ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Σε Ισπανία και Ολλανδία πέφτει η σκιά της κρίσης
Ανησυχία στα αστικά επιτελεία και μπαράζ από αντιλαϊκά μέτρα
«Η Ισπανία θα πρέπει κατά τα φαινόμενα να μπει σε ένα πρόγραμμα τύπου τρόικας φέτος, ως προϋπόθεση για την περαιτέρω στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στα κρατικά ομόλογα και/ή στις ισπανικές τράπεζες», σημειώνει στην έκθεσή του ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας Β. Μπούιτερ, που εμφανίζεται πολύ απαισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση είναι βαθιά και τα αδιέξοδα στη διαχείριση πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Ισπανίας υπολογίζει πως το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,7% το 2012, ενώ η Citi ανεβάζει το ποσοστό αυτό στο 2,7%.
«Είναι ελάχιστα πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί για έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ το 2012 και 3% το 2012», προσθέτει ο Μπούιτερ, δύο ημέρες πριν την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος θα περιλαμβάνει μεγάλες δημοσιονομικές περικοπές, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος. Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές ύψους 8,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση των φόρων, προσδοκώντας εισπράξεις 6,3 δισ. ευρώ από την αφαίμαξη του λαού. Τα αντιλαϊκά μέτρα και οι περικοπές όμως δεν έχουν τέλος, αφού σύμφωνα με οικονομολόγους, θα χρειαστούν περικοπές ύψους περίπου 50 δισ. για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελλείμματος.
Η Ισπανία πρέπει να χρησιμοποιήσει κεφάλαια του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, εκτιμά σε έκθεση της και η «Goldman Sachs», ενώ παράλληλα μεγαλώνουν διαρκώς και οι ανησυχίες των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για την κατάσταση της οικονομίας στην Ολλανδία. Μετά από τρεις βδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την ολλανδική κυβέρνηση, παραμένουν οι ανταγωνισμοί σχετικά με τα δραστικά μέτρα για να μειωθεί το έλλειμμα της χώρας στο 3% του ΑΕΠ το 2013.
Χθεσινό δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ανέφερε ότι «οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν πως η χώρα δεν έχει την πολιτική ικανότητα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται, ώστε να διατηρήσει τη θέση της ως μία οικονομία του "πυρήνα" της Ευρωζώνης, μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία». Αλλες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανότητα απώλειας από την Ολλανδία της ανώτατης πιστοληπτικής διαβάθμισης (ΑΑΑ).
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του Μάρτη, το Γραφείο Κεντρικού Προγραμματισμού ανακοίνωσε την πρόβλεψη ότι το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα φθάσει στο 4,6% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3%, καθώς η οικονομία της χώρας είχε μπει σε κρίση.
Σάρωμα στην Ιταλία
Στην Ιταλία, ο Μ. Μόντι επιταχύνει τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας» με στόχο την απελευθέρωση των απολύσεων και τη δραστική συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης. «Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα έχει εγκριθεί πριν το τέλος του καλοκαιριού, η Ιταλία είναι μια μεσογειακή χώρα που μετατρέπεται σε βόρεια», διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων το κεφάλαιο ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια ομιλίας του στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Πρόσθεσε επίσης ότι το «σύστημα αναφοράς» είναι το σκανδιναβικό, το οποίο βασίζεται στη λεγόμενη «flexicurity», δηλαδή στην κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων.
Την πεποίθησή του ότι η ευρωζώνη θα καταλήξει αυτή τη βδομάδα στην Κοπεγχάγη σε συμφωνία για την ενίσχυση του νέου ταμείου «σταθερότητας», εξέφρασε χτες από τη Σεούλ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι.«Είμαι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» στην Κοπεγχάγη, δήλωσε, ύστερα από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ν. Κορέας Λι Μιουνγκ-Μπακ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
27/3/2012
-- Ανησυχούν οι αστοί για επέκταση της κρίσης
22/3/2012
-- Ανάπτυξη σημαίνει ακόμα πιο φθηνοί εργάτες
3/3/2012
-- Ζορίζουν τα πράγματα και στο «σκληρό πυρήνα»
30/11/2011
-- Ενδοκαπιταλιστικά παζάρια σε ΗΠΑ και ΕΕ
23/8/2011
-- Αντιθέσεις στο φόντο της «οικονομικής διακυβέρνησης»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου