29 Απρ 2012

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία


Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 6ο - Θεσσαλία

Θεσσαλία


Με αυτά και αυτά, φτάσαμε στην Θεσσαλία, μια περιοχή στην οποία συναντάμε εργαζόμενους απο όλους σχεδόν τους οικονομικούς κλάδους της χώρας, από την γεωργία και την βιομηχανία, έως το εμπόριο και τον τουρισμό. Παράλληλα στο γεωγραφικό αυτό διαμέρισμα, έχουν διαδραματιστεί σπουδαίες σελίδες του ελληνικού εργατικού και αγροτικού κινήματος, απο τους καπνεργάτες του Βόλου και τους αγρότες του Κιλελέρ, στην δράση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ στον Όλυμπο, τον Κίσσαβο και την Πίνδο και τους σπουδαίους αγροτικούς αγώνες που ακολούθησαν στην μεταπολίτευση.

Και στην Θεσσαλία, ο δικομματισμός, βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, συνήθως 1-2 μονάδες πάνω από τον εθνικό μέσο όρο (το 2009: 79,13%), με τα χαμηλότερα ποσοστά των αστικών κέντρων να υπερσκελίζονται απο τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κυρίως των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας, που δείχνουν να είναι πιο επιρρεπείς στην κυρίαρχη αστική προπαγάνδα.


Κανένα κάστρο δεν υπάρχει στην Θεσσαλία, η οποία συνηθίζει να αλλάζει χρώμα στον πολιτικό χάρτη, κάθε φορά που αλλάζει και το χρώμα της αστικής κυβέρνησης. Μια μικρή διαχρονική υπεροχή όμως, την διατηρεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία εμφανίζεται πιο δυνατή στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, στις αγροτικές - ημιαστικές περιοχές στα νότια τμήματα του νομού Λαρίσης και στην δυτική Μαγνησία. Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί στα αστικά κέντρα, τους βόρειους και παραθαλάσσιους δήμους της Λάρισας, και στο μεγαλύτερο μέρος του νομού Τρικάλων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό εκ μέρους ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες 5 εκλογικές αναμετρήσεις, επιτεύχθηκε το 2009 στον νομό Τρικάλων, με 45,01%, ενώ αντίθετα στο χαμηλότερο σημείο βρέθηκε το 2007 στον νομό Μαγνησίας με 36,39%. Η Νέα Δημοκρατία αντίστοιχα, πέτυχε το μεγαλύτερο ποσοστό της το 2004 στον νομό Καρδίτσας με 50,83%, ενώ το χαμηλότερο φυσικά στις τελευταίες εκλογές του 2009 με 35,55% στον νομό Μαγνησίας. Όπως βλέπετε, και τα δυο κυρίαρχα αστικά κόμματα πραγματοποιούν limit down, στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος είναι ένας απο τους νομούς της επαρχιακής ηπειρωτικής Ελλάδας, με το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων, "υπό την επήρεια του δικομματισμού" (75,94% το 2009).

Ακολουθούν οι χάρτες κατανομής των δήμων για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Η παρουσία του ΚΚΕ

Δυναμική η παρουσία του ΚΚΕ στον θεσσαλικό κάμπο, βασιζόμενη στην δυναμική του παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες, αγροτών και εργατών της μεταπολίτευσης, αλλά και στην πλούσια δράση των κομμουνιστών και την παράδοση του κόμματος, πριν και κατα την διάρκεια του παγκοσμίου πολέμου. Μια παρουσία όμως, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς απ'οτι στην υπόλοιπη χώρα, καθώς ποσοστά και ψήφοι αυξάνονται με υποτριπλάσιους ρυθμούς απ'οτι σε άλλες περιοχές.

Στις εκλογές του 2009, το ΚΚΕ κατέγραψε ποσοστό 8,66% στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, καθώς ψηφίστηκε από 46.185 ψηφοφόρους, σημειώνοντας πτώση σε σχέση με το 2007 (9,04%, 50.327 ψήφοι) και αύξηση της τάξης του 16% (όσον αναφορά το ποσοστό) σε σχέση με το 2000 (7,47%, 41.605 ψήφοι).

Κέντρο της "Λαϊκής Αντεπίθεσης" στην Θεσσαλία, αποτελεί η κοινότητα Τσαριτσάνης (νομός Λάρισας), η οποία σημείωνει μεταξύ άλλων και το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα, σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων, με 26,90% το 2009. Μάλιστα η Τσαριτσάνη ήταν μια απο τις τρεις κοινότητες της χώρας, που κατάφεραν με την μαζική συμμετοχή των κατοίκων της, να μην υπαχθούν στον καποδιστριακό δήμο της Ελασσόνας το 1996.

Αυξημένη εκλογική επιρροή, παρουσιάζει το ΚΚΕ σε όλα τα αστικά κέντρα και τις περιφερειακές τους περιοχές, και για να μην το κουράζουμε ... σε όλες τις περιοχές πλην Πίνδου, επαρχίας Φαρσάλων, Βελεστίνου και Βολιώτικων "βορείων" (ανατολικών στην περίπτωσή μας) προαστείων. Ποσοστά άνω του 18%, επιτυγχάνει το ΚΚΕ και σε άλλες 2 περιοχές της Θεσσαλίας, όπως είναι ο δήμος Παληόκαστρου (Τρίκαλα) με 18,87% και η Σκόπελος με 18,69%. Πολύ ψηλά βρίσκονται επίσης οι δήμοι Λακέρειας (15,91%) και Τυρνάβου (14,44%) του νομού Λάρισας, ο δήμος Ιτάμου (15,44%) στον νομό Καρδίτσας και ο δήμος Σούρπης (14,62%) της Μαγνησίας.

Τα χαμηλότερα ποσοστά του ΚΚΕ σε αυτήν την περιοχή, εντοπίστηκαν για το 2009 στους δήμους Ναρθακίου με 2,14% (Ν. Λάρισας), Αργιθέας με 2,20% (Ν. Καρδίτσας) και Μουζακίου με 2,48% (πάλι νομός Καρδίτσας).

Ακολουθούν οι χάρτες των ποσοστών του ΚΚΕ για τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2000 έως το 2007 (Κλικ για μεγένθυνση)
 
 

Προβλέψεις - Εκτιμήσεις

Αναμένουμε αισθητή άνοδο του ΚΚΕ, και σε ποσοστό και σε ψήφους, με αρκετές κόκκινες βούλες στον χάρτη της περιοχής (Τσαριτσάνη, Παληόκαστρο, Σκόπελος, Λακέρεια και ίσως Τύρναβος, Αμπελώνας κλπ) και με την δεύτερη θέση να "παίζει" για τον νομό Λάρισας. Παρ'ολα αυτά, η Νέα Δημοκρατία δείχνει να διατηρεί παγιδευμένα, αρκετά τμήματα του αγροτικού και εργατικού πληθυσμού και το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί με άνεση την δεύτερη θέση στους τρεις απο τους τέσσερις νομούς.
 

Σχετικά 

Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 1ο - Πελοπόννησος
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 2ο - Αττική
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 3ο - Στερεά Ελλάδα
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 4ο -Ιόνια Νησιά
Βουλευτικές Εκλογές 2012 / Μέρος 5ο - Ήπειρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ