11 Μαΐ 2012

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Απεργία στο δημόσιο τομέα


ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργία στο δημόσιο τομέα
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Τις δυνάμεις τους ένωσαν χτες περίπου 400.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, αλλά και συνολικά ενάντια στις περικοπές, στις απολύσεις και στα μέτρα λιτότητας της βρετανικής κυβέρνησης, μέτρα που έχουν οδηγήσει σε δραματική αύξηση της ανεργίας, μείωση εισοδημάτων και δικαιωμάτων, στην αφαίμαξη των εργαζομένων με πρόσχημα τη χαλιναγώγηση του «ελλείμματος».
Στην απεργία συμμετείχαν δάσκαλοι, εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και λέκτορες, καθώς και μέλη του συνδικάτου των Δημόσιων και Εμπορικών Υπηρεσιών (PCS), που εκπροσωπεί τους αξιωματούχους των υπηρεσιών φορολογίας και μετανάστευσης στα αεροδρόμια, ακόμη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και αστυνομικοί, οι οποίοι εκτός των άλλων διαμαρτύρονται και για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ασφαλείας.
Πρόκειται πιθανά για το πρώτο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς η διαμάχη για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές σε συντάξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, συνεχίζεται για περισσότερο από 18 μήνες, ενώ τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω απεργίες τον Ιούνιο ακόμη και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δηλαδή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η απεργία πραγματοποιείται μερικές ώρες μετά την ομιλία της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Κοινοβούλιο, την Τετάρτη, όπου έθεσε τους στόχους και τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής και του νομοθετικού έργου για την επόμενη χρονιά. Περιλαμβάνεται με προτεραιότητα η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο διαχωρισμός των διοικητικών λειτουργιών των τραπεζών, του λιανικού τομέα και του επενδυτικού. Οσον αφορά στο νομοθετικό έργο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των μη αιρετών της Βουλής των Λόρδων, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται η εκλογή κάποιων μελών της. Επίσης, η βασίλισσα είπε πως θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία παρόμοια με το αμερικανικό FBI για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ