10 Απρ 2012

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ Στους καταπέλτες από σήμερα και για 48 ώρες


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες από σήμερα και για 48 ώρες
«Ολοι στους καταπέλτες»! Με το σύνθημα αυτό να κυριαρχεί σε όλα τα καράβια, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες συμμετέχουν σήμερα αποφασιστικά στη 48ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Δίνουν αποστομωτική απάντηση στο όργιο εκβιασμών και απειλών που ήρθαν να προστεθούν στις συκοφαντίες και τα ψέματα σε βάρος του αγώνα τους, από το μαύρο μπλοκ εφοπλιστών, συγκυβέρνησης, όλων των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των μηχανισμών τους και διαμηνύουν ότι, όπως έχουν ήδη μετατρέψει σε κουρελόχαρτο το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, θα κουρελιάσουν και κάθε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής του αγώνα τους.
Είναι μια απεργία που φέρει ατόφια τα χαρακτηριστικά της ταξικής αναμέτρησης με τους εφοπλιστές, συνολικά τις δυνάμεις του κεφαλαίου και την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησής τους, που επιδιώκουν να διαλύουν έναν ολόκληρο κλάδο, να καταδικάσουν εργάτες, στεριάς και θάλασσας, σε μισθούς πείνας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις και δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως σηματοδοτεί και η κατάργηση του «Οίκου Ναύτου» και η ενσωμάτωσή του στον ΕΟΠΥΥ. Οι ναυτεργάτες υψώνουν αποφασιστικό «όχι» στην «απελευθέρωση» (άρση του καμποτάζ). Ενώ το διεκδικητικό τους πλαίσιο, για πληρώματα με συγκροτημένα δικαιώματα που θα εργάζονται σε πλοία σύγχρονα, ασφαλή, με φτηνά εισιτήρια που θα ταξιδεύουν καθημερινά, καλύπτοντας πλήρως τις λαϊκές ανάγκες, αναδεικνύει ότι ο αγώνας τους είναι υπόθεση όλου του λαού. Οτι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ακτοπλοΐα προς όφελος των εργαζομένων στα νησιά, των μικρών επαγγελματοβιοτεχνών, φτωχών αγροτών, των επιβατών, όσο κουμάντο θα κάνουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια.
Η αποφασιστικότητα των ναυτεργατών και η αδιαμφισβήτητη συσπείρωσή τους με τις ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τις δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, της «Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης», τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποτυπώνεται και στη χτεσινή νέα απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ ότι η απεργία θα γίνει κανονικά. Εξέλιξη που ήρθε να εκθέσει ανεπανόρθωτα απέναντι στους ναυτεργάτες τους εγκάθετους των εφοπλιστών και της κυβέρνησης συνδικαλιστές της ΠΝΟ, οι οποίοι έφτασαν να συμμετέχουν ανοιχτά στη συκοφαντική εκστρατεία κατά της απεργίας, με κορύφωση τη χτεσινή ανακοίνωση των διοικήσεων 9 Ναυτεργατικών Ενώσεων που αποτελούν τη δύναμη του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στην οποία αναφερόταν ότι προχτές μετά τη συνάντηση που είχε η ΠΝΟ με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, η Εκτελεστική της δεν συνεδρίασε επειδή κατά την έναρξη της συνεδρίασης «εισέβαλαν» «ναυτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ»! Και συνεχίζουν: «Θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή μελών μιας παρατάξεως στο χώρο όπου ελάμβανε μέρος η συνεδρίαση, για να μας επιβάλουν "δημοκρατικά" τις θέσεις τους και τον τρόπο της συζητήσεως». Ομως λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής κλήθηκαν από τους εκπροσώπους των ταξικών δυνάμεων να τοποθετηθούν ανοιχτά απέναντι στην απεργία και δεν είπαν «κιχ».
Σε δελτίο Τύπου των σωματείων ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ επισημαίνεται ότι οι εγκάθετοι προσπαθούν «να δικαιολογήσουν την υπονομευτική σε βάρος των ναυτεργατών δράση τους», «ψεύδονται ασύστολα» και «επιτίθενται με απύθμενο θράσος ενάντια στους ναυτεργάτες, στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά ναυτεργατικά συνδικάτα», επειδή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ, πρωτοστατούν στην οργάνωση της απεργίας.
Επιδοτούν τους εφοπλιστές, ενώ αυτοί κουρελιάζουν τις Συμβάσεις
Οσον αφορά την προχτεσινή συνάντηση της ΠΝΟ με τους δύο υπουργούς, η απάντηση που «εισέπραξαν» οι ναυτεργάτες ήταν ξεκάθαρη. Απόρριψη των αιτημάτων τους. Για το μόνο που δεσμεύτηκε η υπουργός Αν. Διαμαντοπούλου ήταν ότι θα επιδοτηθούν οι εφοπλιστές με άλλα 15 εκατ. ευρώ προκειμένου να «διευκολυνθούν» για την καταβολή των δεδουλευμένων των ναυτεργατών τους οποίους έχουν απλήρωτους ως και 6 μήνες! Τα διαπιστευτήρια που κατέθεσε η Αν. Διαμαντοπούλου προς τους εφοπλιστές «συνοδεύτηκαν» ταυτόχρονα και με αντικομμουνισμό. Οπως ανέφερε προχτές σχετικά με την απεργία, «συγκεκριμένα στελέχη της (σ.σ ΠΝΟ), που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα, έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου εάν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία». Το ίδιο τροπάρι συνέχισε και χτες με νέα της δήλωση για τη ναυτεργατική απεργία, ότι: «Οπως φάνηκε εδώ και μία εβδομάδα επρόκειτο για μία προειλημμένη, προαποφασισμένη κίνηση που υπαγορεύτηκε, κυρίως, από τις προεκλογικές σκοπιμότητες του ΚΚΕ»!
Την ίδια στιγμή, η κατάφωρη παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων από τους εφοπλιστές και η επιβεβαίωση του δίκιου του αγώνα των ναυτεργατών, αποδεικνύεται και από την επίσχεση εργασίας στην οποία προχώρησαν από χτες οι ναυτεργάτες του πληρώματος του ακτοπλοϊκού πλοίου «ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της εταιρείας ΛΑΝΕ. Η εταιρεία μόνο προς δέκα μέλη του πληρώματος οφείλει από δεδουλευμένα το ποσό των 106.500 ευρώ! Η ΛΑΝΕ δεν αποτελεί εξαίρεση. Οπως καταγγέλλουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», παρόμοια είναι η κατάσταση που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία. Εταιρείες δεν έχουν καταβάλει ούτε το δώρο των Χριστουγέννων!
«Είναι ανυπόστατοι - συνεχίζουν τα σωματεία - οι ισχυρισμοί της υπουργού ΑΑΝ Αν. Διαμαντοπούλου, η οποία παριστάνει ότι δεν γνωρίζει τα προβλήματα των ναυτεργατών, γιατί θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και τους εφοπλιστές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ