11 Μαΐ 2012

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ Χτίζουν κόλαση για τη ζωή των εργαζομένω


ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Χτίζουν κόλαση για τη ζωή των εργαζομένων
Συναγερμό σημαίνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής
Μείωση μισθών που ξεπερνά το 30% στους βασικούς μισθούς, κατάργηση του οκτάωρου και πενθήμερου, μείωση έως και κατάργηση επιδομάτων καθώς και το τσάκισμα πολλών ακόμα κατακτήσεων, ζητούν οι ξενοδόχοι με πρόταση που κατέθεσε προχτές η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) στην Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων.
Απαντώντας στην πρόκληση το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σημαίνει συναγερμό και καλεί σε ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο την Τρίτη 15 Μάη στις 4 μ.μ., στα γραφεία του, όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην Αττική, τις σωματειακές επιτροπές, κάθε εργαζόμενο και άνεργο, για την οργάνωση του αγώνα τους ενάντια στις απαιτήσεις των ξενοδόχων.
Υπενθυμίζεται ότι οι ξενοδόχοι κατήγγειλαν την κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία και έληγε το Δεκέμβρη του 2012. Με την καταγγελία τους, μεταξύ άλλων, απαιτούν: Μείωση του βασικού μισθού σε ποσοστό 18%. Πάγωμα του επιδόματος προϋπηρεσίας. Μείωση των επιδομάτων: Τουριστικής εκπαίδευσης και για τις τρεις κατηγορίες εκπαίδευσης από 2% έως 5%. Ανθυγιεινής εργασίας σε ποσοστό 5% και εποχικού επιδόματος (στο 7,5% από 10%). Κατάργηση του επιδόματος γάμου (10%) και χορήγηση επιδόματος ανήλικων τέκνων (3% για κάθε ανήλικο τέκνο). Μείωση της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης κατά 40% για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση του πενθήμερου με κατάργηση του όρου που προβλέπεται από την κλαδική ΣΣΕ για δύο συνεχόμενες μέρες ανάπαυσης ανά βδομάδα εργασίας των εργαζομένων.
Για παράδειγμα, ένας εποχικός νεοπροσλαμβανόμενος έγγαμος μάγειρας, σύμφωνα με την ισχύουσα ΣΣΕ, λαμβάνει βασικό μισθό 967,01 ευρώ, συν το επίδομα γάμου (10%), το επίδομα μετεκπαίδευσης (10%), το ανθυγιεινό επίδομα (10%) και το εποχικό επίδομα (10%) και ο καθαρός του μισθός μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 1.036,34 ευρώ. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις των ξενοδόχων ο βασικός του μισθός πέφτει στα 792,95 ευρώ, καταργείται το επίδομα γάμου και μειώνονται το επίδομα μετεκπαίδευσης (στο 8%), το εποχικό επίδομα (στο 7,5%), το ανθυγιεινό (στο 5%) και ο καθαρός του μισθός διαμορφώνεται στα 731,44 ευρώ. Δηλαδή, ο μισθός του πέφτει κατά 304,90 ευρώ και σε ποσοστό 30%.
Απάντηση με ταξική ενότητα
Το συνδικάτο σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Απέναντι στην επίθεση των ξενοδόχων οργανωνόμαστε με όπλο την ταξική μας ενότητα και απαντάμε: Δε συζητάμε καμιά μείωση στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, πόσο μάλλον στις απαιτήσεις ξενοδόχων και εστιατόρων που μας θέλουν δούλους. Δε θα περάσει η "λογική" του "μικρότερου κακού" που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό κατάντημα, μιας και αποτελούσε κύρια γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν μας αποψίλωναν ένα ένα δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Να πάρουμε όλοι την ευθύνη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στα χέρια μας, με οργανωτές το συνδικάτο και τα ταξικά σωματεία του κλάδου που ποτέ δεν βάλαμε "νερό στο κρασί" μας, που ποτέ δεν πουλήσαμε κανέναν αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ