16 Μαΐ 2012

Ακόμα 22,5 δισ. για τις τράπεζες


Ακόμα 22,5 δισ. για τις τράπεζες
Μετά και τη συμφωνία τους με την ΕΕ στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ, η απερχόμενη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχωράει, μέχρι και το τέλος της βδομάδας, στη μοιρασιά κεφαλαίων ύψους 22,5 δισ. ευρώ. Αποδέκτες είναι οι τραπεζίτες, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Χτες αποδέσμευσαν και πλήρωσαν στο ακέραιο, χωρίς «κούρεμα», 435 εκατ. ευρώ σε ομολογιούχους με ρήτρα βρετανικού δικαίου. Μεθαύριο Παρασκευή πληρώνουν στην κεντρική τράπεζα της λυκοσυμμαχίας 4 δισ. ευρώ, επίσης για ομόλογα που λήγουν. Με τις δυο αυτές πράξεις τους εξάντλησαν ήδη την κουτσουρεμένη δόση (4,2 δισ. ευρώ) που εκταμίευσαν τις προάλλες οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.
Στις αμέσως επόμενες μέρες μοιράζουν και τα 18 δισ. ευρώ, από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τα οποία πηγαίνουν απευθείας στις τράπεζες, για την «κεφαλαιακή ενίσχυσή» τους. Την απόφαση αυτή πήραν από κοινού οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), παίρνοντας υπόψη την «επικίνδυνη καθυστέρηση» που έχει υπάρξει στην εφαρμογή της απόφασης.
Ο εμπαιγμός και η πρόκληση στα βάσανα του λαού έχει και συνέχεια. Ισχυρίζονται πως τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, για την πληρωμή συντάξεων, μισθών, κονδυλίων πρόνοιας, άλλων υποχρεώσεων, «επαρκούν» μέχρι το τέλος Ιούνη. Σε κλιμάκωση των εκβιασμών, ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, σε χτεσινές δηλώσεις του, μετά και την ολοκλήρωση των συμβουλίων Γιούρογκρουπ - ΕΚΟΦΙΝ, ισχυρίστηκε ότι η «επάρκεια» των διαθεσίμων του Δημοσίου εξαρτάται και από τη «φορολογική συμμόρφωση», δηλαδή από το κατά πόσο ανήμπορα λαϊκά νοικοκυριά θα πληρώνουν τα κάθε είδους χαράτσια.
Μεταφέροντας το κλίμα από την ΕΕ, ο Φ. Σαχινίδης έριξε στο τραπέζι την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, που είπε ότι στη Γερμανία εδώ και δέκα χρόνια υπάρχουν ανάλογα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ