14 Απρ 2012

ΣΕΓΑΣ Με κυβερνητική στρατηγική... οδεύει στον γκρεμό


ΣΕΓΑΣ
Με κυβερνητική στρατηγική... οδεύει στον γκρεμό
Η επιτυχία του Δ. Χονδροκούκη στο παγκόσμιο κλειστού της Κωνσταντινούπολης όχι μόνο δεν έκρυψε αλλά αντίθετα ανέδειξε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αθλητές
Η στρατηγική επιλογή (μέσω εφαρμογής ή στήριξης, ανάλογα την θέση) του πολιτικού προσωπικού να φορτωθούν τα «σπασμένα» και της καπιταλιστικής κρίσης στον λαό, αναπόφευκτα έχει συνέπειες και στον αθλητισμό. Και όχι μόνο στον - συνειδητά και μόνιμα ριγμένο - μαζικό, λαϊκό. Αλλά πλέον και στον αθλητισμό υψηλών επιδόσεων.
Βέβαια - στο επικοινωνιακό τέμπο που ακολουθείται και στα υπόλοιπα πεδία - η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλείται δύσκολες συγκυρίες και διόρθωση λαθών του παρελθόντος (σπατάλες κλπ.). Και «κρύβεται» πίσω από επιτυχίες για να ισχυριστεί πως οι αλλεπάλληλες περικοπές δεν επηρεάζουν δυσμενέστατα το σήμερα και το αύριο.
Χαρακτηριστική είναι - μετά την απόφαση του ΣΕΓΑΣ να «κατεβάσει» ρολά - η τοποθέτηση («ΑΘΗΝΑ 9.84») του γγΑ, Π. Μπιτσαξή: «Ο ΣΕΓΑΣ είναι η ατμομηχανή του ελληνικού αθλητισμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι δίνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, στον κλασικό στίβο. Είναι αναμφίβολο ότι δεν μπορεί η κρίση, να αφήσει ανέγγιχτο τον ελληνικό αθλητισμό. Οι πόροι έχουν περιοριστεί. Από την εποχή όμως της σπατάλης και του πακτωλού των επιχορηγήσεων, περάσαμε σε μία ορθολογική διαχείριση των χρημάτων, το αποτέλεσμα της οποίας είναι, να πηγαίνει ο ελληνικός αθλητισμός από επιτυχία σε επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο».
Τους ισχυρισμούς του γγΑ, ανέτρεψαν μέσα στην Βουλή πρώην και νυν (συνυπεύθυνοι αφού στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική) συνοδοιπόροι του στο ΠΑΣΟΚ. Οπως ο Γ. Λιάνης και η Χρ. Αράπογλου. Η οποία παραδέχτηκε ότι δεν γίνεται «να αποκρύψουμε την πραγματική κατάσταση που υπάρχει στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στον στίβο. Τα χρήματα λιγόστεψαν και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν»...
«Ολα είναι εγκατελειμμένα»
Η «ορθολογική διαχείριση» - και ας (καμώνονται ότι) το... ξεχνούν οι κυβερνητικοί παράγοντες - σημαίνει κλείσιμο εγκαταστάσεων, άθλιες συνθήκες προπόνησης, μείωση ή και σταμάτημα προγραμμάτων κ.ά. Ας αφήσουμε όμως τους πρωταγωνιστές - που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματά της - να μιλήσουν.
Σε συνέντευξή της (28/3), στην ιστοσελίδα της ΕΟΕ, η 32χρονη Αλ. Παπαγεωργίου (αθλήτρια της σφυροβολίας) που θα συμμετέχει για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες - μεταξύ άλλων - ανέφερε: «Πάω για να το απολαύσω, πάω για τον εαυτό μου και για τίποτα άλλο. Εχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό. Παντού υπάρχει μιζέρια, τα στάδια είναι χάλια, όλα είναι εγκαταλειμμένα. Το 2004 ήμασταν Θεοί, τώρα δεν μας υπολογίζει κανείς.
Είναι η χειρότερη χρονιά μας κι όλα αυτά λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς. Στον Αγ. Κοσμά δεν μπορώ να ρίξω τη σφύρα, είναι σαν το μικρό σπίτι στο λιβάδι! Το χόρτο φτάνει μέχρι το γόνατο και ψάχνω μέσα στο γκαζόν να βρω τις σφύρες. Κι όταν το λέμε στους υπαλλήλους, μας λένε ότι δεν έχουν χρήματα για τα καύσιμα για τις μηχανές που κουρεύουν το γρασίδι. Δεν υπάρχει πουθενά φως»...
Την ίδια μέρα, στη Βουλή (υποεπιτροπή αρμόδια για θέματα αθλητισμού της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων) είχαν κληθεί εκπρόσωποι (παράγοντες, προπονητές, αθλητές) του ΣΕΓΑΣ. Με αφορμή την πρωτιά του Χονδροκούκη (ύψος) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σχεδιασμός ήταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση.
Οπως ανέφερε η πρόεδρος της υποεπιτροπής, Χρ. Αράπογλου, «επιλέξαμε να μην κλείσουμε αυτή τη θητεία με ένα από τα πολλά καθημερινά προβλήματα, τις δύσκολες και σκοτεινές πλευρές που αντιμετωπίζουμε στον αθλητισμό, αλλά να βάλουμε κάτι πιο δυνατό, πιο φωτεινό και πιο αισιόδοξο για το αύριο της χώρας και όχι μόνο για το αύριο του αθλητισμού, που είναι οι μεγάλες επιτυχίες που για άλλη μια φορά κατήγαγαν οι αθλητές του στίβου και, βέβαια, δεν αφορά μόνο στις πολλές μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις, αφορά στην ίδια τη συμμετοχή».
Οχι μόνο δεν βγήκε αλλά γύρισε μπούμερανγκ.
Αδιαφορία και εγκατάλειψη
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Β. Σεβαστής, επεσήμανε - μεταξύ άλλων: «τα περισσότερα ζητήματα, ίσως τα πιο σημαντικά, δεν έχουν οικονομική διάσταση. Πολλά από τα προβλήματα μπορούσαν να λυθούν με καθόλου ή με ελάχιστα κόστη»...
Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Δ. Χονδροκούκης, υπενθύμισε: «Από τότε που δόθηκε το στάδιο "Καραϊσκάκη" στον Ολυμπιακό, ο Αγ. Κοσμάς είναι το μοναδικό κέντρο προπόνησης στίβου για την Ν. Αττική. Τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταλειφθεί, η απαραίτητη φύλαξη δεν υπάρχει, υπάρχουν δυσκολίες στην πρόσβαση και είναι ελλιπής η συντήρησή του. Θυμάμαι μάλιστα, το καλοκαίρι - ενόψει παγκόσμιου πρωταθλήματος στην Κορέα - δεν μπορούσα να μπω στο χώρο για να προπονηθώ, επειδή ήταν κλειστός.
Οι συνθήκες προπόνησης είναι δύσκολες. Η απουσία θέρμανσης τον χειμώνα και κλιματισμού το καλοκαίρι κάνουν πολύ δύσκολη την προπόνηση και ιδιαίτερα για τους αθλητές που είναι σε εθνική ομάδα και έχουν κάποιες παραπάνω απαιτήσεις στην προπόνησή τους.
Η μεγαλύτερη αγωνία, τόσο η δική μου όσο και των συναθλητών μου, είναι ότι το κέντρο θα δοθεί προς πώληση. Με λύπη μου έμαθα πως υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, που απ' ό,τι γνωρίζω δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, βρίσκεται μακριά και δεν βολεύει κανέναν. Φοβάμαι ότι μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες θα ξεχαστούμε και δεν θα υπάρχει χώρος προπόνησης για να γυμναστούμε».
Τόνισε ακόμα πως «εξαιτίας του εκπαιδευτικού συστήματος, είναι δύσκολο κάποιο παιδί να σπουδάζει και να κάνει πρωταθλητισμό ταυτόχρονα. Εχω λοιπόν, την αγωνία, όχι τόσο για τους σημερινούς πρωταθλητές, αλλά για τους επερχόμενους».
«Δεν βοηθούν τους αθλητές»
Ο Κ. Μπανιώτης (ύψος) επεσήμανε ότι χωρίς την επιτυχία Χονδροκούκη δεν θα είχε γίνει η πρόσκληση από την Βουλή: «Η ουσία θα ήταν να γινόταν αυτή η επιτροπή όταν ο ελληνικός στίβος ήταν σε παρακμή και οι αθλητές και οι προπονητές "κουβαλούσαν" φορτία άλλων με διάφορους χαρακτηρισμούς σε όλη την κοινωνία, με όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».
Και στάθηκε στην «επόμενη μέρα»: «Οι αθλητές που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2020 είναι ηλικίας 14, 15 τουλάχιστον 16 χρονών. Ας δούμε πώς είναι αυτά τα παιδιά σήμερα. Δεν υπάρχουν αθλητικά σχολεία, έχουν καταργηθεί. Μπορεί να μην ήταν λειτουργικά, όμως η ιδέα του αθλητικού σχολείου είναι καταλυτική για τον αθλητισμό. Τα παιδιά πηγαίνουν επτά ώρες στο σχολείο και πέντε ώρες στο φροντιστήριο και είμαστε νούμερο ένα στην παχυσαρκία στην Ευρώπη και δεύτεροι παγκοσμίως».
Ο προπονητής του, Γ. Τσούγκας, αναφέρθηκε στις καθυστερημένες αποσπάσεις των προπονητών που είναι και καθηγητές φυσικής αγωγής, με αποτέλεσμα «οι αθλητές στο ενδιάμεσο, να προπονούνται με αλληλογραφία». Και πρόσθεσε: «Εγώ ζω και προπονούμαι στην Θεσσαλονίκη. Φέτος, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, ήρθα στην Αθήνα. Αναγκάζομαι να ενοικιάζω σπίτι, πράγμα το οποίο σημαίνει έξτρα προσωπικά έξοδα και έξτρα έξοδα και για την ομοσπονδία. Τη στιγμή που υπάρχουν μέσα στο ΟΑΚΑ ξενώνες, οι οποίοι όμως δεν λειτουργούν.
Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να φροντίσει τα παιδιά, όχι μόνο στον υψηλό αθλητισμό, αλλά και στη βάση του αθλητισμού, γιατί ο αθλητισμός σημαίνει παιδεία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Στο Ολυμπιακό Στάδιο, την δεκαετία του '80, οι ξενώνες και οι εγκαταστάσεις ήταν από τις καλύτερες που υπήρχαν και τώρα δεν λειτουργούν. Δεν μπορεί πριν από τριάντα χρόνια, οι συνθήκες θα ήταν καλύτερες».
Κ. Φιλιππίδης (επί κοντώ): «Εγώ φέτος έχω μηνιαίες απολαβές 940 ευρώ, 200 ευρώ λιγότερα από πέρσι. Αν ο κ. Γενικός ισχυρίζεται ότι όλα αυτά είναι προς θετική κατεύθυνση και μας βοηθάει, τότε εγώ δεν μπορώ να πω τίποτε άλλο. Με αυτά τα 940 ευρώ, εγώ πρέπει να προετοιμαστώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ζήσω και να κάνω ό,τι χρειάζεται για να είμαι στην σωστή κατάσταση ώστε να είμαι έτοιμος για ό,τι προκλήσεις έχω. Πώς θα τα κάνω αυτά τα πράγματα; Από την δουλειά που δεν έχω;
Οι προπονητές είναι απλήρωτοι τον τελευταίο χρόνο. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα μας για να μας στηρίξουν στον αγώνα μας; Αυτοί οι προπονητές δίνουν από το υστέρημά τους και δεν έχουν απολαβές, για να μην μιλήσω για τα στάδια που γυμναζόμαστε.
Εγώ προσωπικά γυμνάζομαι στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, ένα στάδιο που περάσαμε τον χειμώνα χωρίς θέρμανση, χωρίς ζεστό νερό και με μια χαλασμένη οροφή που όταν έβρεχε πλημμύριζε το στάδιο. Δεν μπορώ να σας μιλήσω για τα προβλήματα του Αγίου Κοσμά - που και αυτός θα κλείσει, διότι θα ξεπουληθούν όλα - σας μιλώ για το Ολυμπιακό Στάδιο που γυμνάζομαι εγώ. Ολα αυτά δεν είναι στήριξη και δεν βοηθούν τους αθλητές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ