13 Μαρ 2012

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ Λουτρό αίματος με θύματα αμάχους


ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος με θύματα αμάχους
ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._
Νέο μακελειό προκάλεσε ξημερώματα Κυριακής Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης που βγαίνοντας από την βάση του εκτέλεσε 16 Αφγανούς αμάχους, μεταξύ των οποίων και εννιά παιδιά, στην περιοχή της Κανταχάρ εισβάλλοντας σε τρία σπίτια. Η αιτιολόγηση που δόθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις είναι ότι ο στρατιώτης «έπαθε αμόκ» ωστόσο εξακολουθεί η συστηματική σφαγή του αφγανικού λαού που ξεκίνησε με την ιμπεριαλιστική επέμβαση το 2001.
Ως συνήθως οι κατοχικοί φονιάδες εξέφρασαν τη λύπη τους για το συμβάν λέγοντας ότι ο δράστης τέθηκε υπό κράτηση, υποστηρίζοντας ότι θα διενεργηθεί «έρευνα». Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πυροδότηση έντασης και περιστατικών βίας, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο περιστατικό «τραγικό και θλιβερό», υποστηρίζοντας ότι «δεν αντικατοπτρίζει τον εξαιρετικό χαρακτήρα των στρατιωτών μας και τον σεβασμό των ΗΠΑ προς τον λαό του Αφγανιστάν».
Ο γγ του ΝΑΤΟ Αντερς Φον Ράσμουσεν, είπε ότι στηρίζει τη δέσμευση του στρατηγού Τζον Αλεν, επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής, «να ερευνήσει τα γεγονότα και να αποδώσει ευθύνες».
Το νέο μακελειό καταδίκασε και ο εγκάθετος Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος δεδομένων των αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι συνεχιζόμενες δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, αλλά και η πρόσφατη βεβήλωση του κορανίου από στρατιώτες της Μπαγκράμ, μίλησε για «έγκλημα εκ προθέσεως» και ζήτησε «εξηγήσεις». Ανησυχία υπάρχει και για τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας, που αφορά την εξασφάλιση του μακροχρόνιου ελέγχου του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη από δημοσκόπηση στις ΗΠΑ, προκύπτει ότι το 60% των Αμερικανών θεωρούν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν «δεν αξίζει τον κόπο» και το 54% δηλώνουν ότι «επιθυμούν την πρόωρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων».
Επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποίησε χθες και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση δεν επιτρέπει να πούμε ότι «μπορούμε σήμερα να αποχωρήσουμε από εδώ. Γι' αυτό δεν μπορώ να πω ούτε αν θα τα καταφέρουμε ως το 2013/2014».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ