό και αδιόρθωτο στην ανθρώπινη φύση, για την οποία γίνεται πολύς λόγος κατά καιρούς. Κανείς δεν γεννιέται δολοφόνος, κλέφτης και ούτω καθεξής. Οι εγκληματικές συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα των κοινωνικοπολιτκών συνθηκών και γεννιούνται λόγω των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων πρωτίστως, της καταπίεσης κτλ. Φυσικά το θέμα είναι πολύ πιο σύνθετο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι περιστρέφεται γύρω από τη λέξη "κέρδος" η οποία διέπει το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μία κοινωνία οργανωμένη καπιταλιστικά.

Το πρόβλημα με άρθρα σαν το αρχικό του protagon, είναι ότι δεν αναφέρουν ποτέ τις αιτίες του προβλήματος, αλλά αντιθέτως κραυγάζουν για λύσεις. Και οι λύσεις που προτείνουν είναι από αυτές που οδηγούν την ανθρωπότητα προς τα πίσω ντουγρου.

Αφού λοιπόν  μας λέει ότι οι καραμπίνες δεν αρκούν (τις οποίες σημειωτέων μπορεί να προμηθευτεί εύκολα κάποιος στην χώρα μας βγάζοντας μια κυνηγετική άδεια) εισηγείται το δικαίωμα στην απόκτηση περιστρόφου, αλλά και εκπαίδευσης.
Λέει με λίγα λόγια αφού το κράτος είναι ανίκανο να προστατέψει τον πολίτη (γιατί? Ποιος ευθύνεται γι αυτό?) και εφόσον υπάρχει μεγάλη άνοδος της εγκληματικότητας (γιατί? Τι διαφοροποιεί την Ελλάδα του 2012 από την Ελλάδα παλαιότερων χρόνων?) η λύση θα δοθεί προσωπικά. Ο καθένας μόνος του. Και όποιος αντέξει. Όπως στη ζούγκλα και στον θαυμαστό κόσμο των ζώων και μάλιστα αυτόν που δε ζουν καν σε αγέλη.
Αν υπάρχει κάτι πολύ άσχημο με την χρήση της στατιστικής, είναι όταν αυτή ξεκόβεται από τις υπόλοιπες παραμέτρους μιας κοινωνίας.
Η όποια άνοδος της εγκληματικότητας δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ένα όπλο ανά νοικοκυριό ούτε με ένα μπάτσο ανά τετράγωνο (ειδάλλως οι ΗΠΑ θα ήταν η ασφαλέστερη χώρα στον πλανήτη). Αντιμετωπίζεται με την εξάλειψη των αιτιών που την δημιουργούν. Με την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και της εκμετάλλευσης.
Το να επιδοτήσει το κράτος τα νοικοκυριά με όπλα (θα ήταν ωραία μπίζνα για τις εταιρίες που τα παράγουν και τα πωλούν, δε λέω) είναι αστείο πράγμα. Πόσο μάλλον όταν το ίδιο κράτος κόβει μισθούς, μειώνει συντάξεις, καταστρέφει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δημιουργεί προϋποθέσεις μεσαίωνα. Όλα τα παραπάνω συνεπικουρούν στην αύξηση της εγκληματικότητας αλλά   κουβέντα από τον έγκριτο αρθρογράφο. Ζητά όπλα και στρατιωτική εκπαίδευση!

Εγώ ωστόσο αναρωτιέμαι. Μήπως τελικά αυτό που θέλει να μας πει ο ποιητής είναι ότι πρέπει να ζητήσουμε περισσότερη αστυνόμευση και ίσως να δεχτούμε και την παράπλευρη απώλεια των περιορισμών μιας σειράς δικαιωμάτων με πρόφαση την ασφάλεια (κάτι σαν συνέχεια του τρομονόμου)?? Μήπως τελικά αυτό είναι το δια ταύτα?

Αφιερωμένο εξαιρετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ