10 Απρ 2012

Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό


Εμείς δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε το λαό
-- Ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε πρόταση σε σας και στη ΔΗΜΑΡ και στους Οικολόγους - Πράσινους για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές περιφέρειες, ώστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να απολέσουν οκτώ έδρες. Αφήνετε κάποιο περιθώριο να συμβεί κάτι τέτοιο;
-- Ο λαός είναι αγανακτισμένος, απογοητευμένος κ.λπ. Εμείς ακριβώς βλέποντας αυτήν τη λαϊκή αγανάκτηση και την απογοήτευση δε θέλουμε με κανέναν τρόπο να συνδράμουμε στο φούσκωμα και στο ξεφούσκωμα του κινήματος. Και πολύ περισσότερο σε μία επιλογή να πιάνεται ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του. Παραμονές του 1981, υπήρχε η πίεση, πολύ μεγάλη απέναντι στο ΚΚΕ, να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στο ΠΑΣΟΚ και να ψηφίσει σε μερικές περιοχές ΠΑΣΟΚ, πάλι ήταν οι μονοεδρικές και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΠΑΣΟΚ. Κάναμε καλά που δε δώσαμε τότε ή έπρεπε να δώσουμε;
Θέλω να πω ότι ο λαός τα προβλήματά του τα ξέρει και δε χρειάζεται να του τα πούμε εμείς. Δε σημαίνει όμως ότι ανεπηρέαστα και ελεύθερα και αντικειμενικά είναι εύκολο να επιλέξει και τη λύση. Διότι εδώ η ΝΔ λέει αυτοδυναμία ή χάος. Ο Βενιζέλος λέει ή συνεχίζεται αυτή η πολιτική ή καταστροφή.
Ενα μέρος του λαού το πιστεύει και αυτό. Ενα άλλο μέρος του λαού πιστεύει ότι μια κυβέρνηση χωρίς να έχει την εξουσία στα χέρια της και η εξουσία κρίνεται απ' το αν εσύ είσαι ιδιοκτήτης του πλούτου κι αν έχεις καταργήσει όλους τους μηχανισμούς του κράτους που είναι αντιλαϊκοί, μια κυβέρνηση λοιπόν που δεν έχει την εξουσία στα χέρια της, έχει απλώς τη διακυβέρνηση, υποχρεωμένη να εφαρμόζει τις επιλογές της ΕΕ, όχι γιατί οι έξω το απαιτούν, αλλά γιατί και η ίδια θέλει να είναι σ' αυτήν τη λεγόμενη οικογένεια, αυτή η κυβέρνηση μπορεί να του λύσει τα προβλήματα.
Εμείς, απ' τη στιγμή που ξέρουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να κάνει απολύτως τίποτα, πέρα κι ανεξάρτητα από προθέσεις - δε θα αρχίσουμε τώρα να αναλύουμε προθέσεις - είμαστε υποχρεωμένοι να προειδοποιήσουμε το λαό στο εξής πράγμα: Οτι εμείς δεν μπορούμε να τον εγκαταλείψουμε. Μόνο μια κυβέρνηση που αντιπροσωπεύει τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή εξουσία σημαίνει να έχεις τον πλούτο στα χέρια σου και όχι άλλος να αποφασίζει και άλλος να διευθύνει και να αποφασίζει τι και πώς θα παραχθεί, μόνο μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να ανταποκριθεί και στο βαθμό που στηρίζεται στη λαϊκή οργάνωση απ' τα κάτω και στην αντεπίθεση, στον τόπο δουλειάς, και στη γειτονιά, και στο χωράφι.
Εγώ σας λέω και η πιο φιλεργατική, φιλολαϊκή κυβέρνηση, αν δε στηριχθεί στον ξεσηκωμένο και στον οργανωμένο λαό δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Γιατί ο εχθρός δε βρίσκεται μόνο μέσα στο κοινοβούλιο, ο εχθρός βρίσκεται κυρίως στους οικονομικούς επιχειρηματικούς ομίλους, στην αστική τάξη κ.λπ. Και ξέρετε οι επιχειρηματικοί όμιλοι δε ζητάνε την ψήφο του λαού, δεν κατεβαίνουν ποτέ στις εκλογές, μερικοί μπορεί να παίρνουν μέρος στα κόμματα. Την ψήφο τη ζητάνε τα κόμματα, αυτά τα συγκεκριμένα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό τους. Επομένως, καταψηφίζοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε σημαίνει ότι έχεις καταψηφίσει και την τάξη που εκπροσωπούν.
Πρόταση για αλλαγή βιτρίνας
Αυτή η πρόταση, λοιπόν, που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα άλλο απ' την αλλαγή μιας βιτρίνας. Να δεχτώ ότι μπορεί αυτή η βιτρίνα να είναι πιο όμορφα διακοσμημένη, να λειάνει κάποιες οξείες γωνίες, το αποτέλεσμα όμως, όπως έχουν δείξει ανάλογες κυβερνήσεις στη Γαλλία, στην Ιταλία και παλιότερα, αυτές οι κυβερνήσεις αναγκαστικά θα είναι υποχείρια της αστικής τάξης. Και θα αναγκαστούν να έρθουν και σε αντιπαράθεση με το λαό. Γιατί μια τέτοια κυβέρνηση την άλλη μέρα θα αντιμετωπίσει λαϊκά αιτήματα εφ' όλης της ύλης. Οσο εύκολα μπορεί να ανεβεί τόσο εύκολα μπορεί και να ανατραπεί. Και εμείς δε θέλουμε ο λαός να απογοητευτεί, στηρίζοντας τις ελπίδες του σε λάθος επιλογές.
Αμα υπήρχε μία κυβέρνηση, μία εξουσία που θα έλυνε τα προβλήματα, θα έπρεπε να είμαστε και οι πρώτοι ως παράδειγμα, ως θυσία, ως ανιδιοτέλεια, ως ικανότητα κ.λπ. Οταν όμως αλλάζοντας τη βιτρίνα, το προϊόν πίσω απ' τη βιτρίνα είναι ίδιο, δεν μπορούμε να κοροϊδέψουμε το λαό. Ξέρουμε ότι όσο πιο παγιδευμένος είσαι στα προβλήματά σου τόσο αναζητείς μια λύση, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά οι λύσεις δεν κατασκευάζονται από τα πάνω και με εκλογικά τερτίπια.
Και εγώ αμφισβητώ τη γνησιότητα αυτής της πρότασης. Οταν έγιναν οι τοπικές εκλογές στην Ικαρία γιατί συνασπίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όλους τους άλλους για να μη βγει κομμουνιστής δήμαρχος στην Ικαρία; Λες και θα γινόταν στην Ελλάδα το πάνω - κάτω. Και πήγαν όλοι μαζί. Γιατί σε συνέδρια Ομοσπονδιών συνεργάζεται για να μη βγει αντιπρόσωπος κομμουνιστής; Τώρα στις εκλογές θυμήθηκαν τη συνεργασία με το ΚΚΕ; Για να μην έρθει η δεξιά. Η Ικαρία είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Δεν πέρασε και πολύς καιρός. Μπορούσε να κατέβει χωριστά, δε λέω να ψήφιζε τον κομμουνιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ