29 Μαρ 2012


ΠΑΡΙΣΙ.-- Πορεία με κατεύθυνση τη γαλλική πρωτεύουσα άρχισαν, χτες, μετά από απόφαση των συνδικάτων τους, οι μεταλλεργάτες των υψικαμίνων της, μεγαλύτερης στον κόσμο σιδηρουργίας, «ArcelorMittal» στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους με στόχο την επαναλειτουργία των δύο υψικαμίνων της εταιρείας στην πόλη Φλορένζ. Η πορεία Φλορένζ - Παρίσι αναμένεται να διαρκέσει 10 ημέρες και θα περάσει από σειρά πόλεων όπου προγραμματίζονται εκδηλώσεις αλληλεγγύης, πριν να καταλήξει, πιθανότατα, στις 6 Απριλίου, στην πλατεία Τροκαντερό της πρωτεύουσας όπου έχει, ήδη, προγραμματιστεί συγκέντρωση και συναυλία.
ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σε συμφωνία εκεχειρίας μετά από παρέμβαση φυλάρχων της ευρύτερης περιοχής κατέληξαν οι ένοπλοι της πόλης Σάμπχα, στο νότο, με τους ενόπλους της φυλής Τομπού, που δρουν στα ίδια σημεία, οι οποίοι είχαν εμπλακεί, εδώ και τέσσερα 24ωρα, σε σφοδρές συγκρούσεις που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 50 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων και την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων ότι στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος Καντάφι βυθίζεται στις εθνοτικές εσωτερικές συγκρούσεις και απειλείται με διχασμό και διαιρέσεις.
ΣΕΟΥΛ.-- Οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν χτες στη Σεούλ «ζωηρές ανησυχίες» σχετικά με το σχέδιο εκτόξευσης ενός βορειοκορεατικού πυραύλου και κάλεσαν την Πιονγιάνγκ ...«να απαρνηθεί την κούρσα για τον πυρηνικό εξοπλισμό προς όφελος της μάχης εναντίον της πείνας». Παράλληλα, η Ουάσιγκτον ανέστειλε τις παραδόσεις επισιτιστικής βοήθειας στη ΛΔ Κορέας, η επανάληψη των οποίων είχε αποφασιστεί στα τέλη του Φεβρουαρίου σε αντάλλαγμα για τη διακοπή των πυρηνικών και πυραυλικών δραστηριοτήτων...
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Κυβέρνηση συνασπισμού, ίσως και μεγάλου συνασπισμού, δείχνει η έρευνα του Ινστιτούτου «Forsa» για το περιοδικό «Stern». Οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) καταγράφουν ποσοστό 37%, ενώ οι κυβερνητικοί εταίροι τους, Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) συγκεντρώνουν μόλις 3% και μένουν εκτός Βουλής. Οι Σοσιαλδημοκράτες-SPD λαμβάνουν 26%, οι Πράσινοι 15%, η Die Linke - Η Αριστερά 8% και το Κόμμα των Πειρατών 8%.
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα της Πολωνίας «Γκαζέτα Βιμπόρζα» σε δημοσίευμά της αποκάλυψε πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες κατά του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Ζμπίγκνιου Σιεμιατκόφσκι, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Πολωνία το 2002-2003. Προηγούμενα, οι πολωνικές αρχές είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά παρόμοια δημοσιεύματα, ωστόσο ο Σιεμιατκόφσκι επιβεβαίωσε την πληροφορία της εφημερίδας, αλλά αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε διευκρίνιση επικαλούμενος λόγους «κρατικής ασφάλειας».
ΣΟΦΙΑ.-- Ο Βούλγαρος υφυπουργός Οικονομικών Βλάντισλαβ Γκοράνοφ ανακοίνωσε χτες πως η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε και αντί αυτού θα κατασκευάσει θερμοηλεκτρικό σταθμό με καύσιμο το φυσικό αέριο. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, δήλωσε πως η απόφαση αυτή πάρθηκε εξαιτίας του πολύ μεγάλου κόστους του σχεδίου (περίπου δέκα δισ. ευρώ), ενώ πρόσθεσε ότι ο αντιδραστήρας για το Μπέλενε, τον οποίο ήδη έχει κατασκευάσει ρωσική εταιρεία, θα εγκατασταθεί στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ